Meșteșugul croșetului în foi
1001 de măști 12 martie 2012 Niciun comentariu la Meșteșugul croșetului în foi 3„Hai, veniți și rulați împreună cu noi”, ne zîmbește larg încă de la intrare o domnișoară cu o alură hippie, în timp ce pe fundal se-aude în surdină „Like a Rolling Stone”. Fără vreo altă invitație, mă prinde de mînă și mă trage după sine la masa unde sute de fîșii subțiri de hîrtie colorată își așteptau rîndul.
Mă așez stingheră, în capul mesei lungi care mi se-ntinde-n față, pe singurul loc liber și trag cu coada ochiului la fata cu limba scoasă și puțin încruntată în efortul de a rula o fîșie de hîrtie verde.
Nu apuc să întreb ceva, îmi spune, întinzîndu-mi un instrument asemănător croșetului, dar despicat la capete, numit quilling tool (n.r.: instrumentul utilizat în arta de a modela hîrtia), „uite, pui capătul foiței aici și începi să rotești, apoi o scoți acolo, zice arătînd cu degetul spre un șablon cu cercuri de diferite dimensiuni și o lipești în capăt să nu se desfacă”. S-a oprit brusc dîndu-mi de înțeles că restul indicațiilor le primesc după ce termin primul cerc plin, pentru ca două minute mai tîrziu să înțeleg din privirea ei că de-acolo începînd trebuie să mă descurc singură. „Uite, ia de-aici rama asta și lipește pe ea, fă un tablouaș așa cum vrei tu să iasă, în ce culori dorești. Dacă vrei alte forme decît cercul, apeși pe hîrtia rulată, care se deformează cum vrei tu”.
În capătul opus al mesei, o fetiță de nu mai mult de 12 ani a terminat deja de modelat o felicitare cu flori și fluturi și diverse forme indescifrabile din hîrtii multicolore, pe care mi-o arată mîndră și îmi spune: „uite, dar nu e cine știe ce, am muncit la ea numai douăzeci de minute”. „Dar îți place ,nu?”, mă întreabă iscoditoare. Felicitarea din fața mea este într-adevăr reușită, demnă de tîrgurile handmade la care merg întrebîndu-mă mereu cum, de pe mîinile unor oameni, pot ieși așa minunății.
Autori de artă abstractă
Ușa se deschide și un cuplu care a ratat începutul atelierului apare. Doamna, o femeie cochetă la vreo 30 de ani, întreabă în șoaptă, pe un ton pe care te adresezi copilului de grădiniță, „se mai poate intra sau trebuie să stăm la colț?”. I se răspunde prompt, întinzîndu-i-se același instrument bizar pe care l-am primit și eu în primele minute. Își trag amîndoi scaune lîngă mine, așa că mă găsesc în poziția maestrului, oferindu-le aceleași sfaturi pe care le-am primit și eu. Deloc convinsă, doamna se uită insistent la încercarea mea stîngace de felicitare și mă-ntreabă confuză: „așa trebuie să iasă?”. Coordonatoarea atelierului îi răspunde prompt: „puteți lucra cum și ce doriți” și femeia nu pierde ocazia să mă-ntrebe de cît timp lucrez de-mi iese atît de bine. Îi răspund că nu e cine știe ce, lucrez doar de douăzeci de minute.
Livia RUSU
Adaugă un comentariu