Moftul votului ghiontit
1001 de măști 30 mai 2012 Niciun comentariu la Moftul votului ghiontit 3Ni s-a umplut, de Înălțarea Domnului, Piața Unirii de suflete-ngrămădite și aprinse. Și soclul statuii a devenit un soare, în jurul căruia s-au învîrtit mai bine de 300 de oameni. Cuza a stat în umbra unui alt soi de conducător, cu microfon în loc de sabie, iar Kogălniceanu, Negri, Kretzulescu și Florescu nici nu s-au văzut printre atîtea cămăși colorate și mîini ridicate.
Partidul Poporului a ajuns în Iași joia trecută și asta se vedea din tramvai, de-a lungul străzii Arcu, căci puhoiul acoperise platoul mozaicat și porumbeii se retrăseseră, nedumeriți, pe Lăpușneanu. Înainte să apuci să cobori, te loveai de voci supărate, cele ale oamenilor care n-aveau de gînd să ia parte la unirea aceea. „Uite-i, s-au adunat. Cine știe care se mai vrea ales acum”, îi spune un bărbat vatmanului, sprijindu-se de geamul cabinei lui.
Paradă de alegeri îndoielnice
În Piață – un tărăboi, în sinea lui organizat. Căldura împingea electoratul cînd într-o parte, cînd într-alta, în strigăte însoțite de pancarte care militau pentru oprirea ori a „mafiei din piețe”, ori a „fraudării fondurilor europene”. Discursul lui Dan Diaconescu se-ncheiase, dar cei doi candidați ai partidului său erau încă aclamați. „Măcar dom’ Oajdea să salveze orașul ăsta distrus”, mi-a spus un bătrîn în tricou violet, parcă asortat cu steagul PP-DD pe care-l flutura zelos, mai-mai să-și lovească partenerii de urale. Repeta „oraș distrus” ca pe-un vers puternic, smuls din discursul de pe soclu.
„Păi el a fost în tot județul nostru, nu vorbește degeaba de-acolo, de pe statuie. Apoi eu țin cu orașul ăsta, nu cu oamenii. Ei să-și facă treaba pe care-o promit, eu mă și-nchin dacă văd încaltea drumurile astea făcute bine”, mi-a explicat, îmbujorat de soare și de valma-n care ne scăldam, nea’ Cristinel, un domn cu cămașă albă, apretată, care nu striga, dar nici nu se retrăgea de tot din mulțime. Purta discuții apăsate cu alți patru bătrîni, în dreptul scărilor ce duc spre Bulevardul Independenței și-și dădeau, din cînd în cînd, voinicește, un brînci de-ncurajare. „Lasă, ’nea Cristinele, ai auzit că ne rezolvă fiecare cîte-un bai”, zîmbea unul din ei flegmatic.
N-am avut timp să văd mulțimea spărgîndu-se, căci mai toți i-au urmat pe candidați, strigîndu-le numele și promițîndu-le, cu voce tare, să-i aștepte și să-i voteze. Cei care s-au îndepărtat spre stația de tramvai, însă, cu priviri neîncrezătoare, își mărturiseau, pe sub mustăți, „și dacă nu m-oi duce să aleg, știu ei?”.
Anca TOMA
Adaugă un comentariu