Musca din dreptul Sfintei Treimi
1001 de măști 7 noiembrie 2011 Niciun comentariu la Musca din dreptul Sfintei Treimi 0Anul trecut, la sfîrșitul lui septembrie, stăteam lîngă lada cu struguri de acasă și-i turnam cu găleata în zdrobitor. În aceeași perioadă din anul acesta via încă nu era coaptă și de îndată ce am primit pliantul de la ProVino am hotărît să nu mă mai uit peste orarul de joi.
La ora 13.00 eram deja „La Castel”. Nu veneau Cenușărese la brațul lui Făt Frumos și nici cavaleri însoțiți de domnițe, ci cavaleri ai vinului, oameni în mătase cu pocalul ridicat și cu toiagul păcii îndreptat către cer. Consiliul celor de la „Honorem dei et in honorem vini” s-a prezentat în sală cu stele în piept și medalii la gît. Doi proconsuli, un mareșal, un cancelar, un trezorier și un paharnic au tăiat sala pe din două cînd au intrat mărșăluind, fără să scoată un cuvînt și cu pieptul înainte. Ne lămuresc că pentru ei „povestea vinului este o artă în care modul de a învăța să bei, să pipăi și să simți vinul se întrunesc. Nu poți da pe gît un soi fără să te gîndești la mirosul de pămîntul aburind de sub brazdă răsturnată primăvara sau fără să-ți amintești de trandafirii din curtea mamei”.
Vîrful din pahar
La Centrul de Conferințe Providența din Nicolina peste 150 de soiuri de vinuri, albe și roșii, au venit să se prezinte publicului. De fapt, „cel mai bine e să lăsăm vinul să vorbească, să ne seducă”. Cel roșu se toarnă într-un pahar de gală, se agită ca să intre în contact cu aerul, să-i schimbe culoarea, iar apoi „te uiți și-i cercetezi vîrful, adică nuanța de deasupra”, după cum povestește Erick, de departe cel mai elegant somelier. Poartă costum negru, cămașă albă, papion, manuși albe și un colier, de care stă agățată o ceașcă de argint.
Ne spune că în general culoarea băuturii poate să varieze, „de la roz sălbatic la roșu carnal”, cum se întîmpla și în Eden atunci cînd Dumnezeu a creat via. „Era după ziua a șaptea în care l-a creat pe om. S-a gîndit să-i facă și femeie, dar după ce a văzut-o, i-a dat bărbatului mulți struguri”. După banc liniștea din sală se întrerupe deodată. Domnii aplaudă zgomotos iar doamnele rîd pe la spate. De pe perete Sfînta Treime privește curioasă. Se ascunde după stejarul din Mamvri să nu vadă cîte sticle se deschid în sală. Dintr-un colț, prezentatorul anunță că „povestea producției de vinuri de la Verești începe astăzi cînd iese pe piață pentru prima dată. Ca aliment este foarte complex acest vin, conține aproape toate elementele din tabelul lui Mendeleev”.
Ni se toarnă în pahare din noul soi și ni se povestește despre musculița venită din America care a distrus viile Europei și astfel s-a ajuns la altoirea soiurilor. De cînd a ajuns în România s-a instalat cel mai bine pe podgoriile de la Cotnari, unde vița de vie e mai bună ca oricînd. „Mai sus de Cotnari strugurii sînt plantați la casa omului numai să facă umbră”.
Iulia CIUHU
Adaugă un comentariu