Noroc de bucătărie

1001 de măști Niciun comentariu la Noroc de bucătărie 0

Cristi s-a hotărît greu să mu­te pe mijloc masa din bucă­tărie, mai ales din cauza Mo­ni­căi, care a stat îm­bufnată toată ziua, du­pă o ceartă cu niște rude de la Vas­lui. Pînă la ur­mă, mi-am făcut apa­riția, odată cu Daniel, care a consi­derat ab­solut ne­ce­sară pre­zența unui PET de Skol.

Cipurile de poker sînt chi­ne­zării cumpă­ra­te­ de Daniel acum vreo doi ani dintr-un magazin cu mingi colo­ra­te, popcorn la do­za­tor și al­te ga­blonțuri care iau ochii. Dar își fac treaba. După­ ce le-am îm­păr­țit­ echi­­tabil, jocul a luat viață des­tul de greu, cu cîteva mîini proa­ste și după ce mi-am amintit și eu cum e treaba cu big, small și ci­ne și cum e dealer. Le uit întotdeauna.

Favoritism cu cipuri de plastic

„Deci, trebuie să știți despre mine că eu nu blufez niciodată”, proc­l­a­mă­ Cristi din capul mesei, care se în­tre­zare de la umeri în sus, ciufu­lit, în halatul dungat de noapte. Stă pe băn­­cuța mică, de care ne ferim cu to­ții­ cînd intrăm în bucătărie, pentru că sca­­unul a trebuit să i-l lase Mo­ni­căi. Lucrează metodic, plusea­ză în scîr­bă și strecoară, din cînd în cînd, cî­te o po­ve­ste despre vreun pri­­e­ten ca­re și-a rupt hai­ne­le de feri­cire că a cîș­ti­gat puncte fictive la poker on-line. Daniel ne studiază tacit, mîn­gî­in­du-și barba veche de vreo două săp­tămîni cu o alură meditativă. Nu des­chide niciodată pariurile din pri­mele ture și blufează impulsiv, exact cînd în­cepem să credem că lu­crea­ză­ doar cu vreo pereche de doiari.

Cînd Cristi aruncă zeflemitor două ci­puri ne­gre a cîte o sută de mămăligi fic­tive, Mo­nica bate în retragere, eu îi plă­tesc doar ca să-mi validez teoria că toa­tă­ lumea blu­fea­ză­ măcar o dată, iar Daniel pare să stea mai bine ca el, pen­tru că îi plă­tește­ și du­blea­ză. Monica îl anunță pe „puiul ei”, că mer­ge doar da­că îi mai îm­pru­mu­tă cît­eva cipuri, dă mie­ros din ge­ne­le­ ri­melate și își să­rută pu­iul­ pe năsuc, ca­re strînge tot po­tul­ cu o chin­tă spar­tă. Cîștigurile se ad­mi­ni­strea­ză în fa­mi­lie, iar tînăra cu bu­cle­ cafenii își primește inves­ti­țiile în­dă­răt, deși „știe că nu-i corect, dar, nu vă su­­pă­rați, nu?”. Eu una nu știu să joc poker. Mi-a demonstrat-o timpul, scăderea gra­du­ală a cuantumului de cipuri și Daniel care, după ce s-a ruinat într-o mînă de ași bă­tuți cu strigături de un full al lui Cris­ti, a jucat fără vreo finalitate pro­­duc­tivă rol de cenzor al acțiunilor mele ne­cugetate.

Trucul era să dea u­șor din cap a dezaprobare de fie­ca­re dată cînd n-ar trebui să merg mai de­­parte să văd ce-mi pică pe river. Jocul s-a terminat de­vreme, înainte de mie­zul nopții, deoarece Cristi ne-a adus la sapă de lemn, Daniel și-a pier­dut in­te­resul de la un punct și și-a îne­cat eșecul în cîteva halbe, iar Monica a insistat îndeajuns că i-e fomică, pînă cînd Cristi a mu­­tat masa la loc, ca să taie salamul și telemeaua pentru pizza. Premiul cîș­ti­gătorului a fost doar să nu taie ceapa.

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top