Omul, soiul și butoiul
1001 de măști 7 noiembrie 2011 Niciun comentariu la Omul, soiul și butoiul 0Invitații au fost opriți pentru un curs rapid de degustare a licorilor stoarse din struguri și printre ei mă amestec și eu. Un somelier ne explică cu patos că „vinul trebuie înțeles, trebuie pipăit, mîngîiat”. Fotografii, adevarăți profesioniști, dar care nu au rămas nepăsători față de priveliștea de pe mese, mai fac cîte o poză printre două înghițituri din bucatele de la protocol. O domnișoară micuță soarbe tacticos, cu degetul mic ridicat, dintr-un pahar de chardonnay, iar lîngă ea un bărbat masiv, cu mîna acoperind cu totul paharul, dă peste cap dintr-un foc conținutul recipientului. Continui să mă plimb prin Centrul de Conferințe Providența și descopăr o altă sală în care se testează vinuri și bucate. Cîțiva producători vorbesc despre soiurile de vinuri pe care le produc, despre istoria lor și felurile de mîncare cu care se potrivesc.
După tipicul degustătorilor
După cîteva pahare de vin bun și un ospăț din bucatele de pe mese, cei prezenți la deschiderea Festivalului de vin, artă și gastronomie ProVino își mută cu totul atenția la domnișoarele de la standuri. La un moment dat își fac apariția Cavalerii vinului, îmbrăcați ca personajele din Harry Potter, și prezintă o întreagă ceremonie mistică pentru belșug și rod bogat în vii. Primul cavaler poartă steagul Ordinului Cavalerilor Vinului European, urmat de un altul ce avea un toiag mare al cărui funcție era odinioară să strivească strugurii, următorul duce cu mîndrie un pocal auriu, iar alți doi urmează alaiul cu un aer somptuos.
La cîteva minute după ceremonia Cavalerilor Vinului, trei somelieri taie gîturile sticlelor de șampanie, deși invitații sînt mai curînd absorbiți de decolteurile generoase ale domnișoarelor „exponat” din sală. Stomacul meu de student nu-mi dă însă voie să le admir așa că mă concentrez pe platourile pline cu bucate ce rămîn simțitor mai goale doar după o raită prin sală. De asemenea, curiozitatea de jurnalist mă obligă sa testez fiecare vin în parte. O doamnă trecută de vîrsta a doua, marunțică la stat, dar curioasă din fire, gustă și ea din fiecare vin, chiar și de două, trei ori.
Înspre scena improvizată, lîngă standul de vin de la Cotnari, cîțiva degustători experți ce poartă cu mîndrie o medalie care atestă asta beau cîte un pahar de vin. Tiparul siluetelor le dezvăluie aplecarea spre gastronomie și băuturi bahice. Fălcile pline și roșii și talia generoasă arată că pun mîncarea la rang de artă. Poate chiar prea mult, căci vîrful nasurilor lor purpurii și fața rumenă trădează cantitatea de vin pe care au gustat-o. Oricum, pînă spre sfîrșitul zilei pe toate fețele se zîmbea vesel vinul.
Andrei MIHAI
Adaugă un comentariu