Podgoria cu miros de hamei

1001 de măști Niciun comentariu la Podgoria cu miros de hamei 3

În fața Halei Centrale din Iași, cu oca­zia celebrării zilelor municipiului celor șapte coline, luna octombrie nu prea a fost blîndă cu Săbătoarea Vinu­lui. Soarele era doar amăgitor și vîntul zguduia năpraznic steagurile din fața cor­tului celor de la Cotnari. Și imaginea era departe de a fi idilică. Sărbă­toarea Vinului se  pierdea printre munți de mici și cascade de bere, iar fu­mul grătarelor transforma deplasarea, de la o tarabă improvizată la alta, într-o ade­vărată escapadă printr-un labirint rupt din filmele cu Harry Potter. Iar în locul butoaielor mari de lemn ale crame­lor din povești, se-ntrezăreau doar niște butoiașe de metal, turtite la capete, flancate în ambele părți, în dreptul fiecărei tarabe, de cîte alte reci­piente mai mari cu bere. Mai ieftină.

Nu da vinul pe bere

„Pentru fetele cu părul creț avem redu­cere de preț” se aude aprope indistinctibil un strigăt din spatele Halei Cen­trale, de la zecile de magazine cu blă­nuri și cojoace. Bărbații din fața cortului Cotnari, care acoperea aproape un sfert de piațetă, au început să rîdă zgomo­tos, în timp ce un puști cam la 15 ani încerca să le vîndă o fîntînă artizanală, echipată cu o cumpănă. „Uite șefu’, dacă te uiti, găleata iese cu tot cu vin”.Oricît ar fi fost de beat bărbatul din fața lui, tot nu putea s-o creadă pe asta. Și-a apăsat pălăria peste ochi și l-a alun­gat cu gesturi obscene.

Trecînd de mirosurile îmbietoare de la „Gră­­­­­­ta­­­­rul cu muștar” și feri­ndu-mă de „Ca­­­­rul cu­ mici”, ajung aproape de ușile gli­sante din fața clă­di­rii imense, unde își aveau lo­cul cei din „Cra­mele Copou”. Mi-aș fi fă­cut încăl­zirea cu un must, dar am descoperit că licoarea din paharul de 400 de plastic din mînă, e mai degrabă „tulburel” decît must. Iar în spatele meu își mai fac loc doi curioși, uitîndu-se cu jind la sticlele de Riesling puse la expoziție. Fiind în bătaia vîntului, peste ele s-a așe­zat un strat fin de cenușă de la gră­tare, aidoma prafului din vechile crame boie­rești. Păcat că sînt lipite cu scotch și au atașate prețul (10 lei), cu un scris ne­îndemînatic de mînă. Bărbatul mai solid, a studiat atent cîteva zeci de secunde sticlele, apoi prețurile, ca în final să se întoarcă decis către vîn­zător și să-i spună: „dă-mi două pahare din astea, la 400, de bere”

În mijlocul procesiunilor, lîngă un grup de țigănci cu fuste în toate culorile cur­cu­beului, stătea un bătrîn cu două sa­coșe adunate sub genunchi, tre­murînd la fiecare rafală mai puternică de vînt. A venit de la Timișoara la Sfîn­tă și a adus și nucile de acasă, poate le vinde ca să facă și el un ban. Vor­bește greu, mîinile-i sînt de culoarea pă­cu­rii și se uită dezamăgit în jur. Poate, după cîteva pahare de vin și be­re, vederea mulțimii o să tremure și-n loc de nuci, o să vadă țuică. Atunci, o să plece fericit acasă.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top