Prăjituri la schimb pe-un zîmbet
1001 de măști 22 mai 2012 Niciun comentariu la Prăjituri la schimb pe-un zîmbet 1E dimineață, iar în grădina din fața Căminului de Pensionari „Sf. Parascheva”, cîțiva bătrîni caută căldură în razele de soare care se întretaie cu crengile verzi ale pomilor. Ar fi o liniște cîmpenească de n-ar hurui mașinăriile care repară asfaltul dimprejur, însă pe ei nu pare să îi deranjeze.
Sîntem trei deocamdată și intrăm în curte cu cîteva sacoșe aduse de Tiberiu și Georgiana. Aproape de intrarea în clădire, Roxana, o tînără juristă cu zîmbet larg și binevoitor ne întinde mîna. „Pentru acțiunea de voluntariat, nu?” și ne îndreptăm spre ușa acoperită, pe interior, cu o perdea lungă, albă. O doamnă în capot și papuci de casă ne îndrumă să ocolim masa din dreptul ușii și, după ce ne cade perdeaua de pe ochi, ne găsim într-o sală de mese cu scaune vișinii. Bătrînii ne zîmbesc copilăros, iar doamna director le explică cu voce tare că „au venit să vă mai scuture gîndurile negre și să vă aducă ceva dulce” în timp ce noi scoatem din sacoșe prăjituri și sticle colorate de suc.
Cu degetele pline de ciocolată, împart sprintenește farfuriile și cîte un pahar pentru fiecare gazdă, înduioșîndu-mă de glasurile de bunici ale celor care se rușinează cînd îi întreb ce fel de suc poftesc. Și-mi îndreaptă mîna, într-un final, spre una din sticle, colorată ca o amintire cu gust bogat din tinerețea lor. „Tot din ăsta să pui și aici, știu eu că din ăsta o să vrea doamna”, îmi spune ștrengărește una dintre cele așezate deja la masă.
Dulciuri pe dulăpior
Ne prezentăm separat și îi întrebăm ce le-ar plăcea să facem împreună în săptămînile ce vin, iar ei ne privesc c-o bucurie care răzbate din inimă. „Am putea să vă învățăm pe voi ceva, să împletiți, să cîntați. Știm multe melodii frumoase”, ne povestește doamna Mihai, gătită, precum ceilați din sală, în haine alese, cu un șirag de perle vechi, dar încă frumoase, deasupra cămășii. Și cîteva doamne își apropie scaunele și-și reunesc micul cor, cîntînd o melodie duioasă, despre primăvară și mîndre plecate departe.
În camerele de sus, bătrînii care n-au putut coborî nu ne așteaptă, însă cînd intrăm și-i salutăm cu drag, ne mulțumesc și, fără a ne cunoaște, nu ne lasă să plecăm fără un „să fiți sănătoși, copii, să mai veniți”. Pe fiecare dulăpior, în cîte-un castron înflorat, rămîne o prăjitură și un păhărel de suc alături. „Pentru mai tîrziu”.
Doamna Mihai a rămas de vorbă cu Georgiana, în sala de mese. Cînd mă întorc din saloane, cu farfuriile și sticlele goale, femeia mă strînge cald de mînă și-mi zîmbește. Cu greu părăsim căminul. Și cu greu are să ne iasă din minte și din suflet cîntecul lor de așteptare. „Vino primăvară, vino mai curînd, să văd înflorit liliacul iară…”.
Anca TOMA
Adaugă un comentariu