Prinși într-o coloană de istorie
1001 de măști 8 decembrie 2011 Niciun comentariu la Prinși într-o coloană de istorie 0Gîfîind incontrolabil, ajung la Universitatea de Medicină cu cinci minute înainte de ora 14.00, cînd ar fi trebuit ca „Iașul în marmură și bronz” să-și anunțe plecarea. Cu ochii neliniștiți, încerc să găsesc grupul, dar nu vad pe nimeni cu excepția unei fete care stă ascunsă într-o geacă de fîș gri. Mă apropii tacticos de ea și o întreb de tur. Deodată, se luminează la față și îmi răspunde cu un entuziasm subtil: „eu trebuie să mă ocup de el, dar după cum vezi, tu ești singurul care a venit”.
Fericit că nu am întîrziat și cu promisiunea unui tur mai special, fac cunoștință cu Ana, care mă provoacă la discuții întrebîndu-mă despre statuia din spatele nostru (Monumentul Unirii). Îmi explică semnificația lui, arătînd spre femeia care stă pe scaun reprezentînd România, iar fiicele pe care le ține în brațe sînt Bucovina, Basarabia și Transilvania, copilul de la poale reprezentînd românii de pretutindeni rămași peste granițe. Inițial, ea fusese amplasată la capătul bulevardului Carol I, în locul statuii lui Mihai Eminescu de astăzi, fiind ulterior mutată aici.
Plimbare pe ulița cu flori
Pregătită în caz de ploaie cu o umbrelă în mînă și plîngîndu-se de frigul neiertător al primei zile din decembrie, Ana mă conduce mai departe pînă la Statuia Independenței. Aici, ea nu uită nici o dată sau detaliu tehnic, dar se încurcă la creatori. Își scoate telefonul din buzunarul gecii, tastînd frenetic. „Scuze, am o problemă cu numele”.
Evitînd cu greu glodul format din cauza șanțurilor recent săpate prin Copou, ajungem și la statuia poetului Mihai Eminescu, imaginat „într-o postură luciferică”. La fel ca alte statui din Iași, aceasta nu s-a aflat dintotdeauna aici, „inițial fiind amplasată în fața Facultății de Litere de la Cuza”. În stînga și dreapta sa își mai fac apariția două scaune peste care stau două personaje cu semnificații diferite. Dacă, în timp ce urci cu tramvaiul spre Copou ești binecuvîntat cu înțelepciunea filozofului, atunci cînd cobori, femeia „asemănată Veronicăi Micle” îți va inspira dragoste și tandrețe.
Cu siguranță partea mea preferată din tur a fost plimbarea pe strada Lăpușneanu, care, după cum am aflat de la Ana, mai era cunoscută și ca „ulița tinereței” sau „veseliei”, deoarece „aici veneau tinerii și se băteau cu flori”.
În vîrful străzii, statuia fostului domnitor al Moldovei veghează necontenit. „Conform legendei”, acesta a fondat orașul după ce i-a strigat de trei ori unui cioban aflat în stînă, „Ieși afară!”. Tot aici, ghidul îmi arată locul unde acum 100 de ani se afla berăria Bragadiru. „Geloși pe succesul ei, berarii de la Traian au angajat pe cineva să se costumeze în fantomă pentru ca noaptea să sperie clienții”. Nu știu dacă metoda a avut succes sau nu, dar astăzi, locul în care toți boierii veneau pentru o porție de baclavale, este acoperit cu o pînză uriașă.
Iulian BÎRZOI
Adaugă un comentariu