Regatul meu pe-o prietenie
1001 de măști 22 ianuarie 2013 Niciun comentariu la Regatul meu pe-o prietenie 4Nici măcar o grădiniță nu a auzit atîtea zeci de rîsete și de bătăi sincere din palme cîte s-au strîns în jurul meselor din librăria Cărturești timp de două ore. Zumzetul e departe de cel pe care îl fac copiii nerăbdători, dar aduce aminte de serile în care ne înconjuram de zaruri și cărți de joc pînă adormeam. „Ați mai văzut copii cu păr alb de la atîta jucat?”, îmi spune rîzînd un domn trecut de 50 de ani, dar care stă singur, cu un joc în față. Nu îmi acceptă invitația de a juca împreună, așa că mă răsucesc pe vîrfuri și caut din ochi altă masă.
Nu bat din palme și nici nu mă entuziasmez fiind conștientă că nici nu am idee care sînt regulile, însă prima mea coechipieră se așază liniștită la masă și caută jocul cu privirea. Cu o mînă învîrte iute piesele din cutie, iar cu cealaltă se prezintă ca un copil sfios: Despina. „Uite, jocul de la masa alăturată este unul de imaginație și creativitate. L-am jucat zilele trecute pentru prima oară și nu mă mai dezlipeam de el”, spune arătînd încîntată către „cutia plină de povești” pe care scrie simplu „Dixit”. Promitem să ne mutăm la masa alăturată cînd se eliberează două locuri și între timp foșnim între degete piesele de joc. „Am 24 de ani, dar nu ratez nici o astfel de seară. Înveți jocuri noi și chiar simți că ți se destinde fiecare mușchi, mai ales din cei faciali”, adaugă fata micuță din fața mea.
Pentru că lîngă noi se așază două fete vizibil trecute de copilărie, putem considera că jocul a început. „Vîrsta minimă este de opt ani, ceea ce înseamnă că prima condiție este îndeplinită”, spun fetele chicotind a nerăbdare. Cea de-a doua regulă este să înceapă cel mai tînăr din echipă. „Cu siguranță tu vei începe, pari cea mai micuță”, îmi spune vesel una dintre fete strîngîndu-mă ușor de mînă, în semn de consolare. Asemenea unui puzzle, piesele care stau înșirate pe masă și pe care le tragem în sensul acelor de ceasornic se potrivesc și formează fragmente de cîmpuri, drumuri și mănăstiri pe care noi trebuie să le cucerim. Și reușim prin intermediul omuleților colorați pe care, din neatenție, Despina îi pune mereu cu capul în jos. „Ar trebui să le folosim picioarele pentru cucerire, nu crezi?”, spune zîmbind una dintre fete.
Deși uităm de tabla pe care trebuie să înaintăm cu omuleții în funcție de puncte, reușim să ne alcătuim propriul sat din care nu lipsesc cetățile, mănăstirile și drumurile străbătute de ucenicii noștri. Iar cele patru culori în care am jucat se potrivesc exact ca într-un cub rubik rezolvat.
Mădălina OLARIU
Adaugă un comentariu