Regatul meu pe-o prietenie

1001 de măști Niciun comentariu la Regatul meu pe-o prietenie 4

Nici măcar o grădiniță nu a au­zit atîtea zeci de rîsete și de bătăi since­re din palme cîte s-au strîns în jurul meselor din librăria Cărturești timp de două ore. Zumzetul e departe de cel pe care îl fac copiii nerăbdători, dar aduce aminte de serile în care ne înconjuram de zaruri și cărți de joc pînă adormeam. „Ați mai văzut co­pii cu păr alb de la atîta jucat?”, îmi spu­ne rîzînd un domn trecut de 50 de ani, dar care stă singur, cu un joc în față. Nu îmi acceptă invitația de a ju­ca împreună, așa că mă răsucesc pe vîrfuri și caut din ochi altă masă.

Nu bat din palme și nici nu mă en­tuziasmez fiind conștientă că nici nu am idee care sînt regulile, însă pri­ma mea coechipieră se așază li­niș­tită la masă și caută jocul cu pri­vi­rea. Cu o mînă învîrte iute piesele din cutie, iar cu cealaltă se prezintă ca un copil sfios: Despina. „Uite, jocul de la masa alăturată este unul de ima­ginație și creativitate. L-am jucat zilele trecute pentru prima oară și nu mă mai dezlipeam de el”, spune ară­tînd încîn­tată către „cutia plină de povești” pe care scrie simplu „Dixit”. Promitem să ne mutăm la masa ală­tu­rată cînd se eliberează două lo­curi și între timp foșnim între degete pie­sele de joc. „Am 24 de ani, dar nu ratez nici o astfel de seară. Înveți jo­curi noi și chiar simți că ți se destin­de fiecare mușchi, mai ales din cei fa­ciali”, adaugă fata micuță din fa­ța mea.

Pentru că lîngă noi se așază două fete vizibil trecute de copilărie, pu­tem considera că jocul a început. „Vîr­sta minimă este de opt ani, ce­ea ce înseamnă că prima condiție este îndeplinită”, spun fetele chicotind a nerăbdare. Cea de-a doua regulă es­te să înceapă cel mai tînăr din echipă. „Cu siguranță tu vei începe, pari cea mai micuță”, îmi spune vesel una din­tre fete strîngîndu-mă ușor de mî­nă, în semn de consolare. Ase­me­nea unui puzzle, piesele care stau în­și­ra­te pe masă și pe care le tragem în sen­sul acelor de ceasornic se potrivesc și formează fragmente de cîmpuri, drumuri și mănăstiri pe care noi tre­buie să le cucerim. Și reușim prin in­termediul omuleților colorați pe care, din neatenție, Despina îi pune me­reu cu capul în jos. „Ar trebui să le fo­losim picioarele pentru cucerire, nu crezi?”, spune zîmbind una dintre fete.

Deși uităm de tabla pe care trebu­ie să înaintăm cu omuleții în fun­cție de puncte, reușim să ne alcă­tu­im propriul sat din care nu lipsesc ce­tă­țile, mănăstirile și drumurile stră­bă­tute de ucenicii noștri. Iar cele pa­tru culori în care am jucat se potrivesc exact ca într-un cub rubik rezolvat.

Mădălina OLARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top