Sărăcia în piese de Lego

1001 de măști Niciun comentariu la Sărăcia în piese de Lego 0

Bătrînul nu așteaptă prea mult să-i examinez marfa și-mi taie zece ­­­­­­­­­­lei­­ din preț. „Bocănceii ăștia-s po­ma­nă cu­ra­tă, coniță, 40 de lei. Mai avem așa, la 60, mai scumpi, da’ cu ăștia faci iarna berechet”, încearcă să mă convingă negustorul rotofei și că­­­­runt, cu gîtul afundat în gulerul mur­­dar care îi ră­sa­re boțit de sub pu­lo­verul pepit.

Își cu­lege clienții de pe stradă, imediat cum ies de la Flux, și mai urcă doi pași înspre Flora, în Tătărași.

Coșmelia lui de me­­tal îi aduce pîinea pe masă de mai bi­ne de 15 ani, de cînd a plecat din Ba­zar, unde îl ajunseseră lipsu­ri­le și fri­gul. „Eram și eu mai tînăr, cînd vin­deam în Bazar, n-am mai pu­tut dup-o bucată, nici nu vreau să-mi a­­min­tesc cum mă rodea gerul sub po­­dul­ ăla de ci­ment”, si zgri­bulește ne­gus­torul ambulant, în fața tonetei, vî­rînd mîinile mun­cite în niște bu­zu­na­re înalte ale ja­­chetei. „Dacă în­chizi­ toneta în timpul zilei, te-ai lins pe bot. La oameni trebuie să le arăți ca la chiori, să intri cu marfa în stra­dă, că altfel nu se uită la ea. Nu mai e ca altă dată, cînd ieșeau oamenii să-și caute de-mbrăcat, trebuie s-alergăm noi după ei. Ei, cum îs bo­can­cii, vin?”.

Decît o geantă, mai bine lapte

N-au o ofertă prea va­­­riată, da-i marfă bună și ieftină, între tonetele cu legume și cele stivuite cu bidoane goale pentru lapte care strîn­ge coadă dimineața ca pe vremuri. Tineretul nu prea are ce gă­si la to­netele din Tă­tă­rași, în afară de preșcolari, care au un cub de fier nu­­mai­ pentru ei, tapetat cu jucării chi­ne­­zești dintre cele mai ți­pă­toa­re. În rest, halate de casă, cipici, te­le­comenzi u­ni­versale, șam­pon­ de ur­zică, pălării de fe­tru și șepci tricotate, cremă de ghete și­ ciorapi de damă groși, că tot a dat fri­gul.

Doamna cu genți nu prea vor­beș­te. Are o căutătură urîtă, este machiată cu­ negru, e dată cu ruj sîngeriu pe bu­ze­le uscate, și se baricadează în to­ne­ta ei cu bucăți din cutii mari de car­ton. Le fixează răbdătoare și tă­cu­tă, ig­no­rîndu-mă în timp ce mă prefac că­ cer­cetez o geantă maronie care atîrnă de­ unul din panourile din stradă. Își tra­ge geaca groasă parte peste parte și su­flă în mîinile acoperite cu mănuși tă­iate la degete. „Alea mici îs zece lei,­ cea­laltă-i 20”, îngînă absentă în timp ce-și mai suflă o dată în pumni. Nu se uită la mine cînd vorbește și nu are­ de­cît cinci genți și o cutie cu por­to­fele colorate, mai jos, pe-un sca­un pliant. „N-au nevoie oamenii de genți și portmoneie, tu nu vezi ce co­adă-i la lap­te?”, întreabă sec fe­me­ia și începe să înjure o potaie care s-a aciuat pe lîngă negoțul ei. Îl a­lun­gă cu-o nuia și intră înapoi. „Ca ei sîn­tem, degeaba stăm aici în frig, că nu ne dă nimeni de mîncare.

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top