Spectacol croit din fire multiculturale
1001 de măști 16 noiembrie 2015 Niciun comentariu la Spectacol croit din fire multiculturale 8
Trei tineri care par rătăciți pe Zidul Chinezesc pășesc tiptil pe scenă. Cu greu îți dai seama dacă sînt băieți sau fete datorită costumelor tradiționale chinezești formate dintr-un kimono și pantaloni în nuanțe de roșu și negru. Pe cap au pălării imense, iar fața le este acoperită de o banderolă roșie. „Ăștia sînt faini, au fost la Românii au talent”, își avertizează cu entuziasm un băiat gașca. Toată lumea așteaptă ca tinerii să înceapă dansul, dar de nicăieri sînt scoase cîte două săbii și aceștia încep o luptă în pași de dans. „Uite! Am văzut că e și o fată”, distinge o voce veselă de copilaș pe care mama sa îl dojenește, ca să facă liniște și să se uite la spectacol.
Liniște nu face nimeni. Cei prezenți la Casa de Cultură a Studenților (CCS), la spectacolul româno-moldo-coreean care a avut loc pe 11 noiembrie, de la ora 19.00, comentează de zor mișcările de taekwondo executate de doi băieți din Republica Moldova. Ai crede că erau deja experți deoarece nu s-au lăsat impresionați nici de mișcările de arte marțiale, nici de faptul că tinerii au spart cu piciorul bucăți de lemn care sînt ținute deasupra lor. Cînd pe scenă au apărut membrele trupei Seoul Beat care au reprezentat România la finala din Coreea de Sud în octombrie s-a făcut liniște. Fetele, îmbrăcate în costume de scenă identice, de culoare neagră execută mișcări bine legate într-un sincron perfect. La fel au făcut și cele din Republica Moldova care au montat coregrafii în stilul k-pop, un stil de dans mai oarecum agresiv.
Modele ieșene pe catwalk
Aceste momente sînt despărțite de melodii cîntate de tineri artiști din Iași și de un invitat special, un bariton din Coreea de Sud. Nu foarte înalt și cu părul creț, acesta a interpretat două melodii din care una în coreană, lăsînd publicul fără cuvinte, însă capabil să îl felicite și să-i arate aprecierea printr-un ropot de aplauze.
„Haideți să vedem niște fete frumoase!”, glumește prezentatorul pentru a introduce următorul moment.
Pe scenă urmează o prezentare de modă creată și organizată de studenții de la Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității de Arte „George Enescu” (UAGE) din Iași special pentru acest spectacol organizat de UNIFEST. Cîteva fete intră în scenă, una cîte una, defilînd pe podiumul improvizat îmbrăcate în rochii cu o tentă romantică. În culori pastelate de albastru și roz au fost acoperite toate modelele, unele avînd în mînă drept accesorii acadele gigant sau baloane care se asortează cu hainele. Rînd pe rînd, acestea își etalează feminitatea în fața aparatelor de fotografiat, pozînd de parcă ar fi fost adevărate modele pe catwalk, fără să conteze dacă acestea știu sau nu să mergă pe tocuri.
Seara a continuat cu momente folclorice, iar pe ici-colo vedeai cîțiva tineri prinși într-o horă moldovenească. Finalul spectacolului s-a făcut în pași de tango. Artiștii prezenți pe scena Gaudeamus au reușit să îmblînzească mișcările și notele muzicale care au prins forma unui cîntec sau dans, fiecare moment spunînd povestea lui într-un mod diferit.
Adaugă un comentariu