Ultima punte, cu discount
1001 de măști 24 octombrie 2011 Niciun comentariu la Ultima punte, cu discount 0Femeia îmbătrînită care are grijă de un Saint Bernard, undeva în curtea din spate ne invită înăuntru, „că tare-i frig afară și-ar fi bine să intrăm la căldură”. Pereții nu se văd de sicrie de lemn de fag, de stejar sau de cireș, mai ieftine, pentru tot românul, sau pentru prilejuri mai scumpe de jale. O lumină galbenă umple camera, iar explozia de flori plasticate continuă de-a lungul holului luminat slab, pe lîngă biroul cu pereți de sticlă, pînă la ușa din spate care se închide în nasul dulăului plictisit. Șefa nu e aici și trebuie să ajungă din CUG. „Vine acuș doamna și stă de vorbă cu voi, dacă n-o să vă grăbiți”, spune femeia cu timbru liniar baricadîndu-se înfrigurată în vesta de pluș în timp ce ne invită în biroul cu pereți de sticlă. Televizorul suspendat pe un perete urlă despre Mazăre, ultimele declarații ale lui Băsescu și o crimă oribilă de undeva din periferia Bucureștiului.
Factura cu sicriu inclus
„Da, sînteți rude? Cînd a murit femeia? A fost îmbălsămată? Acum sun băieții să dea o fugă pînă acolo, păi cum? Păi trebuie să-mi spuneți exact cum facem, cum organizăm. Aveți prosoape pentru popă?”.
Șefa, o femeie pînă în cincizeci de ani cu un șal întunecat peste puloverul tricotat pe care se cunoaște o cruce mare de plastic de un auriu kitschos se așază numaidecît în locul administratorei care dispare fără să ne dăm seama și începe să caute atacată un pix. „Păi dumneavoastră dacă nu sînteți rudă cum facem, eu cu cine tratez?”, continuă femeia torentul de întebări care-mi șubrezesc și mai mult povestea inițială.
„Hai mai întîi să alegeți sicriul”, și femeia îndesată ne trage înapoi la intrare, unde trece repede peste sicriele sculptate, de mînere aurite. „Nu cred că vă interesează astea, că-s prea scumpe, sau, eu știu, dacă aveți cincizeci de milioane”, îngînă femeia în timp ce se oprește în dreptul unui sicriu îngrijit de stejar, de 800 de lei, pe care ni-l lasă la 600, de la ea. „Și-aveți noroc, că intră și în plafonul fondului de înmormîntare” pentru mătușa mea imaginară, plecată într-o lume mai confortabilă, cu așternut de satin alb, la cel mai convenabil preț. Se întoarce rapid la birou și prinde a înșira pe o foaie de hîrtie cele care mai sînt de trebuință. Îi iese o coloană lungă, șoptește pentru sine fiecare lumînare și numaidecît scoate din sertarul biroului încărcat un calculator masiv, pe care-l butonează căutînd prețurile pe tavanul încăperii.
Cu tot cu sicriu, cruce, voal, pînză, pomeni, colaci, colive, toată năsălia, nu costă prea mult să treci pe lumea cealaltă, mai ales dacă ai fond de pensii. „Eu nu v-am pus la socoteală punțile, care trebuie trecute la înmormîntare, găleata, cana care trebuie date preotului în fața bisericii. Astea le cumpărați după plăcerea voastră, pături, plăpumi, perne, da să fie repejor, ca să punem tot la punct”, articulează răspicat șefa, trăgînd o dungă apăsată la capătul adunării de fleacuri pentru ceremonie. 1600 de lei costă, fără niște prosoape și vreo pătură. Femeia ne scrutează pe deasupra ochelarilor argintii și se mai oferă o dată să dea niște telefoane ca să încheiem învoiala. Moartea-i afacere pentru cei slabi de înger și trebuie negociat din timp. Acum, pomana-i altă treabă.
Alexandra PANAETE
Adaugă un comentariu