Amintiri ale generațiilor făurite la „Oltea Doamna”
Povești fără timbru 11 ianuarie 2016 Niciun comentariu la Amintiri ale generațiilor făurite la „Oltea Doamna” 2139
De pe dealul Sărăriei, de aproape două secole, asupra orașului celor șapte coline veghează Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași și legendele sale. E liceul care a îndrumat tinere talente către cunoaștere, dar a fost și lăcaș de sacrificiu pentru dascălii lui. La începuturile sale, actualul „Eminescu” s-a numit Școala Secundară de Fete „Oltea Doamna”, împrumutînd numele de la mama domnitorului Moldovei, Ștefan cel Mare. Între 1908-1948, asta a fost denumirea care a rămas întipărită în sufletele absolventelor celui mai prestigios liceu de fete din Moldova.
Era anul 1944 cînd Maria Dinco s-a dus cu mama ei să se înscrie la „Oltea”. Își amintește și acum, la cei 85 de ani pe care-i are, cît de mică s-a simțit cînd a intrat pe poarta liceului. Internatului i se duseseră faima și prestigiul pînă la ea în sat, iar după ce a făcut patru clase la țară, a vrut să vină în Iași. În timp ce-și strînge nodul de sub gît al baticului, se uită în gol, încercînd să-și amintească cum arăta uniforma elevelor. Nereușind să o vizualizeze, reînvie în mintea ei holurile înguste și înalte din vechea clădire, cele pe care s-a plimbat o singură dată.
„Certificatul meu de patru clase a rămas la Oltea. Nu am apucat să merg la cursuri fiindcă a venit războiul, au năvălit rușii și orele s-au suspendat, școlile fiind închise. După ce s-a terminat războiul, nu m-am întors la școală fiindcă tata a fost luat prizonier de ruși, iar mama s-a îmbolnăvit. Eu, fiind mai mare, am rămas să am grijă de casă, iar sora mea mai mică s-a dus la Oltea, unde a terminat ca șefă de promoție, în anul 1959”, își reamintește Maria Dinco.
Sora ei, Verginica, a studiat la „Oltea Doamna” în perioada 1955-1959. Pe atunci se numea Școala Medie Nr. 2, dar toată lumea o știa după vechea denumire. „Eram la internat, iar într-un dormitor stăteam 19-20 de fete. Pedagogele erau foarte exigente. În patru ani de liceu am ieșit doar de două ori la film fiindcă am făcut cu rîndul. Duminica aveam voie să ieșim cel mult două ore, mergeam pînă la «Sfântul Spiridon», la piață, de unde ne luam cîte ceva de mîncare. Apoi veneam fuga la cămin, să ne facem temele”, povestește doamna Verginica.
„Templu al exigenței”
Trezirea elevelor se dădea la ora șase dimineața, cînd se aliniau la spălător, apoi luau micul dejun, dacă se pregăteau suficient de repede. Fetele de la „Oltea” nu aveau voie să părăsească internatul decît cu învoire, iar atunci cînd plecau în oraș, ceea ce se întîmpla foarte rar, nu aveau voie să se plimbe pe strada „Alexandru Lăpușneanu”. Aceasta era considerată a fi un loc de promenadă, iar ele trebuiau să dea dovadă de modestie. Cele care erau văzute pe aici erau eliminate trei zile din școală.
În timpul orelor, fetele erau așezate în bănci în ordine alfabetică. „Oltistele” erau pedepsite dacă întîrziau și li se scădea nota la purtare dacă se purtau nerespectuos cu profesorii lor.
În timpul orelor, fetele erau așezate în bănci în ordine alfabetică. „Oltistele” erau pedepsite dacă întîrziau și li se scădea nota la purtare dacă se purtau nerespectuos cu profesorii lor. Înainte de instalarea regimului comunist, an de an, la data de 10 mai, se sărbătorea „Ziua Regelui”, o ceremonie la care acestea erau obligate să participe. Dacă lipseau de la festivitate, elevele primeau nota șase la purtare, din oficiu.
Dascălii erau foarte exigenți, oameni văzuți ca fiind tobă de carte, dar blînzi cu elevele. Pe lîngă materiile care se predau și astăzi în școli, fetele de la „Oltea Doamna” studiau astronomie, economie casnică – unde învățau cum se comportă o gospodină, care sînt datoriile ei și cum trebuie să fie o femeie la port și maniere – și lucru manual, unde învățau să brodeze, să croșeteze și să tricoteze șosete. La serbări intonau solemn imnul școlii, „Muma lui Ștefan cel Mare” de Dimitrie Bolintineanu. În pauze se jucau cuminți la umbra duzilor vechi de secole din fața liceului, care astăzi veghează asupra celei mai vechi clădiri din curte. Pe timp de toamnă, micuțele culegeau castane tot din jurul școlii și le duceau în camere să se joace cu ele, fiindcă jucăriile erau foarte rare.
„Era multă disciplină, iar noi, elevele, eram foarte bine pregătite. Țin minte că toate colegele mele au dat și au intrat la facultate, în afară de o fată, care nu a dat admitere. Îmi amintesc cu drag de domnișoara Cocea, care preda matematică. Primii doi ani am avut-o, apoi a plecat, iar în locul ei a venit un profesor. Doamna Săvescu, diriginta mea, cred că e moartă de ceva timp, era foarte bună și bine pregătită. Era exigentă, dar și blîndă. Ei sînt dascălii cei mai dragi, care m-au marcat pînă astăzi”, își amintește doamna Verginica în timp ce-și face de lucru cu tivul fustei.
Cel mai mult le este recunoscătoare foștilor ei profesori pentru respectul cu care tratau elevele și pentru faptul că nu le certau.
Acasă, în banca de la școală
Fetele purtau numai uniformă, o nelipsită pănglicuță și avea numărul matricol cusut în piept. Toată lumea știa că studiază la „Oltea” atunci cînd mergeau în oraș. Ele singure aveau grijă ca hainele să le fie curate și, fiindcă mergeau atît de rar acasă, școala le-a devenit a doua familie. „Erau copii bogați și copii săraci, dar dimineața toți mîncam o felie de pîine cu ceai și eram îmbrăcați la fel. De Crăciun și de Paști tot la școală stăteam”, spune bătrîna în vîrstă de 77 de ani.
Cînd a dat bacalaureatul, doamna Verginica a stat o seară întreagă în clasă, numai să învețe la istorie. În rest, nu a avut nevoie să mai recapituleze fiindcă a prins materia de la ore. Bacalaureatul l-a dat la toate obiectele în aceeași zi.
Pentru că biblioteca școlii avea foarte puține cărți și exista un singur volum al unei opere recomandate de profesori, fetele se adunau în camere și citeau cu rîndul, uneori cu voce tare, iar celelalte luau notițe. Nu îndrăzneau să se prezinte la ore cu temele nefăcute ca să nu se facă de rușine în fața clasei. Strădania lor era răsplătită cu distincții precum „Premiul Sîrguinței” sau „Premiul Muncei”.
Cînd a dat bacalaureatul, doamna Verginica a stat o seară întreagă în clasă, numai să învețe la istorie. În rest, nu a avut nevoie să mai recapituleze fiindcă a prins materia de la ore. Bacalaureatul l-a dat la toate obiectele în aceeași zi. Povestește cu o luciditate vioaie, de parcă l-ar fi dat ieri, nu în urmă cu 56 de ani. S-a prezentat în fața comisiei, a luat biletul, apoi a mers în bancă. După ce termina de rezolvat un subiect, trecea la următorul și tot așa, pînă termina toate materiile. Ea a intrat la ora 12 și a ieșit seara din examen, cînd s-au și afișat rezultatele.
Jurnal de matematică
Dintre profesorii eminenți care au predat la Liceul „Oltea Doamna” se distinge o personalitate marcantă: prima femeie doctor în matematică din România, prof. dr. Silvia Creangă. Ea le-a fost călăuză multor eleve, motiv pentru care o mare parte dintre absolventele de la „Oltea” dădeau la Facultatea de Matematică, Chimie, Biologie sau Fizică. „O port vie în amintire pe domnișoara Silvia Creangă, profesoară de matematică – intrată demult în legendă – pentru autoritatea față de pregătire și tactul ei pedagogic. Deși temută de eleve, era admirată pentru reputația ei de autor de manuale, pentru prestigiul de care se bucura în lumea cărturarilor”, își reamintește Monica Cantzaiti-Vîrlan, fostă elevă la „Oltea Doamna”, promoția 1947, în publicația „Urme la Oltea Doamna”.
Astăzi, Liceul „Oltea Doamna” mai există prin amintirile ultimelor sale absolvente, care au vîrste înaintate. Cele care au rămas în Iași, oraș al tinereții lor, mai trec poarta liceului, ducîndu-și de mînă nepoții la cursuri. Zîmbesc de fiecare dată cînd revăd curtea școlii și rememorează simplitatea și frumusețea vieții pe care au dus-o aici. Fîntîna arteziană e tot acolo unde-și repetau ele lecțiile. Holurile cu tavanul înalt al corpului vechi răsună și astăzi de rîsete și sînt străbătute de pașii mărunți și nesiguri ai unei noi generații. An de an, se adaugă o filă în cartea excelenței pe coperta căreia astăzi stă scris Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași.
Adaugă un comentariu