Anica Popovici, o viață dedicată catedralei cărților
Povești fără timbru 4 mai 2015 Niciun comentariu la Anica Popovici, o viață dedicată catedralei cărților 22
Pe 23 aprilie, cînd au fost decernate premiile pentru Biblioteca și Bibliotecarul anului din județul Iași, Anica Popovici a primit premiu și diplomă pentru recunoașterea întregii sale activități. Mică de statură și cu o memorie vioaie, bibliotecara a fost între 1962 și 1989 șef al Secției pentru Copii a Bibliotecii Județene Iași. Atunci biblioteca își avea sediul în Palatul Culturii și avea cîte 200 de vizitatori în fiecare zi, doar în aripa pentru copii. Pe ei, Anica Popovici i-a îndrumat către cartea potrivită timp de 27 de ani, iar azi dacă i-ar vedea pe stradă, i-ar recunoaște ca pe niște nepoți.
La cei 88 de ani ai săi, Anica Popovici încă mai are un mers elegant, dar pășește cu grijă peste fiecare treaptă sau denivelare a trotuarului. Își poartă geanta neagră și mică cu mare grijă, iar pentru că și-a lăsat fermoarul auriu deschis, din ea evadează cîteva foi care par să nu își găsească locul acolo. Îmi povestește că atunci cînd a ajuns pentru prima dată în impunătoarea clădire a Palatului Culturii a fost pentru că meseria de profesoară o ducea prea departe de familie, deși asta și-ar fi dorit să facă. Ca printr-un miracol, Anica Popovici a ajuns tot alături de cei mici pentru că a fost repartizată pe secția pentru copii a bibliotecii.
„La cîteva luni de cînd am intrat în bibliotecă mi s-a dat conducerea secției. Am stat la secția de copii de cînd am intrat și pînă am ieșit. Erau chestii pe care trebuia să le stăpînești și în afara specificului secției, chestii de catalogare, de organizare a colecțiilor pe care le-am învățat separat din literatură”, povestește și gesticulează cu ambele mîini, le ridică pînă la nivelul feței, agită aerul cu cîte una pe rînd după le duce în poală și le leagă una de cealaltă. Facultatea de Filosofie pe care o terminase a ajutat-o pe jumătate în meseria de bibliotecară și în rest a fost nevoită să meargă la cursuri de inițiere și perfecționare de unde a învățat cum se face această meserie.
Labirint printre rafturi
Zilele petrecute în Secția pentru copii din Biblioteca Județeană din Iași a făcut-o pe Anica Popovici să îi certe pe cei mai îndrăzneți care nu păstrau rîndu și îi săreau pe copiii care erau cuminți și care nu îndrăzneau să spună ceva pentru că rîndul nu a fost respectat. „Îmi amintesc că erau cozi din ușa secției de copii care dădea spre stradă și se prelungeau pînă în mijlocul sălii. Era o frecvență de 200 de copii pe zi, de la opt dimineata pînă la opt seara. De aceea cînd unul dintre băieții mai îndrăzneți îi depășeau pe cei care stăteau liniștiți la locul lor, eu îi trimiteam să mergă acolo unde le era rîndul”, își amintește aceasta cu glasul jucăuș și plin de veselie. Din cînd în cînd, nostalgia vremurilor de altădată o face să zîmbească firav și să îi apară în ochi licăriri de lumină.
„Îmi aduc aminte că a venit odată Eusebiu Camilar și i-a văzut pe copii în sala de lectură și așa a privit la ei și a zis că sînt ca din icoană copii aceștia.”
Bibliotecara a luptat și pentru modernizarea secției pe care o conducea și una dintre realizările Anicăi Popovici a fost „raftul liber”. „Aproape fiecărui copil trebuia să îi enumeri vreo zece titluri și să-l întrebi dacă a citit acea poveste. Timp de 12 ore era cumplit. Eu am luptat crîncen pentru ca în sala de lectură să fie introdus un raft liber de unde copilul să își aleagă singur o carte după ce-i răsfoiește paginile. Și altfel stăteam de vorbă cu copilul în fața raftului și îi povesteam despre o carte cînd el era cu ea în mînă”, spune bibliotecara în timp ce se așază pe o bancă din fața Teatrul Național. Soarele îi face părul cărunt să strălucească și îi luminează fața blîndă.
Biblioteca din Palat avea și sală de lectură, povestește Anica. „Era o sală plină cu copii, era tot o sală care privește spre stradă, care este cumplit de mare. Erau atît de mulți copii încît buletinele de la sala de lectură trebuia să le ținem în ordine alfabetică, altfel nu puteam să preluăm publicațiile consultate de ei în sală. Îmi aduc aminte că a venit odată Eusebiu Camilar și i-a văzut pe copii în sala de lectură și așa a privit la ei și a zis că sînt ca din icoană copii aceștia”. Amintirile din Bibliotecă nu contenesc să apară, iar poveștile curg una după alta răscolind prin mintea șefei de la secția de copii a Bibliotecii Județene din Iași.
Sadoveanu, îndrumător în viață>
Anica Popovici a copilărit într-un sat care este la o distanță de cinci kilometri de Pașcani unde nu își amintește să fi existat vreo bibliotecă. După reforma școlară, a plecat la liceu, la Fălticeni. Acolo a trăit una dintre cele mai memorabile clipe din viața sa. „Eram elevă de serviciu pe hol și cînd toată lumea era la ore, din cancelarie, care avea ușa deschisă, s-a auzit o voce care citea din Creangă. Eu nu l-am auzit niciodată pe Sadoveanu, dar mi-am închipuit că aia era vocea lui. Curioasă, m-am dus să văd cine citește și l-am văzut. Era Sadoveanu care citea din Creangă”, pe față i s-a așternut un zîmbet larg, iar ochii i s-au mărit de extaz. Nici zumzăitul de voci care se învîrte peste parc și nici mulțimea de oameni care se plimbă pe aleile înguste nu o împiedică să își exprime sentimentele față de autorul ei preferat.
Cu această scenă în minte, mai tîrziu, cînd secția de copii era condusă de ea, Anica Popovici a înființat un club de duminică pe care l-a numit „Mihail Sadoveanu”. Așa că zi de zi se afla la bibliotecă, chiar și duminica, singura ei zi liberă pe care a dăruit-o tot copiilor. Fiica ei a stat în grija bunicilor cînd mama Anica nu putea să aibă grijă de ea. Seara după ce își punea la punct lucrurile prin casă și își pregărea fetița pentru școală, Anica mai citea cîte o carte în domeniu sau mai scria rapoartele pentru ziua precedentă. Ziua următoare o lua de la capăt. Meseria de profesoară i-a lipsit, dar a preferat să ajute pe cine putea cu sfaturi despre ceea ce înseamnă să fii bibliotecar. „Eu, cînd am ajuns pentru prima dată în bibliotecă, nu am fost încurajată deloc. Cele care erau mai vechi mi-au spus că este greu și eu cînd am ajuns să fiu cea veche am încercat să le dau speranță noilor venite”, povestește bibliotecara. Zîmbetul Anicăi este încrezător și la fel de cald ca razele de soare care i-au uscat buzele. „Am încercat să nu le sperii”, concluzionează cu glas stins plin de compasiune pentru colegele ei nou venite. Anica a ieșit la pensie în 1989 și de atunci și-a dedicat viața familiei și colecțiilor de cărți și reviste. „Am un respect care nu se poate explica pentru cuvîntul scris. Nu pot să arunc nicio pagină cînd știu că aceasta este scrisă”, își justifică aceasta multitudinea de cărți pe care o are strînsă acasă și pe care vrea să o doneze bibliotecii din Tătărași.
Acum mai merge în vizită pe la Biblioteca Județeană și observă cît de mult s-au schimbat lucrurile de atunci pînă acum. „Am observat că în ultimi patru – cinci ani, înainte de a ieși la pensie, televizorul începuse să consume din timpul copiilor”, încheie Anica dezamăgită.
Adaugă un comentariu