Băiatul care și-a renegat prezentul
Povești fără timbru 22 aprilie 2011 Niciun comentariu la Băiatul care și-a renegat prezentul 1Rareș îmi evită privirea focalizînd un punct dincolo de lentilele subțiri și pătrățoase ale ochelarilor de soare. Nu știe de unde să înceapă, vorbește puțin și într-un tempo lent. Nu-i pasă unde merge, dar nu suportă să stea pe loc, așa că pășește privind înainte, refugiindu-și mîinile în buzunarul gecii negre. Zîmbește rar, revenind mereu și mereu la aceeași grimasă pasivă, iar părul blond îi e tuns scurt.
Povestea îi e aproape trasă la indigo cu a majorității celor din generația lui. Nimeni nu știe sigur, dar medicii bănuiesc că totul a început cu o transfuzie, cînd avea cinci ani, într-un spital din Pașcani unde a ajuns din cauza unei fracturi la picior. De aflat, a aflat mai tîrziu, pe undeva prin 1998. „Cred că a fost mai ușor oarecum să mă adaptez situației. Eram un copil de 10 ani. Dacă aș fi aflat acum, mi-ar fi fost cu siguranță mult mai greu. Mi-aș fi pus alte probleme”.
A trecut destul timp de-atunci, însă. E în anul I la master la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor și ar vrea să-și găsească un loc de muncă, după ce-și termină studiile. „Totul e că cei ca noi nu plătesc contribuțiile la Casa de Sănătate și toate celelalte taxe care se impută unui angajat. Cînd trece ceva timp și nu le plătești, oamenii devin suspicioși. Și n-ar fi nimic dacă nu ar discrimina. Știi, după țigani, noi sîntem cei mai discriminați. Au fost făcute studii.”
Acestea erau grijile care-l tulburau pînă mai deunăzi. Nici o trimitere de la doctorul din campus nu poate primi dacă recunoaște că e bolnav. I s-a întîmplat unui prieten. Și stomatologii sînt cei mai reticenți, refuză pur și simplu să ofere o consultație. Colegii de facultate nu știu, dar cu cei din cameră se înțelege bine. „Știu și ei și doamna administrator și n-am probleme. Chiar sînt în regulă”, îngînă tînărul cu jumătate de gură.
Altu-i, însă, baiul acum. Prima dată a avut probleme cu medicamentele la sfîrșitul lui februarie. Trebuie să meargă la finalul fiecărei luni la Spitalul de Boli Infecțioase să și le primească. Atunci au venit foarte tîrziu și mai puține. „În principiu, pastilele ar trebui să încetinească evoluția bolii. Dar dacă nu le iau cînd trebuie, dezvolt un fel de imunitate și le iau degeaba pentru că nu-și mai fac efectul. Pe martie au venit cît de cît mai la timp, dar acum, săptămîna asta, trebuie să le iau pe aprilie și nu știu nimic încă de ele. Nu știu ce o să mai fie, nu sînt fonduri, nu sînt niciodată…”
Nostalgicul timpului
Rareș a devenit el însuși un sceptic. Ochii îi alunecă după un preșcolar înfofolit care aleargă după o minge, pe una din aleile din Copou. Îmi spune că oamenii nu înțeleg, că nimeni nu se poate obișnui cu o astfel de situație, ci în cel mai bun caz se pot adapta. Și asta înseamnă să ții anumite lucruri pentru tine. „Cu cît mai puțini știu, cu atît mai bine”.
Alexandra PANAETE
Adaugă un comentariu