Cafeneaua care vinde porții de dragoste
Povești fără timbru 22 ianuarie 2018 Niciun comentariu la Cafeneaua care vinde porții de dragoste 262
Fie că sînt studenți cu laptopuri în față, părinți tineri cu copii de-o șchioapă sau adolescenți care joacă Activity ori citesc, clienții cafenelei Harmony se afundă în scaunele multicolore și se lasă răsfățați de atmosfera familiară cu care sînt întîmpinați. Staff-ul cafenelei, format din tineri care nu au decît douăzeci și ceva de ani, mișună încontinuu printre mesele din încăpere și le oferă celor care poposesc la ei, pe lîngă ceea ce comandă, și zîmbete. La rîndul lor, clienții îi pot susține cumpărînd „porții de dragoste” direct din meniu și să susțină campaniile sociale ale familiei Harmony, prin care ajută oamenii străzii.
Printre căminele răsfirate din Campusul „Tudor Vladimirescu” stă pitită o clădire cu două niveluri și pereți din sticlă, care găzduiește de vreo doi ani cafeneaua Harmony. Imediat ce pătrunzi înăuntru, îți sare în ochi designul atipic pe care l-au gîndit cei din familia Harmony cînd au început să creadă în ideea creării unui spațiu de socializare pentru tineri. „Clădirea era nouă, iar noi am fost primii chiriași aici. Am început să punem singuri parchetul, am primit ceva scaune și piese de mobilier de la diferiți prieteni, iar unele le-am adus chiar de acasă de la noi”, începe Beniamin Buraga povestea cafenelei pe care a deschis-o, alături de alți zece tineri, pe cînd avea doar 24 de ani. Îmbrăcat lejer, într-o cămașă albastră, stă așezat la una dintre mesele de lîngă bar și doar dacă ești de-al casei știi că nu este aici doar în trecere, ci lucrează ca barman cu jumătate de normă. Beni a fost unul dintre primii membrii ai familiei Harmony care s-a apucat de șlefuit și lăcuit mobilierul primit, de făcut schițe de design, de văruit pereții, deși nici el și nici ceilalți voluntari nu au avut vreo experiență în domeniul amenajărilor interioare. Au decorat totul cu propriile mîini și doar la partea de electricitate au apelat la cineva din exterior, pentru că nu au vrut să-și asume responsabilitatea legării firelor în bornă.
Responsabili de design au fost Edi și Cristina, doi absolvenți de Arhitectură, care au acceptat să fie parte din povestea care încă se scrie în „Tudor”. „Ei vin cu ideile, iar împreună reamenajăm spațiul ori de cîte ori ei simt că trebuie schimbată imaginea”, spune Beni în timp ce își așază palmele încrucișate pe masă. Deși niciun scaun nu seamănă cu un altul, iar canapele sînt făcute din scînduri pe care au așezat pernuțe colorate, fiecare detaliu se integrează perfect în cafeneaua studențească, în care tinerii vin pentru un mic dejun cu omletă, un prînz cu burgeri sau doar pentru a se răsfăța cu o cafea mare cu lapte în timp ce stau cu laptopurile sau cursurile în față.
Fundația Creștină „Cornelius”
Beni făcea parte, înainte de cafenea, dintr-o comunitate creștină, care „crede în Scriptură, în Dumnezeu Tatăl și Duhul Sfînt”. Nu reprezentau și nici nu reprezintă un cult religios, mai ales că tinerii fac parte atît din mediul evanghelic, cît și din cel ortodox, dar au plecat de la premisa că oamenii, în general, sînt dezamăgiți de ceea ce înseamnă biserica. „Vorbeam cu studenții, cu tinerii despre existența lui Hristos și despre Mîntuire. Cumva toate discuțiile se opreau, nu aveau continuitate pentru că nu exista o punte de legătură între noi și ei. Doar ne întîlneam pe stradă, vorbeam, dar totul se termina acolo, iar prima noastră dorință a fost să creăm o punte de socializare cu studenții”, povestește Beni în timp ce aruncă o privire de jur împrejur, după care scoate din buzunar telefonul și îmi arată o fotografie cu locul în care ne aflăm, cînd aici încă nu era nici parchet. Harmony a fost o provocare pentru grupul de tineri care își doreau să schimbe ceva în societate, să facă un spațiu pentru tineri și au izbutit, chiar dacă la început fondurile au fost mai puține decît le era necesar și au adus o perioadă bani de-acasă pentru a acoperi toate costurile.
În spatele cafenelei Harmony a stat la început Fundația Creștină „Cornelius”. „Era fundația tatălui unuia dintre voluntari, care era înființată deja de vreo zece ani. El a avut o cantină pentru săraci într-un sat din județul Neamț, care și-a oprit activitatea la un moment dat pentru că nu a mai avut sponsori. Iar noi, ca să nu mai facem toate demersurile pentru o nouă fundație, doar am preluat-o”, povestește Beni în timp ce-și sprijină capul în mîna dreaptă. Vreo zece tineri sînt angajați acum în cafenea, dar funcția pe care o ocupă fiecare nu îi diferențiază decît în acte. Își împart responsabilitățile în mod egal și fiecare face curățenie sau se apucă de reparat dacă se strică ceva. Pe David, de exemplu, un tînăr înalt și brunet, îl vezi mai tot timpul cum se strecoară printre mese încercînd să ajungă la clienți. Îi servește cu zîmbetul pe buze și te face să crezi că e chelner full time. În realitate, lucrează în cafenea de un an ca manager, dar asta nu îl oprește să le dea o mînă de ajutor colegilor. „David se descurcă mai bine pe partea de acte, de distribuitori, iar noi i-am dat credit în a lua deciziile în cafenea”, spune zîmbind Beni, în timp ce încearcă să-și zărească colegul prin încăpere.
Cantina, următorul pas
Anul acesta, familia Harmony vrea să pună bazele unei fundații care îi poartă numele, cu ajutorul căreia să continue proiectele sociale pe care tinerii din comunitate le desfășurau încă dinainte să existe cafeneaua. Cu un an înainte ca în „Tudor” să se deschidă Harmony, Beni, David, Cristina și Edi, alături de ceilalți voluntari, mergeau în gară, în special în perioadele reci, și le duceau oamenilor străzii pături și mîncare gătită chiar de ei, în bucătăriile de acasă. La început îi căutau ei, întrebau de cei care lucrează în zonă pe unde dorm și mergeau și le dăruiau pachete, dar cu timpul cei pentru care „acasă”este gara s-au obișnuit că se adune în parcare luni seara și să-i aștepte pe cei de la Harmony. În meniul cafenelei, pe lîngă băuturi și mîncare, clienții pot cumpăra și „porții de dragoste”, care înseamnă achitarea unei mese pentru un om al străzii. La început, cei care veneau la Harmony nu au fost prea receptivi la această ideea, iar tinerii din comunitate au mai adus bani de acasă o vreme, pentru a achita costurile pachetelor pe care au început să le distribuie în fiecare luni în gară, indiferent de anotimp.
De doi ani, voluntarii fundației au organizat un Crăciun în familia Harmony, cînd Beni și prietenii lui servesc masa împreună cu oamenii străzii. Anul acesta, i-au luat de dimineață din gară, i-au dus la sediul Fundației Emmaus, de pe C.A. Rosseti, unde i-au spălat, i-au tuns și le-au dat haine noi. De acolo au pornit împreună către cafenea, unde au ascultat colinde și au luat cina împreună. „Au gătit cîteva persoane din comunitate în acea zi, chiar în bucătărie la noi, dar au fost și cîteva mame ale voluntarilor, care au venit de la Vaslui cu sarmale. Noi nu avem experiență la sarmale, noi am făcut ciorbă și alte mîncăruri mai ușoare”, își amintește Beni despre ziua în care au îngrămădit 50 de oameni de pe stradă în cafenea. Următorul pas este deschiderea unei cantine sociale și a unui centru de zi, dar s-au împotmolit în hîrțogăraie și în autorizațiile care se eliberează în perioade mai lungi de timp. Ceea ce încearcă de fapt să facă este să obțină de la primărie un spațiu pe care să-l poată transforma într-un loc pe care oamenii străzii să-l poată numi „acasă”, așa cum au ajuns și ei să numească, după doi ani, localul căruia împreună i-au construit, ușor-ușor, sufletul.
Adaugă un comentariu