Căsuța din Valea Plîngerii cu povești
Povești fără timbru 3 mai 2017 Niciun comentariu la Căsuța din Valea Plîngerii cu povești 30
În Valea Țicăului, ascunsă de copacii în floare și păzită temeinic de-o cățelușă roșcată, se află Bojdeuca lui Ion Creangă. Casa în care s-a mutat împreună cu fiul său, cînd nu mai era nici diacon, nici învățător și pe care trebuie s-o vezi, dacă vrei să-ți aduci aminte de primele pagini citite în copilărie, este vizitată zilnic de cîte-o figură nouă. Învățătorul copiilor îi privește semeț, de pe-un soclu, alături de fiul său, pe toți cei care îi deschid poarta. Știe el că anul viitor vei veni să sărbătorești centenarul deschiderii primei case memoriale din țară, o „bojdeucă de căsuță”.
„Să știți că erau oameni în Orient care credeau despre «Capra cu trei iezi»” că e o poveste arabă, așa că o foloseau la întruniri drept pildă”, le spune o femeie cu părul blond celor doi băieți care se uită, cu niște ochi mari cît cepele, la căprița îmbrăcată cu straie orășenești și care stă proptită pe pervazul ferestrei. Se răsucesc pe călcîie, se uită amuzați unul la celălalt și pășesc ștrengărește în bojdeucă, unde prietenii lor își fac selfiuri printre străchini și broderii colorate. O voce melodioasă îi poartă dintr-un locșor în altul al căsuței din vălătuci și le povestește despre„bucatele moldovenești care-i plăceau atît de mult lui Creangă – de la sarmale și plăcinte cu boale-n brîu, alivenci și pui batjocoriți cu smîntînă, iar prietenii cînd veneau, uitau să mai plece, pentru că era rost de mîncare, băuturică bună și povești frumoase”. Copiii se ghiontesc și repetă cu gravitate cuvintele pe care le aud. „Domnule Creangă, serviți niște pui batjocoriți cu smîntînă”.
Un lătrat de bun venit
Ca să ajungi la „bojdeuca de căsuță”, trebuie mai întîi să treci prin Valea Țicăului sau a Plîngerii, cum îi spunea Creangă în poveștile sale. Mirosul florilor de liliac e împrăștiat în toate zările și-ți înfundă nările odată cu fiecare inspirație. Pînă să-ți dai seama c-ai ajuns în dreptul gărdulețului care împrejmuiește curtea, razele soarelui îți vor fi binecuvîntat deja creștetul, iar Vulpița, cățelușa roșcată căreia îi place să lenevească lîngă soclul statuii lui Creangă, o să-ți ureze, printr-un lătrat și-un scuturat vioi din coadă – „bine-ai venit!”.
Printre lalelele roșii și verdele crud al copacilor care umplu curtea, o s-o găsești pe Camelia Macoveschi, cea care o să-ți vorbească, arborînd un zîmbet sfios pe buze, despre „omul înalt – mare gurmand”, care trebuia să se aplece de fiecare dată cînd trecea pragul casei. Acolo, în dreptul bojdeucii, dacă-ți apropii urechea suficient de pereții văruiți în alb, o să-l poți auzi pe Creangă cum povestește Amintiri din Copilărie – „stau cîteodată şi-mi aduc aminte ce vremi şi ce oameni mai erau în părţile noastre pe cînd începusem şi eu, drăgăliţă-Doamne, a mă ridica băieţaş”. Casa încă mai există datorită unui grup de foști elevi de-ai lui Creangă, care au intervenit după 1912, cînd casa învățătorului lor aproape că se ducea de rîpă aici, în Valea Plîngerii.
„Stau cîteodată și-mi aduc aminte…”
Creangă vine și se stabilește la bojdeucă la 35 de ani, cînd este dat afară din mănăstirea Golia și din învățămînt – „dat fiind că regulile vremii spuneau că un răspopit nu are ce căuta în fața copiilor”, îmi povestește Camelia Macoveschi, o femeie cu ochi mari și negri și care-s străjuiți de niște gene lungi și arcuite. Are o voce caldă, ca de povestitor și-ți dă impresia că știe bojdeuca mai bine decît își cunoaște propria casă. Povestește despre traiul greu pe care l-a dus povestitorul, timp de aproape doi ani de zile, împreună cu fiul său, Constantin și despre cum își reprimește postul de învățător, odată cu numirea lui Titu Maiorescu ca ministru al Învățămîntului.
Ajuns între pereții groși și reci, o să te frapeze ordinea în care au rămas încremenite toate lucrurile de-acolo – ca un copil cuminte, care așteaptă să-i faci o poză. Un ciripit de turturele o să te smulgă din dormitor sau bucătărie – unde fie te-ai oprit asupra rafturilor doldora de revistele cu poveștile lui Creangă, fie i-ai privit cu atenție portretul Tincăi Vartic, femeia care i-a fost alături timp de 18 ani – și-o să te tragă după el, drept în cerdac. Perforîndu-ți parcă timpanele, vocea femeii vibrează în liniștea din casă. „De primăvara devreme pînă toamna tîrziu, Creangă dormea aici. În amintirea serilor petrecute cu Eminescu, Creangă îi scria acestuia – «din cerdacul în care am stat împreună, privind la cerul plin cu minunății, cum mata îmi povesteai atîtea lucruri frumoase, iar gîndind la acele vremi, coșcogeamite om ca mine a început a plînge»”. Îl găsește pe Eminescu în vara și toamna lui 1876, cînd petrec șase luni împreună. Aici scrie Creangă povești și „Amintiri din copilărie”, la îndemnul lui.
„Cînd copiii, elevii lui, au venit pe 31 decembrie, ca de obicei, să-l ure, n-a mai ieșit dascălul lor; murise – «uriașul nostru cu ochi albaștri, cu zîmbetul pe buze și nuci, și mere». Au văzut prin ferestruică cum el se stingea și Tinca îi ținea lumînarea”, povestește Diana Leonte. Tinca Vartic a trăit aici încă 25 de ani după moartea lui Creangă, pentru că el a cumpărat căsuța în anul 1878 cu 50 de galbeni austrieci, făcînd un gest deosebit – întocmește un act de vînzare pe numele Tincăi, ca mulțumire și recunoștință pentru că l-a sprijinit de-a lungul anilor. După moartea Tincăi, căsuța a fost închisă și a stat părăsită aproape doi ani de zile, pînă cînd au apărut foștii elevi ai lui Creangă. „Aici a fost scrisă toată opera lui Creangă și ea, biata, a rămas martoră a epocii respective”, spune Diana Leonte, studiind rupturile din ziare și foile gălbui pe care-i întins scrisul povestitorului și bătînd ritmic cu unghiile, în sticla care le protejează.
***
În ultima perioadă, în bojdeucă picură cînd sînt cantități foarte mari de ploaie sau de zăpadă, deoarece acoperișul este din lemn. „Noi am avut anul trecut intervenții în pridvorul din spate, unde am înlocuit podelele și am intervenit la acoperiș, din interior, cît să stopăm, pe cît se poate, infiltrarea apei meteorice”, spune Adriana Bondor, director adjunct al MNLR. Locul trece drept cel mai vechi și cel mai vizitat muzeu în momentul de față și, cum anul viitor se împlinesc 100 de ani de la deschiderea muzeului, se insistă pentru efectuarea cîtorva reparații capitale.
Departe de astfel de grijă, așezați pe băncile din fața muzeului, doi tineri o scarpină pe după urechi pe Vulpița, care stă întinsă la picioarele lor și-așteaptă să fie dezmierdată. „Mi-e sete, vreau să beau apă!”, strigă un băiat cu ten măsliniu cînd vede apa curgînd de la robinet. Se-apropie cu pași mărunți de firul de apă, se uită pierdut în jurul său și spune, ca pentru el, că doar n-o să bea apă cu stropitoarea de flori. „Nu, băiete. Te-apleci, faci mîinile căuș, așa, și bei apă”, îi spune o femeie subțirică, cu părul blond ciufulit și mișcări sigure. Te uiți chiorîș spre ieșire, unde bărbatul înalt și împietrit, cu pîntecul rotunjit și-mbrăcat într-o haină lungă de postav se uită în zare și, fără să știi cum și de ce, îți dă senzația că te urmărește cu coada ochiului. Îți iei un aer cîrcotaș și, înainte să calci pe ultimele trepte, îi faci din ochi și-ți spui că ar cam fi timpul să-i iei la răsfoit, din nou, poveștile.
Adaugă un comentariu