Ciorba, cel mai bine păstrat secret al Rădăuțiului
Povești fără timbru, Subiectele săptămînii 6 noiembrie 2017 Niciun comentariu la Ciorba, cel mai bine păstrat secret al Rădăuțiului 63
În bucătăria restaurantului, Cornelia Dumitrescu ornează cîteva farfurii care urmează a fi duse la masa de lîngă fereastră. În Rădăuţi toată lumea o ştie drept cea care a inventat faimoasa ciorbă rădăuţeană, iar cei care doar au auzit de ea vin pînă aici să o cunoască personal şi să audă povestea vestitului preparat. Reţeta originală a păstrat-o pentru ea şi o va da mai departe fiului, ca un fel de zestre culinară. Pe frunte i se zăresc cîteva broboade de transpiraţie de la căldură, se şterge repede şi îşi îndreaptă ochii ageri spre clienţii care urmează să fie serviţi de către ospătăriţa îmbrăcată în costum popular. „Cea mai mare bucurie este să îmi văd clienţii mulţumiţi”, îmi spune zîmbind. La 68 de ani nu stă locului nicio clipă, iar biroul administrativ din spatele restaurantului e mai mereu gol, fiindcă o găseşti la bucătărie unde, spune chiar ea, se simte cel mai bine.
O maşină albastră trece în viteză peste cutele albe şi mai că aterizează în farfuria cu ciorbă. Depăşeşte obstacolul şi se îndreaptă spre paharul din faţă care e plin ochi cu suc. Şoferul ei nu are mai mult de cinci ani însă reuşeşte să o mînuiască cu succes printre obstacolele de pe masă. Ospătăriţa se uită şi se amuză pe seama prichidelului care acum, dojenit de mamă, caută să aleagă doar bucăţelele de carne din zeama aflată înaintea lui. Aflat chiar în buricul oraşului Rădăuţi, restaurantul Naţional e destul de plin încă de la prima oră a deschiderii, iar bucătăria seamănă cu un muşuroi unde bucătăresele umblă de colo-colo să pregătească cît mai repede bucatele comandate de către clienţi.
„Totul se face pe loc”, îmi spune zîmbind Cornelia Dumitrescu, iar printre bonetele şi şorţurile albe nu ai cum să nu o observi pe „mama ciorbei rădăuţene”. Această poreclă a primit-o de îndată ce oamenii au aflat că ea este cea care a inventat acest fel de mîncare. Mărunţică şi cu un batic de un roz prăfuit îşi potriveşte mai bine nodul la spate şi caută să ajute cît mai mult personalul gustînd şi oferind indicaţii sau punînd chiar ea mîna să gătească clienţilor. Recunoaşte că bucătăria este locul unde se simte cel mai bine, iar dovadă sînt cele şase decenii de cînd le petrece aici. „Eram bucătar-şef la fostul restaurant Nordic, devenit între timp Naţional, asta se întîmpla acum 35 de ani, prin 1982, lucram şi atunci cu reţete proprii deoarece aveam dreptul ca maestru în arta culinară, iar ciorba am încercat-o prima dată acasă, într-o zi, cînd aveam musafiri. Stînd la curte creşteam curcani, de aceea prima ciorbă rădăuţeană a fost făcută din carne de curcan. Cum nimeni din familie nu mînca ciorbă de burtă, am încercat să fac altceva şi aşa am făcut pentru prima dată ciorba rădăuţeană.” Îmi mărturiseşte că sînt zile în care trebuie să spună povestea asta de foarte multe ori, dar întotdeauna îşi găseşte timp şi răbdare să stea şi să explice fiecărui client curios să afle cum a apărut celebra ciorbă.
Deoarece carnea de curcan era prea scumpă, în restaurantul unde lucra a introdus reţeta cu piept de pui care a avut succes imediat şi, încet, încet, ciorba rădăuţeană s-a răspîndit şi a ajuns şi în meniurile restaurantelor din străinătate. Cel mai mare regret pe care îl are este că nu a reuşit să o breveteze. „Ciorba rădăuţeană trebuia să se numească de fapt ciorba Cornelia, însă pe atunci nu mi s-a părut că suna prea bine şi am denumit-o ciorba rădăuţeană. Dacă îi puneam numele meu atunci puteam să o brevetez, dar e ca în situaţia cu salamul de Sibiu, e denumirea oraşului şi nu se poate, a devenit un fel de emblemă.”
Pasiunea pentru gătit a moştenit-o de la bunica sa, care i-a dat-o mai departe fiicei ei şi aşa a ajuns şi la ea. Reţetele ştiute numai de familia sa au fost ca un fel de „zestre”. „Bunica a fost şi moaşă, şi bucătăreasă”, rîde şi îşi aminteşte cu drag de perioada cînd era copil şi mergea în satul natal, Mihăileni, să o ajute pe mama ei la gătit şi încă de atunci încerca să inventeze tot felul de reţete, iar dintre cei doi copii pe care îi are, cel care a moştenit-o este băiatul care lucrează şi acum alături de ea. De cîte ori vorbeşte despre copiii şi nepoţii ei îşi atinge medalionul auriu care o întruchipează pe Fecioara Maria, e ca un „tic nervos” pe care îl foloseşte de cîte ori e agitată și vrea să se liniştească.
Porție dublă pentru Ceauşescu
Restaurantul pe care aceasta îl administrează arată ca o casă ţărănească, doar că are mai multe mese şi scaune. Ţoalele cusute de mînă şi farfuriile de lut împodobesc pereţii de culoarea paiului, iar încăperea capătă o lumină caldă atunci cînd razele soarelui trec prin geamul imens care dă înspre stradă. Pe un perete de la intrare, chiar pe mijloc, pentru a nu trece neobservată, este aşezată diploma pe care scrie cu litere negre şi îngroşate: „Aici s-a gătit pentru prima dată ciorba rădăuţeană creată de Cornelia Dumitrescu, maestru în arta culinară”. Tanti Cornelia îmi povesteşte că pe oriunde a mers nu a îndrăznit niciodată să comande ciorbă rădăuţeană, dar niciodată nu s-a lăudat în faţa cuiva că ea a inventat-o. Îmi spune că în orice ţară a călătorit, a văzut că bucatele româneşti sînt foarte apreciate de străini şi îşi mai aminteşte că însuşi Nicolae Ceauşescu i-a cerut a doua porţie de ciorbă rădăuţeană cînd a venit la Mănăstirea Putna.
„Uite, cea din spate sînt eu” şi îndreaptă vîrful degetului, puţin mirată, spre o poză sepia pe care i-am arătat-o pe telefon. Privirea i s-a fixat, ca într-o oglindă imaginară, pe femeia brunetă care stătea cuminte în spatele grupului ce a fost selectat pentru a servi masa de protocol la Suceviţa în onoarea Reginei Iuliana a Olandei. Îmi spune că asta s-a întîmplat în anul 1975, nu mai ştie exact data, dar îşi aminteşte cît de tare i-au plăcut Maiestăţii Sale bucatele tradiţionale gătite de ea. Datorită faptului că veneau grupuri din strinătate, în perioada comunismului restaurantul avea întîietate la produsele care erau aduse.
În anul 2009, Cornelia Dumitrescu a fost numită cetăţean de onoare al oraşului Rădăuţi. Are un zîmbet cald şi spune că îşi ţine bine ascunsă reţeta ciorbei rădăuţene pe care o face, toată lumea ştie ingredientele, dar numai ea şi cele trei bucătărese ale restaurantului ştiu gramajul ideal pentru ca gustul să fie „perfect”. Unul dintre secretele bucatelor sale gustoase este că bucătarii restaurantului folosesc doar produse naturale. „Noi facem dulceţurile pe care le folosim, noi ne punem murăturile, nu punem adaosuri, iar acest lucru este foarte apreciat; este adevărat că sînt mai scumpe, dar sînt mult mai gustoase.” Deşi ştie foarte bine că este un clişeu, îmi spune că în orice farfurie îşi lasă mereu „puţină dragoste” şi nu se fereşte nicodată să spună că îşi iubeste la nebunie meseria, iar dacă ar fi să o ia de la capăt tot şcoala de bucătari ar face. „Nicio meserie nu trebuie făcută fiind împins de la spate, trebuie neapărat să îţi placă, altfel nu o să îţi iasă nimic”.
Povesteşte că pe oriunde a mers atunci cînd oamenii aud de Rădăuţi instinctual le vine în cap ciorba rădăuţeană, ca un fel de etichetă pe care o poartă fiecare locuitor atunci cînd trece de graniţa oraşului. „Unde sînt rădăuţenii, întotdeauna acolo e şi ciorba”.
Adaugă un comentariu