Cortina de frică

Povești fără timbru Niciun comentariu la Cortina de frică 1

Hainele-i zdrențuite cu care șter­ge podeaua barului o prevestesc așa cum clopoțeii din pălărie anunțau pe vremuri nebunii de curte. „Zici că ești din România, da?” Femeia ri­di­că sprîn­ce­ne­le a suspiciune și dă din cap a „las’ că știu eu.” Vrea să știe și cîți ani am, cînd am să plec și ora exac­tă la care-am ajuns. Dar nu cre­de nimic. „Să ai grijă pe-aici. Să-ți ții îngerul aproape”, îmi zice și iarăși în­clină capul de parcă ar tre­bui să în­țeleg altceva, care nu poate fi spus în gura mare. „Să dea Domul” îi răs­pund într-o doară și mă privește mi­rată. N-am înțeles, va să zică.

Ventilatoarele din tavan mătură aerul întunecat din cel mai vechi lo­cal din Ungheni, primul oraș de du­pă va­mă. M-a adus Costel, un domn de vreo 50 de ani care n-a mai intrat aici de zece. „E corespondentă din România” i-a spus bar­maniței și a trezit țoți clienții. „Nu vreți șam­pa­nie?” „Nu. Doar o bere”. Imi aduce sticla și mi-o arată ca pe cele de vin. Bere „Chi­șinău”. „E bu­nă? Să vă aduc și-un pai?” Se înclină de prea multe ori pînă plec. După vreo două străzi, mă prinde din urmă Sașa. Vrea cetățenie „de-a voas­tră”.

Intrăm în Macadan, un alt bar, cel mai mare de-aici. El a învățat în Rîmnicu Vîlcea în ’91, „înainte de Fi­lat și Chirtoacă.” Nu vrea să-mi spu­­­nă nici cu cine vo­tea­ză, nici cu cine țin oa­menii. „Zii drept! Cine te-a pus să af­li tu asta? Șeful meu?” Tac. „Să mă dea mîine afară, nu? Să-ți zic eu ție și mîine să nu mai am un­de munci, da?” Lu­crea­ză în construc­ții. „Și dacă o să iasă Vo­ro­nin?” îl în­treb. Sare ca ars. „Mă­car el a fă­cut ce­va pentru popor!” Abia du­pă ce vor­bim despre toți aflu că de fapt îi e drag Ghimpu și-ar vrea să iasă de­mo­­cra­ții, dar nu crede. În jur sînt doar ti­neri. „Cine v-a pus să ne în­tre­bați?” Și ei țin cu democrații, dar nu cred în mortul capului c-așa o să fie și după alegeri. „Vedeți dumneavoastră? Noi sîntem minciunoși. Zi­cem că vrem cu ei, da’ așa am zis și da­ta tre­cută!”

Ajung în localul unui fost PSD-ist. „Nu vă putem spune așa ceva. Întrebați pe ceilalți!” sar trei femei care, alături de soții lor, așteaptă o pră­ji­tu­ră. „Noi v-am spune că ținem cu de­mo­­cra­ții, dar să nu vă luați după noi.”. N-au știut că azi s-a deschis în Un­gheni consulatul României. Cînd plec, unul dintre bărbați mă prinde din urmă. „Nu v-a trimis Petrache, nu? Că dacă v-a trimis, oricum eu îi spun și lui. Da’ să știu numa’”.

Roșul de deochi

Peste drum strălucesc luminile unui bar cu jocuri de noroc. Sînt șap­te tineri care țin secret și cît au cîș­ti­gat pînă acum. O femeie cu pă­rul fă­cut permanent mă prinde de cot și-mi vorbește în rusă pînă pricepe că trebuie să-mi traducă: „Vă rog să pă­ră­siți acest local. Ne deranjați cli­en­ții”. Ies ca să intru în altul, mai lă­tu­ralnic. Aici sînt Mișa cu Roșca și ze­ce prieteni de-ai lor. Ei țin cu Filat și nu le e frică s-o spună. Se prind re­pe­de într-o vorbă vie și-aproape sfi­dătoare. „Să ne dați pe Internet!” Lor li-e teamă că „democrații nu-s de­mo­crați și-or să-și vîndă voturile”. „Eu”, începe Mișa cu mîndrie, „i-am convins pe bunei să voteze cu demo­crații. Le-am spus: Cine vă ține pe voi? Eu. Așa că votați cu cine vreau eu, dacă vreți mîncare”. Ne bucurăm cu toții ca de-o revelație cînd unul din­tre ei povestește despre comuniș­tii care-au venit cu icoane într-un sat, să le dăruiască bisericii. „«Nu voi ne-ați zis că Dumnezeu nu există?» și i-o pus pe fugă numaidecît!”

Bă­ia­tul se-mbujorează și-ncepe să spu­nă repede pînă și cum bătea soa­rele pe uliță cînd oamenii roșii au fost dați afară din sat. Numai Roșca puf­nește privindu-mă-n ochi. „Țin ei cu de­mocrații, dar comuniștii au cum­părat bine voturile.” Știe de la bu­nicii lui. „Cam 600 de lei de-ai voș­tri, votul” spune printre dinți du­pă ce se codise vreo jumătate de ceas. „Or să aibă motorină cît să are tot pă­mîn­tul la primăvară. E ca și cum i-au hră­nit o vară întreagă”. Vorbele i se opresc în piept și uitîndu-se la Mișa, învîrte nervos pe deget o verighetă prea largă.

Oana OLARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top