Cum coclește destinul în bazarul meteșugurilor
Povești fără timbru 1 aprilie 2013 Niciun comentariu la Cum coclește destinul în bazarul meteșugurilor 5
Lenea, boala sau mofturile l-au ocolit permanent. De la 18 ani învîrte aurul și argintul printre degete, gravînd nume de mult uitate sau lucrînd podoabe încărcate de sentimente înțepenite-n metalul prețios. Pe măsuța sa din bazarul din Iași, Aurel Crăciun își așază în fiecare zi cleștii, daltele, pilele și instrumentele de gravat, flancate de suporți cu inele și brățări atent lucrate. Ce 55 de ani nu explică barba sură pe care o are, mai ales cînd mîinile-i neobosite ar lucra neîncetat la fiecare comandă care i-ar răsări în fața ochilor. Însă de nouă ani își folosește uneltele tot mai puțin. Bijuteriile ieftine și chinezăriile au săpat adînc în meseria sa, ajungînd ca, la rădăcină, materialul să se înnegrească și să coclească. Tristețea însă i-o citești în priviri rar și chiar și atunci are grijă să o ascundă cît mai bine de ochii iscoditori.
Nu-și găsește locul, plimbîndu-se grăbit în fața măsuței sale, frigul dîndu-i ghes. Aurel Crăciun mă măsoară atent de la adăpostul ochelarilor săi, iar zîmbetu-i înflorește în colțul buzelor cînd îi întind două lănțișoare rupte, ca mîinile să i se mai poată dezmetici de la ger. Hotărăște să-și reia locul pe scaunul din spatele măsuței cu unelte și să-și facă de lucru cu ele, lăsîndu-și căciula rusească să se bată cu frigul în locul lui.
Omul nu s-a născut printre moldoveni, Alexandria fiindu-i locul de baștină. În copilărie, pașii și i-a împletit alături de părinții și frații de etnie romă. „Ne diferențiem de căldărarii din triburi pentru că am trăit laolaltă cu români și pentru că am avut norocul de a fi dați la școală”, se grăbește să-mi spună. În cele zece clase obligatorii și trei ani de școală profesională nu a învățat meseria pe care a ales să o depene de 37 de ani încoace, cea de argintar. Părinții nu l-au lăsat să meargă mai departe la facultate din lipsa banilor, dar a căutat să-și facă un rost al lui și a furat meserie de la tatăl său, iar, mai tîrziu, de la socrul său. Acum, frigul tot nu-l lasă în pace, silindu-l să scormonească adînc în buzunarele hainei sale de blană, după o batistă strînsă ghem.
Cu glasul încărcat de tristețe, îmi spune abia șoptit că meseria sa se stinge ușor. Și-a trimis toți cei cinci copii la școală, să învețe și să ajungă să-și facă un viitor mai bun decît a avut el, ca argintar. Cei mai mari, un băiat și o fată, au terminat amîndoi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unul la Psihologie și celălalt la Matematică. „Băiatul mi-a lucrat un an ca psiholog la cabinet, dar cum în România ajungi să te tratezi mai întîi la Socola și apoi să vezi un medic, a rămas fără serviciu. Mai durează pînă vom trece de mentalitatea de «uite, bă, ăla e nebun, că merge la psiholog»”, adaugă cu lehamite în glasul sugrumat de răceală. Este însă mulțumit de odraslele sale, care învață cot la cot „cu copiii românilor”, dar de la viitorul celor doi mai mari nu știe la ce să se aștepte.
Meseria, haină groasă
Mîinile-i brăzdate de cute aranjează ciocănelele și restul uneltelor de pe măsuța din bazarul de sub Podul Nicolina cu aceeași ordine și dragoste pe care le vezi în ochii unui copil fascinat de cărțile și caietele sale. În Iași a ajuns după ce și-a purtat meseria prin alte orașe din Moldova, precum Piatra Neamț, Vaslui sau Bîrlad. Ține la munca sa și își întinde în fiecare zi, de nouăsprezece ani încoace, podoabele aurite și argintate, chiar dacă acum nu mai este ocupat cu comenzile ce-l țintuiau mai demult cît era ziua de lungă pe locul său din bazar. „Altădată nu existau atîtea bijuterii sau case de amanet ca acum. Eram noi, argintarii, care gravam inele, personalizam podoabe la voia clientului și cu materialul lui. Veneau să le gravăm linguri, furculițe sau alte obiecte din astea de argint. Odată am transformat o verighetă mai măricică în două mai subțirele, erau pentru doi copii săraci, dar care se iubeau mult”. Se uită cu jind la sculele lui de gravat, recunoscînd că nu le-a mai folosit de mult, de cînd importurile au început să fie practicate în exces, odată cu anul 2004. „Uneltele mele sînt vechi de 45 de ani. La nicovala asta au bătut și tata și bunicul, dar eu nu am cui să o dau mai departe, să o folosească”, spune mototolindu-și batista și îndreptînd-o din nou spre nasul roșu, sătul de răceală.
Cu doi ani în urmă, alături de alți patru meșteșugari, Aurel Crăciun a înființat „Romano ButiQ”, cooperativă prin care au trebuit cu toții să își diversifice modelele, ajungînd să facă cercei și pandantive în formă de polonice sau brățări ce proveneau din lingurițe și furculițe „dar nu am rezolvat mare lucru, nu mai avem comenzi, nu mai avem nimic. Încă nu știm dacă mai funcționăm sau nu”. Vocea sa se aude înfundat, iar cuvintele-i parcă se agață în barba argintie. A încercat să formeze ucenici, dar nu a avut cu cine. „Azi le explicam tinerilor cum se face un inel de la A la Z, iar a doua zi nu mai veneau, știau probabil că investeau timp într-o meserie pe cale de dispariție”, adaugă privind în gol, ca și cum și-ar fi avut acum învățăceii în fața ochilor, lucrînd anevoie în metale. Însă privirea sa nu cuprinde acum decît tarabele pline cu hainele și umerașele bătute de vîntul ce șuieră pe culoarul îngust.
Lucrează la lănțișoarele aduse și cade pe gînduri din vreme în vreme. „Pe timpul lui Ceaușescu nu exista luxul ăsta care a zăpăcit toată România”. Nu îi înțelege pe cei care se încăpățînează cu orice preț să se mute de la apartament într-o vilă „cu douăj’ de camere, ca să ajungă să locuiască tot în două-trei, ca la bloc”. Și iar își face de lucru cu batista sa mototolită. „În zilele astea nici nu se mai merită statul în frig”, recunoaște cinstit, dar de la muncă nu se dă în lături, pentru că i-a plăcut mereu ce face. „Acum, abia dacă facem un 30 de lei pe zi și nu avem alte venituri, iar de altceva nu știm să ne apucăm. Dacă nu au românii loc de muncă, cu facultăți și școli multe, noi ce să mai zicem?” Bărbatul continuă cu același ton îndîrjit. „Nu vedeți, domniță, dau oamenii 10-12 lei pe un lanț care inițial le ia ochii și îl poartă pînă se satură de el. Sau mai rău, pînă începe a se înnegri și nici cel mai bun bijutier nu-l mai scoate din boală. Și așa se duc banii pe fereastră. Astea ne-au zăpăcit pe noi, importurile de chinezării”.
Șatra, capitol necunoscut
De cînd lucrează la taraba sa din Nicolina, Aurel Crăciun s-a simțit mereu la adăpost de controalele Poliției. Își bate buzunarul de la piept rîzînd, în timp ce îmi spune că are autorizație și că nu fură ca țiganii cu cortul. Îndelungile controverse și vorbele grele la adresa neamului din care se trage, pe care le rostesc atît străinii, cît și românii, nu l-au deranjat niciodată, pentru că știe că „mai sînt în România și țigani cinstiți”. În zilele lungi de muncă, lîngă nicovala și ciocanul său, gîndurile l-au purtat de multe ori înspre originile lui, pe care nu și le-a negat vreodată. Consideră țiganii un mister și recunoaște că „mă amuză faptul că nimeni nu știe cu exactitate de unde venim”. Dacă îl întrebi despre meseria lui, îți va spune că e veche din Primul Război Mondial, „pentru că atunci au văzut țiganii că pot lucra cu propriile mîini o bucată de tablă sau o potcoavă”. Pentru că nu a crescut la șatră, nu știe cum își duc căldărarii traiul în corturi sau adăposturi improvizate, iar pe potcoave și caiele nu a pus mîna niciodată. Cu un aer știutor, de parcă mi-ar preda lecții despre țigani, îmi mai zice că există 16 etnii recunoscute fiecare după meseriile „de pe la colț de stradă”. De la lucrat ceaune, împletit coșuri de nuiele sau lucrat linguri de lemn, meșteșugarii au început să se orienteze și spre meserii ce le cereau mai multă migală. „Și atunci ne-am îndreptat către bijuterii din aur și argint. Iar la început ni se spunea «zlătari», nu «argintari», ca acum”.
Vecinii de pe scara blocului nu s-au uitat niciodată la el chiorîș, pentru că îl cunosc dintotdeauna ca om serios. „Ei știu că uneori românii sunt mai răi ca țiganii. Noi însă sîntem cei care muncim. Nu noi facem scandal și gălăgie pînă cînd e chemată Poliția”. Doar tinerii din ziua astăzi sînt cei care îl fac să-și plece ochii ca să evite ocara. „Nu mă simt jignit, pentru că știu că am capacitate mai mare decît cel din fața mea, care aruncă cu vorbe grele. Nu iau în seamă”.
Își amintește cum într-o vară, a lucrat la malul mării, în Constanța, cînd o echipă de reporteri de la CNN l-a găsit. Au vrut să afle totul despre munca lui, dar și despre modul în care țiganii sînt tratați în România. „Nu am avut ce să le spun de rău, nu există pădure fără uscăciuni.” Își face mai departe treaba cu zalele lănțișoarelor mele, neținînd cont de cele cîteva grade cu plus de afară, iar în glas îi simt mîndria cînd îmi spune că de fiecare dată cînd s-a aflat în fața unei camere de luat vederi a încercat să apere imaginea țiganilor cinstiți. „Am vrut să arăt mereu că nu toți furăm, nu toți cerșim, că mai sîntem și care muncim să ne cîștigăm pîinea, sau că nu suntem certați cu legea”.
Meseria lui nu mai e ce a fost, iar materialele ieftine i-au îngropat munca de-o viață și l-au lăsat doar cu speranța că acum mai poate trăi doar reparînd materialul ce nu are nimic de-a face cu valoarea aurului sau a argintului. Lupta a fost cîștigată fără ca măcar bărbatul să poată riposta, iar în urmă nu au rămas decît metalele sale prețioase, adînc șifonate.
Ana SIPOȘ
Adaugă un comentariu