Cuza și Asachi vor să mai sară Gardu’ Verde
Povești fără timbru 7 decembrie 2010 , de Opinia Studențească Niciun comentariu la Cuza și Asachi vor să mai sară Gardu’ Verde 197Adrian tragea de o „Solca” luată pe datorie cu două ore mai devreme la masa din colț și scutura o țigară bună pe scrumiera aruncată pe o carte de „Drept penal”. Cosmin, Cristi și Raluca jucau rummy pe masa din mijloc, iar dedesubt erau patru borcane murdare de zacuscă și ciulama de pui proaspăt golite. Era pachetul lui George din Botoșani, tocilarul din C3, care încă nu aflase că iar i-au furat alții mîncarea. Andrei căuta „The final countdown” într-un metru cub de casete cu rock din anii ’70 – ’80, iar la bar, în „Gardu’ Verde”, ștergea cu un șervet alb paharele cele noi Cornel Amarandei. Astăzi, arareori mai vine cîte un chefliu și se miră „Cum? S-a închis Gardu’ Verde?”
O sală de lectură, o cantină, o cameră de cămin, un amfiteatru și o casă de cultură care adună împreună restanțierii și bursierii de la toate universitățile ieșene, dar și profesorii. Asta era „Gardul Verde”, „cea mai populară crîșmă ieșeană din toate timpurile”, așa îmi descrie Ionuț, un fost student, localul unde studenții la Teologie beau vin pînă-l vedeau pe Necuratu’, iar cei de la Litere trăgeau de bere pînă credeau că stau la masă cu Tolstoi.
Ușile micuțului bar s-au deschis în ’92. „Nu știam ce e aia o afacere. Aveam un magazin la țară și m-am gîndit să deschid pentru studenți un bar. Un loc numai pentru ei”, și așa a ajuns să se atașeze de clienții lui Cornel Amarandei, protectorul locatarilor din căminele Iașului. „Gardul Verde” era amplasat în casa crîșmarului, situată pe Sărărie. La o aruncătură de capac de bere de complexul Tîrgușor, locul de unde veneau și cei mai mulți dintre chiriașii domnului Cornel, care era și barman. Știe o mie de povești cu studenți, pe care încă le ține minte și le spune cu un zîmbet în colțul gurii. E un bărbat robust cu cu tîmplele ușor încărunțite. De fiecare dată cînd începe să vorbească se lasă ușor pe spate și dacă nu are o țigară între degete își încrucișează mîinile pe burta mare. Are o privire ageră, iar sprîncele groase se ridică mereu cînd îmi descrie fosta cîrciumă.
Dorul lui Cornel
Afară, în curte, era o terasă mare cu mese așezate pe o șapă de beton gri, mereu udat cu bere să nu crape de la căldură. De partea cealaltă, iarna, zăpada era bătucită de cei care voiau să se împărtășească pentru Postul Crăciunului cu o Busuioacă de Bohotin. Cum deschideai ușa te îmbrățișa și îți sărea în nări un nor gros de fum de mahorcă a vremii direct din Carpați sau Monte Carlo. Nici un chiștoc nu era stins în scrumiere și „nu pentru că nu erau. Erau multe. Le scrumau jos și le stingeau de masă”, își amintește barmanul de vremurile în care studenții stăteau mai mult la el acasă decît la facultate. Pe mesele cu patru picioare pe care le schimba semestrial era mai mereu mîncare. Fiecare aducea pachetul de acasă întîi la bar și doar geanta de rafie împreună cu oasele rămase de la puiul bunicii mai ajungeau în complex la strămoșii cîinilor care rătăcesc astăzi pe Stoicescu și în Puskin. În timp ce unii trăgeau de Bachus, alții studiau pentru sesiune. „Nu înțeleg cum învățau. Muzica era dată tare și ei citeau, scriau la o masă în timp ce lîngă alții țipau și jucau rummy sau cărți. Ei spuneau că le e bine așa”, și Cornel îmi pune în față o cafea tare cum făcea odinioară studenților care veneau de la prima oră la el. De dimineață pînă în zori era mereu cineva acolo.
Trei ani de zile lacătul de la ușă nu s-a închis niciodată, nici de Revelion, nici de Crăciun, nici la alte sărbători și cu atît mai puțin de ziua lui. „Veneau studenți care erau mai tot timpul pe aici de la toate universitățile. Tehnică, «Cuza», Medicină și Agronomie. Îmi urau «la mulți ani!». Doar atunci mai serveam și eu ceva cu ei pentru că de obicei nu o dădeam decît pe cafea, dar nici atunci nu mă îmbătam că trebuia să stau la bar, iar dacă se întîmpla, venea nevastă-mea. Niciodată nu au uitat de mine.” Îi tremură mîinile și buzele, iar fața i se înroșește treptat toată de emoție. „Mi-e dor, cum să nu-mi fie dor de vremurile alea?”.
Spovedania de după tejghea
Tot el îi scotea din belea pe studenții care călcau pe bec și aveau mai puțin noroc. „Veneau la mine și se ascundeau cînd aveau probleme. Uneori se ascundeau și cînd le veneau părinții. Aveam un separeu în spate unde puteau și dormi. Odată unul a luat bătaie în drum ceva mai încolo și l-au tăiat ăia. Am mers cu băieții și l-am scos de-acolo și l-am adus aici la noi că îl terminau ăia. De asta veneau ei la mine”, și înclină serios din cap după care expiră puternic ca un cal fumul albăstrui înspre tavan.
„Gardu’ Verde” era atunci o afacere mai bună decît este mall-ul astăzi. „Eu mergeam pe alte principii decît ceilalți proprietari de baruri. Puneam adaosuri mici ca să vînd mult la prețuri minime. Nu băgam un adaos mare ca să dau mai puțină marfă”. Avea în rafturi toate mărcile de votcă, rom, coniac și vin, dar „la putere” era berea. „Eu și iarna dădeam bere aproape ca vara”. A mers după băutură cu mașinile lui prin toată țara. „Am fărîmat mai multe dube cu căratul berii și al băuturii. Mergeam la Suceava, Botoșani, Vaslui. La un moment dat aduceam mult de la Neamț”, dar a părăsit Moldova cînd a venit „la drojdit” un băiat de undeva din Bihor. „Mi-a zis atunci. Fii atent ’nea Cornele. Mergi la Oradea la cutare depozit pe cutare stradă și găsești acolo ce-i mai ieftin. Și aduceam bere de acolo la un moment dat că ieșeam mult mai ieftin cu tot cu benzină și cu toate cheltuielile”. Cînd ajungea acasă parca mașina în fața curții și le făcea din ochi băieților de la mese. „După ce mă ajutau, le puneam o navetă de bere la masă pe care o treceam la «scăzămînt» și ei stăteau aici, o terminau pe aia și mai luau una pînă nu mai puteau ieși pe picioarele lor de aici”.
De curățenie se ocupa Ștefana. „Era ea așa nebună”, și Cornel face un semn a nebunie cu mîna dreaptă la nivelul tîmplei. „Ea ștergea mesele, spăla pe jos, strîngea gunoiul și pentru asta îi mai dădeam și eu ceva”, nu a fost niciodată angajată, ci doar mai venea pe la bar să se mai ia de studenți, iar ei răspundeau de fiecare dată provocărilor sale și își băteau joc de ea. „Mai trece și astăzi pe aici pe drum”, dar nu mai intră să facă un ciubuc, ci doar să-i dea „Bună ziua!” fostului patron.
Clapton sau Guță
Pe lîngă bere cu carul, își mai ademenea studenții cu ceea ce numește cu satisfacție „muzică bună”. „Aveam mai bine de două mii de casete. Le puneam la băieți numai Clapton, Scorpions, Europe, Freddy Mercury, Metallica și altele de-ale genului din anii ’70 și ‘80. Îi țineam la zi mereu cu noile apariții. Uneori, le lăsam casetele la îndemînă și ei își puneau ce voiau cînd voiau”. Cînd se certau, trecea la butoanele casetofonului el ca să nu se încaiere nimeni. „Niciodată nu au fost mari certuri aici la mine”, povestește el, dar pufnește în rîs și își aduce aminte de un scandal „cu presa”. „A scris un băiat de la ziar care venea des pe aici și bea pînă îl scoteau prietenii pe brațe afară că aici e locul unde vin la băut toți «restanțierii» de la toate facultățile”, atunci s-a supărat, zice el. „L-am luat și eu așa. «Păi, e frumos așa? Tu vii aici la mine și bei și jignești clienții?». Atunci o grămadă de studenți, cîteva sute, au strîns semnături, au scos carnetele de note și au făcut un tabel în care erau trecute numele, facultatea și notele care erau numai de nouă și zece și au dus-o la ăla, care a mai făcut un articol, în care și-a cerut scuze și a scris că «Gardu’ Verde e locul unde beau bursierii»”. Mai spune că și el a fost uimit de ce note aveau clienții lui. „Nu mă așteptam! Nu știu cum învățau ei cu muzica în urechi și cu berea pe masă”, rîde scăpînd fumul gros parcă prin toată fața. Știe doar că astăzi “băiatu’ ăla, băiat bun de altfel, e în capitală la Evenimentul Zilei”.
Vremurile bețiilor și ale nopților albe s-au dat la fund demult, au trecut zece ani de cînd „Gardu’ Verde” nu mai este decît un gard verde. În poartă stă înfiptă în beton o firmă luminoasă stinsă și ruginită de pe care se poate citi doar ziua „Golden Brau”, iar cortina care adăpostea ușa de ploi stă desprinsă de peretele zugrăvit în praf de piatră. Geamurile mici arată perdele afumate, iar cîini nu mai latră la studenți, ci la simpli trecători. Mai vine cîte un fost client să bea o bere și astăzi. „Cum? S-a închis? Băi, ’nea Cornele! Hai serios! Și eu unde mă duc acum să beau o bere?”. Cornel Amarandei a închis pentru că avea „probleme cu cei din cartier”. Mai multe nu spune. Parcă i-ar fi frică să spună mai multe, zice doar că a schimbat paharele și sticlele pe trafalete și bidinele, cu care își cîștigă traiul.
Arnold Botezătorul
În 2000 a închiriat unor „afaceriști” care au redeschis localul cu același nume, dar cu un alt profil. „Au crezut că le merge cu manele”, dar n-a fost așa. Ieșeau numai în pierdere și după doi ani au închis, că nu mai mergea deloc. „Eu le-am zis, că știu ce caută studenții, dar ei nu și nu”.
Generații de studenți au trecut prin casa lui, devenise prietenul și confidentul lor. „Îmi aduc aminte și acum de prima zi cînd am deschis. Nu îmi venea să cred ce era la mine aici. Nu făcusem nici un anunț nimic și s-a umplut de dimineață. Nu mai țin minte cît timp nu am închis atunci. Oricum, mult”. Își mai amintește și cei mai fideli clienți. „Era unul Arnold. Nu am știut niciodată cum îl cheamă, toți îl știau de Arnold. El a și botezat barul. «’Nea, Cornel – a zis el – să îi spunem Gardu’ Verde!», și așa i-a rămas de atunci și pînă astăzi. Totul era verde pe aici și încă și astăzi mai sînt influențat de culoarea asta”, canapelele pe care stăm sînt de aceeași culoare, iar barul îmbrăcat în gresie are, în bătaia luminii de afară, același ton.
Îmi spune că verdele ar putea redeveni o culoare „vizitată”, în curînd. Îmi face un semn și îmi dă de înțeles că domnii Cuza, Asachi, Popa, Enescu și Ionescu se pot aștepta la o „surpriză” în așa fel încît să vină toți iar să bea o bere de la el.
Victor ILIE
Autor:
Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.
Adaugă un comentariu