Delicatese rare pentru mofturi frantuzesti
Povești fără timbru 1 aprilie 2008 Niciun comentariu la Delicatese rare pentru mofturi frantuzesti 19Sala Mare a Primariei a gazduit vineri seara Balul Francofoniei, eveniment ce a marcat finalul Lunii Francofoniei la Iasi. In colaborare cu Primaria, Centrul Cultural Francez a organizat o sindrofie pentru a marca mai bine sarbatoarea. Lumea buna a orasului, reprezentanti ai Centrului si ai Asociatiei Studentilor Francofoni din Iasi, au venit la petrecere pentru a se “infrupta” din cultura franceza si mai ales din delicatesele pregatite special pentru ei.
La Primarie se danseaza can-can
Incepind cu ora sapte seara, invitatii s-au adunat, asteptind nerabdatori inceperea spectacolului. Prezenti in Sala Mare, au fost nevoiti sa asculte cu rabdare si sirguinta vorbele primarului si ale directorului Centrului Cultural Francez, Jose-Maria Queiros, in timp ce un ademenitor miros de mincare aducea ispita de pe holurile Primariei.
Dupa recitalul Cvartetului Catharsis, Jose-Maria Queiros si Gheorghe Nichita, au acordat premii si distinctii tinerilor francofoni, celor pina in 18 ani si celor majori. Ramona Bojoga, studenta in an terminal la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, a primit titlul de “studenta fracofona a anului”.
In timpul festivitatii, primarul Iasului a adus zimbete in public, facind glume cu directorul Centrului Cultural Francez: “Lasati ca dau eu premiile, ca vad ca la dumneavoastra lumea nu vine”.
Formatia Choriphée a urmat pe scena din Sala Mare a Primariei. Solistul, impreuna cu cele patru dansatoare au recitat, cintat, dansat pe diferite piese frantuzesti, unele mai cunoscute: “Champs Elysée”, si “Libertango” altele mai putin stiute, ca “Ménilontat”. Concertul, playback, a durat cam o ora jumatate, artistii schimbindu-si costumele dupa fiecare doua – trei piese, de la dansatoare de cabaret si balet, pina la rochiile de tango si intr-un final in fustele de can-can.
“Noi de aici nu plecam!”
Pauza de cocteil a fost cea mai asteptata; cei prezenti au degustat, s-au infruptat si au devorat delicatesele cu specific frantuzesc: rulade din carne, nuci umplute cu brinza sarata, file de somon fumé. Nici de bautura nu s-a dus lipsa, au fost de toate: de la whisky, Campari si vin, pina la Garonne si apa minerala.
Desi “pauza de masa” nu trebuia sa dureze mai mult de o ora, invitatii nu au reusit sa se desprinda de la mese, chiar daca artistii si-au reluat activitatea pe scena. Cu toate acestea, numarul celor prezenti s-a redus treptat, pentru ca oamenii au plecat sa se odihneasca dupa ce au degustat din platourile cu aperitive.
Spectacolul trupei s-a incheiat intr-un mod tipic frantuzesc: dansatoarele au prezentat un can-can mai ceva ca-n cabareturile de pe malul Senei. Numarul s-a terminat apoteo-tic, solistul completind dansul fetelor cu o sfoara veritabila.
Atmosfera a devenit mult mai destinsa inspre final, cind invitatii erau veseli. Au mai dansat un tango domnii invirtind cu gratie doamnele si domnisoarele elegante.
Directorul Quieros s-a plimbat printre invitati incercind sa destinda atmosfera si sa mai faca o gluma. Unii i-au inteles tilcurile frantuzesti, altii insa au ris fara sa prinda poanta.
De-abia spre final a inceput adevarata petrecere, cind invitatii au lasat farfuriile deoparte si au inceput sa se dezlantuie pe Y.M.C.A. a celor de la Village People.
Un “Merçi pour venir dans ce soir” a venit de pe scena din partea solistului Choriphée, pentru a sugera doamnelor si domnilor prinsi in dans, ca petrecerea s-a terminat. Politetea frantuzeasca a solistului nu a fost inteleasa cum trebuie de publicul care i-a raspuns cu un efervescent: “Noi de aici nu plecam!” Insa ospatarii, care au inceput sa stringa bucatele de pe masa, le-au venit de hac petrecaretilor. La anul poate noul primar va aduce si o formatie romaneasca si nu va mai fugari lumea pina la miezul noptii.
George GURESCU
Adaugă un comentariu