Dirijorul viselor s-a născut în Sibiu
Povești fără timbru 2 decembrie 2013 Niciun comentariu la Dirijorul viselor s-a născut în Sibiu 163Robert nu a știut cum sună vocea mamei sale pînă la șase ani. De curînd, în urma unei operații în străinătate, familia băiatului și-a împlinit visul, iar micuțul Robert le-a ascultat pentru prima dată glasul părinților. „Minunea a fost posibilă pentru că în Iași există oameni darnici care au participat la concertul caritabil organizat de studenții agronomi. După evenimentul pe care l-am dirijat s-au adunat 20.000 de lei pentru operație. Asta e o realizare, nu banii pe care-i aduni în cont”, spune Michael Beck Hamlescher, românul care a organizat în decursul a peste 30 de ani de carieră aproape 400 de concerte de binefacere. Ultimul pe care l-a dirijat a fost organizat la inițiativa Fundației pentru Servicii Sociale Bethany, iar vineri seara, sub bagheta maestrului s-au strîns aproape 9.000 de lei pentru copiii diagnosticați cu autism. „De cînd vine la centrul fundației, copilul meu a început să vorbească. Se văd progrese în activitățile noastre de zi cu zi. Dacă înainte la școală nu socializa cu nimeni, acum a început să lege prietenii”, ne povește Oana, o mamă bucuroasă care și-a găsit liniștea de cînd a descoperit cursurile fundației și de cînd și-a înscris băiatul la programul terapeutic al acesteia. „Anul acesta copiii de la centru vor avea un Crăciun altfel, mă încîntă să știu că am adus o urmă de speranță pe chipurile acelor oameni încercați”, povestește dirijorul senin și simplu, fără nici o urmă de mîndrie în urma atîtor vise împlinite cu orchestra sa.
Cetățean al lumii
Michael Beck este cetățean german născut în România la Gârbova, în 1955, iar 20 de ani mai tîrziu istoria sau șansa, cum îi place să spună, l-au ghidat către Germania. Au fost ani în care familia sa a fost persecutată de către regimul comunist, bunicii condamnați în lagărele din Siberia, iar părinții nevoiți să-și găsească o ușă de scăpare în altă țară. „Dar să știți că nu doar noi am fost asupriți. Și prietenii mei au suferit, eu am fost totuși norocos și am ajuns acolo, alții, săracii, s-au prăpădit aici”, povestește Michael Beck, stabilit de patru ani în Iași, unde dirijează orchesta Universității de Arte „George Enescu” și unde susține și un curs la masterat. Înainte de a ajunge aici, însă, a cucerit publicul american, cel german, cel rus, cel italian și pe cel canadian. Dar de pe marile scene ale lumii a fost mereu cu gîndul acasă, iar, ori de cîte ori a avut șansa, a cerut străinilor să ajute copii și adulții din România, bolnavi sau lipsiți de sprijin din partea autorităților. Și așa au intrat în țara noastră prin intermediul Asociației „Rumänien Hilfe – Wuppertal” 35 de convoaie umanitare, în care s-au găsit de la jucării pentru micuți la haine pentru oameni mari și nevoiași. „Dacă am avut această șansă să fiu primit în altă parte cu brațele deschise, nu i-am uitat pe cei pe care i-am lăsat în țară și nici nu am vrut să uit România pentru acele suferințe din trecut. Ba dimpotrivă, România este pentru mine acasă și aici voi reveni mereu cu drag”. Cît de curînd, pînă în Crăciun, Michael Beck pune la cale o nouă bucurie pentru copiii crescuți de părintele din Bârnova. I-a văzut odată și de atunci și-a pus în gînd să le facă sărbătorile mai fericite cu dulciuri, hăinuțe și jucării.
„România este pentru mine acasă și aici voi reveni mereu cu drag.”
Ambasadorul Star of Hope pentru Europa regretă că nu pun la cale astfel de acțiuni tot mai mulți oameni și spune că se gîndește să le fie de folos celor din jur pentru că el nu este al Germaniei sau al României, ci este cetățean al lumii și atunci îi revine datoria de a o face mai frumoasă. „Vreau să arăt generației mai tinere că prin noi înșine putem schimba ceva. Nu trebuie să așteptăm să vină de undeva de sus. Noi, unul cîte unul putem contribui la bunăstarea celorlalți mai năpăstuiți de soartă”. Acum două săptămîni l-am văzut pe Michael Beck la inaugurarea unui parc de joacă pentru copiii cu dizabilități din Iași. Stătea de vorbă cu Andreea și cu Emil, doi elevi cu dizabilități care-i povesteau cum se descurcă la școală și ce au mai făcut în ultima vreme. Iar domnul Beck rîdea alături de ei precum un prieten foarte apropiat. Vineri seara, la concert, a stîrnit hohote de rîs pe durata întregului eveniment cu șiretlicurile inventate pe moment. Iar la final, copiii l-au cuprins în brațe bucuroși. „Cînd văd că am reușit să-i fac pe micuți să rîdă cu poftă, iar pe adulți să uite cîteva minute de venitul facturilor sau de munca din ziua următoare sînt tare mulțumit. Dacă eu reușesc să smulg niște zîmbete de la oameni necunoscuți înseamnă că mi-am îndeplinit misiunea”.
Iulia CIUHU
Adaugă un comentariu