Două mături pe-o sticlă de ulei
Povești fără timbru 3 aprilie 2017 Niciun comentariu la Două mături pe-o sticlă de ulei 118Pe o porțiune din drumul care leagă Romanul de Neamț există un sat în care oamenii s-au născut cu fața la mătură. Cei mai mulți dintre localnici, unii trecuți de prima tinerețe, cînd s-au născut, au primit drept moștenire arta de a culege și de a număra fir cu fir paiele cîmpului, ca mai apoi să le lege în împletituri frumoase, într-o mătură numai bună de dat mai departe, înspre ajutorul gospodarilor. La Gherăeștii Noi tradiția s-a format în jurul acestei meșteșug, tradiție pe care meseriași au scos-o la vînzare cu trei-patru lei în fața casei sau au trimis-o la magazine, ca să-și asigure existența sau doar ca s-o îmbunătățească.
Cum cotești la stînga de pe strada principală a Romanului, la doar cîțiva kilometri dai peste satul Gherăeștii Noi. Chiar la doi-trei metri după semnul care-ți urează un „Bun venit!” albicios, aproape șters, pe la porțile colorate ale caselor stau înșirate, în soarele de primăvară, tarabe pline cu mături frumos împletite, în diferite modele, și aranjate cît mai fistichiu, ca să fure ochii trecătorilor, poate-poate careva o să se oprească și o să cumpere măcar una.
„Bună ziua, domnu`. Vreau și eu un aspirator din ăsta cu coadă de la dumneavoastră”, zice un bărbat, în timp ce coboară sprinten din mașină, în fața unei case portocalii, în fața căreia măturile-s așezate cu sus-n jos, în niște navete vechi de la bere. După el coboară soția și se întrec în periatul părului de la mătura, ca să fie siguri c-o iau pe cea mai bună. „Cinșpe lei asta mare”, răspunde nenea Iulian de după poartă și lasă baltă găleata din tablă plină cu apă ca să-i prezinte toate produsele. „O grămadă de muncă ai de făcut pentru o mătură de asta, uite acuma n-am timp nici de stat de vorbă, că tre să curăț via și să aleg paiele alea”, spune și arată spre o căpiță gigantică care-i acaparează aproape toată curtea și care-l înghite și pe el în scurt timp.
Vin „angrosiștii”
La o poartă mai încolo, în prima casă de la intrarea în sat, stau nenea Ionel și tanti Adela. Ionel are 60 de ani și de 50, adică aproape de cînd se știe, face mături. „Așa m-am născut, asta a făcut tata, asta fac și eu”, zice nenea Ionel și apoi strigă la cîinele alb cu pete maro, care se zbate să iasă de după gard. A făcut școala profesională la Iași, prin anii ’70 și-i place să creadă că n-a uitat Iașul nici acum, chiar dacă mai dă rar pe la oraș. „Mergeam la fotbal în Copou și îmi plăcea să mă trag cu liftul de la Moldova cînd s-a construit”, chicotește bătrînul și-i aruncă o privire nevestei care privește la fel de amuzată. Pe tanti Angela a cunoscut-o la un hram și de atunci i-a intrat la suflet așa că n-a mai vrut s-o lase. „Am luat-o de tinerică, sînt paișpe ani între noi. Am fost eu mai rău da` s-a lipit de mine și-am făcut casă împreună”, adaugă și-i zîmbește femeii.
În spatele casei mici de la stradă, nenea Ionel plantează semințe și le îngrijește un an întreg, pînă sînt numai bune de strîns, curățat și de făcut mături. Ca să finalizeze una, trece paiul prin mai multe procese, pe care le-ar putea spune fără să cîrtească și noaptea, în somn. După ce-l seceră din grădină, îl aduce acasă și trece prin mînă pai cu pai ca să le curățe de „pănușă” și mai apoi să le rupă de la jumătate, acolo unde acesta are un nod parcă special lăsat pentru rupt. „Îmi e și rușine să vă arăt degetele de la cîte paie am tras”, spunea nenea Ionel. N-apucă să termine că e completat de tanti Angela: „Ei las` că i le arăt eu, ca să se vadă cîtă muncă facem”, și-și întinde mîinile străbătute de crăpături înnegrite. Chiar dacă munca-i multă, nu-și permit să se oprească și nici să arunce ceva, așa că de cele mai multe ori folosesc sămînța paiului pentru mîncare la animale.„În natură nimic nu se pierde, totul se transformă”, zice nenea Ionel și se uită la mine fix, ca să fie sigur că știu cine-a zis-o pe asta. A făcut și el carte la vremea lui, dar asta i-a fost soarta și nu-i pare rău.
Îi place ce face, pentru că dacă nu i-ar fi drag nu s-ar sinchisi să lucreze. Cînd erau mai tineri, o lua pe tanti Angela și plecau cu sacii plini de mături ca să le vîndă la oraș, prin piețele de la Hală, din Nicolina și Alexandru. Acum nu mai merg nicăieri, le dau de acasă, pentru că vin „angrosiștii” să le ia. „Vine unu` de la „Niculina” și le cumpără de nu mai dovedim noi la făcut”. În familie numai ei doi fac mături. Au un băiat, dar lui nu-i este deloc dragă treaba asta așa că nu l-au obligat niciodată s-o facă. În curte, aproape pe fiecare parte a gardului stau aranjate frumos, în teancuri, paie curățate, acoperite cu un ciolofan transparent, ca să le ferească de ploaie. În cerdacul de la șură nenea Ionel a adunat vreo două-trei brațe de paie cu sămînță, care așteaptă să fie curățate. „Tu ai auzit, mă, ce a pățît Cecilia?”, strigă tanti Angela către fiul său, care iese din casă doar ca să vadă ce-i cu zarva de afară. Cum nu primește niciun răspuns, tanti Angela se apropie de soț și-i spune „Dă-mi bă niște bani să iau suc la băiet. Hai, hai, dă-mi odată!”. Nenea Ionel scoate cîteva bancnote din buzunar și i le întinde în timp ce adaugă în șoaptă, ca pentru sine „Dacă nu am ce să-i pun în față ca să fie mulțumit, văleu! Cel puțin 10 lei ar trebui pentru o mătură, io le dau cu trei-patru lei. Dau două, iau o sticlă de ulei”.
Cea mai mare tragedie a lui nenea Ionel e că simte că peste 20 de ani satul ăsta n-o să mai fie. Știe el că natalitatea-i mică și că acum toți tinerii pleacă. Tanti Angela se teme cel mai tare c-o să „moară pînă iese moșu la pensie”, dar o zice adesea doar ca să-l tachineze. Moștenirea asta, singura pe care-o știu, nu mai au cui s-o dea mai departe, așa că se bucură ei de ea cum pot, pentru că știu că norocul lor e că stau la stradă și că le pot expune, „că-n restul satului e prăpăd”.
Schimburi și bișnițăreală
Oamenii se feresc să vorbească prea mult despre ceea ce s-a transformat în ani din tradiție în afacere, așa că dacă-i întrebi prea multe o să-ți zică sigur „că trăiesc de pe o zi pe alta, cum pot și ei” sau că nici nu sînt siguri cum se fac minunățiile alea împletite la coadă, chiar măturile le stau agățate în fața ogrăzilor ca merele la sfîrșit de toamnă. Cei mai mulți arată cu degetul spre casa vecinilor, căci ei sînt curajoșii, care mai fac și altele pe lîngă asta și că și-au ridicat peste noapte vile prin tot satul.
În Botești, satul de după Gherăești, oamenii s-au deprins tot cu aceeași îndeletniciri. Sebi vinde mături de cînd s-a mutat acolo și chiar cîștigă bine din asta. Cînd era bunicul lui în viață, făcea și coșuri din nuiele, pe care le agățau de coada măturilor, la poartă, dar acum că acesta nu mai este a fost nevoit să-și aducă de prin Harghita. „Noi le dăm mături, ei ne aduc coșuri. Așa colaborăm”, zice Sebi, în timp ce bagă un coș în altul. Acum are angajați doi băieți, pe care-i ține la el, „cu mîncare și țigări”, dar și cu „salariu ca-n străinătate, 20 de milioane vara și 10 iarna”, care-l ajută să lege măturile. Între casă și hambar, băieții lui Sebi stau și își beau cafeaua la umbra unor mături agățate în rînduri, de grindă. „Nu toți îs producători de mături aici, bișnițăreala e mare”, spune Sebi și se uită-n jur ca să fie sigur că nu-l aude vreun vecin. Pe lîngă afacerea cu mături, Sebi crește porci de rasă și cultivă pămîntul. Cînd a venit din armată, acum vreo 15 ani, n-avea bani nici ca să-și cumpere țigări, dar acum are mai multe afaceri ale lui. „M-am certat cu mama ca să vină la țară să fac și eu, dar n-a vrut că urma să iasă la pensie și să aibă pensie mare, dar n-a avut noroc și ia mai nimic”, zice Sebi și-și face palmele streașină ochilor, ca să poată să-i urmărească pe băieți care tocmai au pornit-o cu tractorul pe cîmp. Are patru frați plecați în străinătate, dar el n-a vrut niciodată să plece. Știe că aici îi e cel mai bine și crede că trebuie să mai rămînă cineva și acasă ca să facă treabă. E decis că dacă vreo unul dintre cei doi copiii ai săi are de gînd să se înstrăineze o să vîndă tot și n-o să-i mai răspundă vreodată.
Pe strada care unește Gherăieștiul de Botești liniștea se lasă din ce în ce mai apăsătoare odată cu căderea după-amiezii. Doi muncitori în salopete galbene pun laolaltă niște plăci mari de sîrmă, ca să construiască un gard. O femeie trece pe lîngă ei cu bicicleta și le dă binețe. În stația de autobuz un bătrîn la vreo 50 de ani face semn frenetic mașinilor care trec în viteză fără ca măcar să-l observe. „Am acasă o fermă de motani și merg la oraș să le cumpăr mîncare”, spune rîzînd și continuă să dea din mîini. „Și da, eu tot cu măturile, asta numa` dacă vă întrebați cumva”.
Adaugă un comentariu