Femeia care a sfidat fenomenul Procopiu
Povești fără timbru 28 martie 2011 Niciun comentariu la Femeia care a sfidat fenomenul Procopiu 192
Ai putea să juri că nu mai locuiește nimeni acolo, în curtea cotropită de un val de vegetație. Dar în casa bătrînă de pe dealul Copoului mai este un suflet care ține vie amintirea unuia dintre cei mai mari savanți pe care i-a avut România, Ștefan Procopiu. Povestea lui au spus-o mulți, de multe ori auzită chiar de la ea, Rodica Procopiu, soția sa, pentru care timpul nu se mai măsoară în ani sau decenii, ci în veacuri. Iar ea a rămas ca o carte deschisă, din care au citit cu toții, dar despre care nu s-au spus prea multe. Cine mai știe că e cea care a stat mereu în umbra lui Ștefan Procopiu, care a fost viața ei și cum arată cele două lumi care se află la distanță de 100 de ani?
Destinul i-a fost scris de cînd era o copilă, începînd cu profesoara de fizică din liceu, care nu știa boabă de carte. „Ai noroc că nu pricepi fizică”, îi spunea Ștefan Procopiu, cel cu care și-a împărțit viața. Nici n-avea cum să priceapă: profesoara amintită era cam zăludă, prietenă cu paharul și atunci cînd nu dormea cu capul pe catedră, stătea țeapănă și nu se uita la fete, iar dacă vreo una trecea la tablă, se făcea că n-o vede. În anii ’20 ai secolului trecut, la liceul de fete din Botoșani, treburile astea nu erau mare crimă. Nici Rodica nu s-a supărat, pentru că „aveam mai mult timp liber să citim, să ne formăm, să ne îmbogățim sufletește”. Iar în familia cu șase copii în care a crescut, spiritul era cultivat mai insitent decît pămîntul, de care se lepădaseră părinții proveniți din țărani răzeși.
Casa de la Botoșani în care au locuit mai tîrziu, cunoscută drept Casa Brazilor, o ține minte mai bine. Închide ochii, își acoperă fața cu mîinile și numără în șoaptă brazii din curte: doisprezece! Dar mai aveau și nuci, și pruni și tot felul de plante exotice. Printre pomii aceia au învățat mai multă franceză și matematică decît la școală, iar cățăratul în copaci era o altă materie la care „briau” toți șase: Mircea, Rodica, Adina, Brîndușa, Olimpiu și un băiat înfiat, născuți cu toții la o diferență fixă de doi ani unul de celălalt. „Am iubit cartea, am iubit natura, am iubit mișcarea, deși îs hîrbuită acuma. Noi am fost toți copii cuminți, am fost învățați să ne placă tot ce e bun și frumos”, spune Rodica Procopiu, cu o voce care se modelează în funcție de amintirile pe care le deapănă. Cînd vorbește despre copilărie, glasul îi este vioi și ascuțit.
Iorga uscat și Eliade afemeiat
„Eu aș fi vrut să fac arhitectură, pentru că eram bună la matematici și la desen, dar pasiunea mea pentru limba franceză nu m-a lăsat”, povestește Rodica Procopiu. La București a stat în singurul cămin de fete, construit de soția generalului Averescu, Clotilda. „Ce frumos a fost!”Anii de facultate și-i amintește cu zîmbet și deapănă povestea unei domnișoare elegante, studentă la franceză, care se plimbă pe străzile Bucureștiului ca într-un film vechi, alb-negru, pe un fundal muzical care iese de sub acul patefonului. Dar în filmul acesta nu e loc de romantism siropos și de iubiri pasionale înăbușite. „Eu n-am avut o tinerețe obișnuită, nu m-a impresionat nici un băiat în liceu sau în facultate”, povestește fata subțirică, ce-mi zîmbește dintr-o poză cu zimți pe care o țin în mînă, răzbătută pînă azi prin război și vreme.
În prima bancă de la geam, la colț, acolo stătea mereu, cu aceeași colegă de bancă, pe jumătate franțuzoiacă, ca să nu vadă alte capuri mișcîndu-se, numai profesorul și tabla. De aceea a avut numai „bile albe”. Doar de cîteva ori au luat-o profesorii la rost, pentru că păreau prea bune lucrările ei de seminar ca să fie adevărate. „Odată mi-a dat și bilă neagră! Iar cînd l-am întrebat dacă am scris bine, mi-a zis: «foarte bine! Dar ai copiat!»”. Ea nu și-a cerut niciodată dreptatea și își privea profesorii ca pe niște icoane, la care se închină și acum cu pioșenie.
În schimb, „era unul, Neculai și mai nu șiu cum….a! Iorga!, care nu mi-a plăcut deloc. Prea era uscat și căutat la vorbe.” S-a dus la cursurile lui de curiozitate, ca toți studenții, purtată de vîlva care se făcea în jurul lui, dar n-a stat mai mult de cîteva cursuri. „Era prea didactic, nu știu cum…n-a ajuns pînă la mine”, spune Rodica Procopiu.
Cel care au cucerit-o a fost Nae Ionecu, care își vrăjea studenții cu ideile lui, de stăteau aceștia nemișcați prin bănci, cu ochii țintă la el. Și pe Tudor Vianu l-a îndrăgit, la fel, pentru spiritul mare, din care luau toți studenții cîte ceva. Iar tot ce-a luat ea din acei ani, pe lîngă amintirile rărite, ca o țesătură veche, este diploma de licență, pe care vrea să mi-o arate, dar n-o mai găsește în lada nu prea mare învelită în catifea, în care ține mai multe documente. Găsește doar o fotografie a diplomei pe care a primit-o în onoarea regelui Carol al II-lea, dar literele caligrafice mici nu le mai poate desluși. „Era o diplomă mare, cu chenar!” Începe să fluiere prin cameră și îmi dau seama că în felul ăsta o cheamă pe Maricica, o țărăncuță iute cu capul rotund prins în basma, care are grijă de ea. O pune să-i găsească numaidecît diplomele. „Vai, doamnă, dar astea ci-s, diplomele mele?”, o dojenește și îi arată cîteva diplome, hîrtia cărora încă nu s-a îngălbenit: „poftim, diplomă de merit, una de recunoștință, una de excelență!”. „Sînt fleacuri! Acela era document important, acela nu pleacă nicăieri din casă.”
„Of, doamne, doamne, doamne, doamne”, suspină Maricia dintr-o răsuflare, aranjînd toate hîrtiile împrăștiate la loc. „Să vedeți cu banii ce pățesc…”
Păpușa care știa franceză
După facultate, de la București a fost repartizată la Bălți: „cerul și pămîntul, de două ori am ieșit de la teatru înainte de sfîrșit”. Dar i-au plăcut mult copiii de-acolo, erau mai sufletiști și se atașau de ea. „«Kukolka» (n.r.: păpușă) îmi spuneau și mă îndrăgeau cu toții”. Acolo l-a întîlnit pe Sandi, primul soț, tot profesor de franceză. Dar s-au cunoscut mai bine după cîțiva ani, reveniți amîndoi la Iași, cînd, la o ședință de la Centrul Francez, acesta „a citit un sonet dintr-o carte, a închis cartea așa și l-a recitat imediat!”. Așa a cucerit-o, cu mintea. S-au căsătorit, dar n-a durat mult, pentru că războiul l-a luat pe Sandi Georgescu pe front. „Eu lucram la spital la Botoșani, că era vacanță și aveau nevoie de ajutor și am primit o scrisoare de la unchiul meu. Nici n-am văzut din prima că scria pe ea, sus, «Sublocotenent Georgescu, mort la Hotin pe 6 iunie»”. I-a căutat mormîntul timp de trei luni, ajutată de tatăl ei și de niște prieteni de familie, trecînd prin toate punctele nevralgice ale războiului, și a găsit doar un morman de țărînă afînată, lîngă o casă de pe vîrful unui deal din Hotin. „Erau șapte oameni în mormîntul acela, printre care și Sandi al meu. Au fost trimiși în recunoaștere și după casa ceea îi așteptau vreo cinci ruși cu mitralierele.”
Răscolim prin niște rafturi cu hîrtii, unde găsim o poză cu Eliade. „Dar nu ți-am povestit despre Mircea” și, după ce-l dă mai aproape de ochi: „vai, dar ce urît s-a făcut…” Ea i-a scris prima, o scrisoare despre un articol de-al lui și așa a început o corespondeță strînsă între ce doi. I-a scris și din India, iar după ce s-a întors a ținut o conferință și la Iași. „Dădea mîna cu toată lumea după conferință și cu mine, iar cînd a auzit cum mă cheamă a strigat: «Rodica, tu ești? De cînd te caut, te-am văzut în rîndul doi», dar eu i-am răspuns, «nu, domnule, stăteam la balcon»”. Au hotărît să se întîlnească a doua zi la șase, la o cafenea și cînd a ajuns acolo „roiau vreo zece domnișoare în jurul lui”. A făcut stînga-mprejur și așa s-a terminat. „Apoi am început să-i văd și greșelile și nu mi-a mai plăcut de el deloc.”
Fericirea a găsit-o însă pe ea, mai tîrziu, prin cel căruia îi spunea „omul lui Dumnezeu”, Ștefan Procopiu. Cînd vorbește despre el, vocea i se înmoaie a gingășie, devenind ca de catifea. Povestea întîlnirii lor a spus-o, probabil, de alte sute de ori, dar nu obosește niciodată. Erau la Chișinău, la începutul anilor ’40, unde făceau parte din aceeași comisie de evaluare la Bacalaureat, iar Ștefan Procopiu primise un ultimatum de la Ministerul Învățămîntului, „îl dădeau afară dacă nu ajungea în opt ore la Chișinău, iar el tot nu voia, că n-avea timp de pierdut.” A venit, într-un final și cînd a văzut-o în cancelarie a exclamat: „Ah, tot tineret!” Nu avea o mare considerație pentru femei, mai ales cînd era vorba de fizică. „Le disprețuia, în general. Într-un an au venit cinci fete la catedră, iar el a făcut ochii roată și le-a spus: «avem domnișoare, dar fizica le datorează foarte mult, pentru că dacă madam Galileo Galilei nu se îmbolnăvea și nu-l punea pe bărbat-su să-i facă broască prăjită la un fel de aparat, nu mai apărea energia galvanică!»”.
„Eu am dus o viață așa de corectă…”
Dar ea l-a apucat cu alt fel de mănuși. „Eu l-am luat cu mintea mea”. Cînd se plimbau într-o seară pe străzile late ale Chișinăului, Ștefan Procopiu făcea umbre pe pereți cu o lanternă, spunînd că imaginile seamănă cu cele de pe picturile lui Durer. Iar ea i-a replicat: „tovarășe, cred că se potrivește mai curînd cu Bocklin, nu cu Durer.” El a privit-o și a tăcut.
„Era splendid, înalt, frumos și cuceritor, știa cum să se poarte cu femeile, dar pe mine m-a cucerit cu literatura și cu pictura”, mărturisește doamna Procopiu. Era cu 20 de ani mai mare ca ea și avea o faimă care speria sau, dimpotrivă, atrăgea toate femeile. Dar pentru ea a contat mai mult că avea cărți cîte n-a mai văzut niciodată și citea aproape la fel de mult ca ea, fiind pasionat de toți scriitorii lumii. S-au căsătorit curînd, cu o verighetă mai groasă, cumpărată de la un evreu de pe Păcurari, pe care au topit-o și au împărțit-o în două. Nu au avut niciodată copii, dar „am avut o viață de familie foarte frumoasă”, povestește. Amîndoi îndrăgostiți de natură, le plăcea să se suprindă reciproc: ea a cumpărat odată, pe ascuns, o bucată de grădină de la niște vecini, iar altădată el i-a adus 100 de puieți de trandafir din străinătate. În zilele libere, luau mașina și se plimbau prin toată țara, apoi se opreau la poalele unui munte, într-o poieniță, și admirau priveliștea, în liniște, ore în șir. S-au înțeles foarte bine, de multe ori, chiar fără cuvinte rostite.
„Eu am dus o viață așa de corectă…” Niciodată nu a pășit în afara principiilor sale și asta a făcut-o fericită. Și norocoasă. „Nici unul dintre copiii din familia mea nu a avut casă, toți locuiam cu chirie. Bine, a avut Brîndușa mai tîrziu, din banii pe care i-am cîștigat eu la loterie.” Nu-i venea să creadă. „Ție nu-ți ajunge cît îți aduce Ștefan? Ban la ban trage”, i-a spus sora ei. Atunci i-a cumpărat ei o casă de cele 50 de mii de lei cîștigate. Banii n-au contat niciodată.” Nici Moskwich-ul primit de la Partid n-a contat foarte mult. „Ștefan nici nu știa că e al nostru, nici nu-l interesa”. În schimb, Partidul se interesa de el. A primit mai multe amenințări că i se va retrage titlul de academician, pînă s-au ținut de cuvînt. „Dar el făcea pe spiritualul cu lucruri sfinte, mai spunea pe la ședințe că atunci cînd s-a apucat Lenin de fizică au apărut și primele greșeli și oamenii rîdeau. Dar cele trei infarcturi de acolo i se trag.” La al patrulea n-a mai rezistat, a murit în brațele ei, în ziua în care se sărbătorea Partidul și toți funcționarii aveau liber, inclusiv medicii.
Brîndușă de laborator
De atunci a rămas doar cu grădina și cu casa de pe Copou în care o găsesc azi. „Ai văzut cum mi-au înflorit brîndușele?”, mă întreabă de cum intru în casă. N-am văzut. Dar o văd pe ea, la cei 100 de ani care o apasă, așezată pe pat, cu un ziar de ieri mototolit și vreo patru lupe pe lîngă ea. Chiar dacă n-ai ști unde intri, în casă miroase, cumva, a laborator de fizică. Odăile sînt mici și înalte, iar ușile scîrțîie și ele, a bătrînețe. „Eu nu mai știu cum e acum, nu mai am legătură cu realitatea, dar am auzit că pe la școli se dau și note de zero, de unu. Aș fi și eu în categoria asta.”
E supărată că nu mai vede și nu mai știe de literatura contemporană. A auzit de Cărtărescu și ar vrea să-l citească, dar nu mai poate și nici nare cine-i citi. În schimb, se uită la televizor și îi place cel mai mult Andrei Pleșu, „om bun”. Iar pe perete, sub o lampă, are lipite pozele rupte de prin ziare ale jurnaliștilor care îi plac: Pleșu, Cristian Tudor Popescu și Iosif Sava. „Dar astea-s fleacuri. Nu sînt importante, momentul suprem ar fi pentru mine moartea imediată. Iar memoria… memoria mi se șterge. Și nu-mi pare rău de amintiri, ci de creațiile literare pe care le-am știut și care mi se șterg din minte.”
Anastasia CONDRUC
Adaugă un comentariu