Ghid de cutreierat țara în Zig Zag
Povești fără timbru 10 octombrie 2016 Niciun comentariu la Ghid de cutreierat țara în Zig Zag 126Un grup de tineri din Iași au inițiat, acum doi ani, un proiect cu multe bagaje, călătorii și creativitate, și și-au dat un nume – Zig Zag prin România. Au plecat prima dată în Botoșani, pentru a vizita monumentele culturale, dar și pentru a întîlni oamenii importanți din județ. La început, au dormit și au călătorit pe banii lor, fiindcă nimeni nu credea în visul lor și, mai ales, nimeni nu-i sponsoriza. „Au fost zile cînd pur și simplu nu aveam ce mînca și începeam să căutăm”, spune Adelina, o tînără din Iași care și-a lăsat familia acasă pentru a cutreiera țara alături de prietenii ei. Acum, după doi ani, proprietarii restaurantelor și hotelurilor le cer să treacă pe la ei și să-i promoveze. Și, fiindcă au crescut mult, au nevoie de voluntari. M-am alăturat acestei echipe și am ajuns să mă mut cu ei de la un hotel la altul, timp de două săptămîni. Am scris despre oameni și locuri din Hunedoara și am contribuit la crearea unei cărți de vizită a României.
„Am luat tot? Plecăm?”. Așa a început călătoria lui Radu, alături de alți 13 colegi – o călătorie prin toată România. Acum doi ani, ziua plecării, una toridă de august, l-a surprins într-o casă mare, cu două etaje, alături de ceilalți colegi. Printre tricourile colorate, bagajele și emoțiile ce se ciocneau ca într-o mișcare browniană, își făcea loc și Radu. Ținea în mînă o mică geantă cu cîteva lucruri. În mijlocul camerei, zăceau în plînsete de despărțire alte sute de lucruri – pantaloni, bluze, cămăși, cărți. Toți cei 14 viitori „zigzagări” și-au donat lucrurile, și-au luat amintirile, cîteva rînduri de haine și au plecat. Radu se tot întreba dacă chiar este pregătit să-și lase pentru a treia oară locul de muncă și să călătorească în cea mai lungă cursă din viața lui. Cînd toți dădeau să plece, el a alergat spre camera lui. Acolo avea un panou în care își ținea evidența visurilor. Era prea mare și nu îl putea lua, așa că a dezlipit fiecare fotografie de pe panou și le-a îndesat pe toate în buzunar. „Botoșani, venim!”, a strigat Radu cu gîndul la părinții de acasă, din Tecuci, care nu înțelegeau decizia fiului lor.
Aproape toți tinerii din acea casă ajunseseră în punctul în care trebuiau să se agațe de un drum și să se țină de el – să-și ia un loc de muncă, să adune bani, să-și formeze o familie în liniște și pace. Ei au decis să renunțe la un astfel de contur și să plece din Iași, cu toate că nu aveau bani și nici experiența nu-i prea ajuta. „Ba chiar am făcut și un împrumut la bancă pentru a supraviețui”, îmi spune Radu. Fiindcă era mai aproape de Iași, au ales ca primul județ vizitat să fie Botoșani. Era mai sigur că, dacă toată treaba nu mergea, se puteau întoarce în Iași și, astfel, nici nu cheltuiau foarte mult. Au stat acolo mai mult de o lună, au adunat sute de fotografii, și-au făcut cîteva legături cu oameni aproape de sufletul lor, au scris zeci de texte pe care le-au pus în cartea „Zig Zag prin Botoșani” și au creat un eveniment de final. „Am decis să facem un eveniment, fiindcă doar așa putem aduna mai mulți oameni și le putem vorbi despre noi, le puteam arăta cartea, fotografiile și video-ul. Acum dacă stau să mă gîndesc a fost chiar aiurea – sonorizarea era proastă, sala nu era prea frumoasă și nici prea mare, dar ne-a motivat”, îmi spune Laura, colega lui Radu. După 19 luni, au ajuns să aibă 22 de cărți scrise, 800 de interviuri, milioane de fotografii și mii de lei cheltuiți. Dacă în primul județ banii au venit din conturile proprii, începînd cu județul Suceava, al doilea pe care l-au vizitat, totul s-a bazat pe barter – adică ei ofereau promovare, iar antreprenorii le ofereau cazare, masă, alții le reparau mașinile sau le dădeau alte produse necesare.
Inima Hunedoarei
După un drum lung și obositor, din Iași spre Hunedoara, mi-am lăsat bagajul pe podeaua dintr-o pensiune din Hațeg. „Noi sîntem obișnuiți cu drumurile, acum dacă merg zece ore cu autobuzul, nici nu mai simt, chiar mi se pare că e puțin”, îmi spune Marian, la capătul călătoriei de a mă alătura „zigzagărilor”. El se ocupă, alături de Dumitru, cu vînzările și contractele de tip barter. Prima oprire a fost la Sarmizegetusa Regia, acolo unde Iulian încerca să prindă cele mai bune cadre pe care să le folosească în carte. La prînz, ne-am odihnit la o masă din apropierea capitalei statului dacic. „Hai, mănîncă, cine știe dacă mai luăm cina”, mă sfătuiește Cosmina. Ziua următoare, Marian a anunțat că trezirea e la 07.00 și aventura începe de dimineață. Urcăm scările spre Cetatea Mălăiești și admirăm faptul că cetatea este bine consolidată, îngrijită, urcată pe un colț de deal pentru a cuceri privirile celor care îi ating pereții umezi. „Noi trăim într-o vacanță continuă, mi-am dat seama că dacă stăteam în Iași și munceam nu îmi permiteam să văd atît de multe lucruri. Mama îmi tot spune că ar trebui să mă duc acasă, să-mi caut un loc de muncă. M-am adus la două interviuri, unul era la o bancă din Iași. Am vorbit cu directorul, i-am povestit că, pe parcursul unui an, eu umblu pe mii de drumuri românești, stau în sute de pensiuni și hoteluri din țară și că iubesc asta. A spus că nu poate să-mi ofere locul de muncă, că nu vrea să-mi strice viitorul cu un job care, practic, mă închide”, îmi povestește Adelina, în timp ce încearcă să fotografieze armele vechi din interiorul cetății. Văd în ea multă pasiune, abia așteaptă să cunoască locuri și oameni noi, să se ducă în camera de hotel și să le dea de veste celor care le urmăresc aventurile online. Mereu alege să stea în cameră cu Laura, fiindcă de la ea preia articolele și simte că dacă stau aproape una de cealaltă sînt și eficiente.
Visul cu 41 de opriri
Ne retragem în camerele noaste și așteptăm să sune alarma a doua zi. Dumitru este colegul meu de cameră, cel puțin pentru perioada aceasta, cît stăm la pensiunea din Hațeg. Îmi povestește că el ține foarte mult la grup și că, uneori, este puțin mai dur tocmai pentru a menține echilibrul, „căci mai intervine și lenea și e normal”. Își scoate dintr-o valiză toate hainele și își alege cîteva pentru a doua zi. Trebuie să se trezească dimineață, fiindcă el și Marian se duc la o emisiune TV. „Îmi place mult să călătoresc. Acum cîțiva ani, credeam că o sa mă fac preot. M-am înscris la Facultatea de Teologie, am terminat-o și, la final, mi-am dat seama că nu e pentru mine. Căutam un nou drum și i-am găsit pe colegii mei, am acceptat propunerea de a pleca într-o excursie de cinci ani. Mă bucur mult că am putut să văd clar”, mi se destăinuie Dumitru.
Alături de echipă, Radu a trăit experiențe foarte frumoase, despre care spune că îi vor rămîne în minte pentru toată viața, de la gerurile de Revelion, de minus 20 de grade, cînd scriau despre Satu-Mare, sau despre zile întregi petrecute în Caraș-Severin pe trasee de bicicletă montane, care se încheiau seara cu cîte o baie într-un lac izolat. „În județul Arad, am mers cu bicicleta pe un traseu de munte de 30 de kilometri. Am mers de la Cetatea Șiria pînă la Căsoaia, un parc de sculpturi din pădure. La început am împins de bicicletă pentru că era foarte greu să urcăm dealul, dar apoi, pe creasta muntelui, am urcat pe șa. Era un traseu interesant. Am căzut prin șanțuri, m-am făcut numai nămol. Uneori, mă speriam, fiindcă nu știam ce este după tufișuri”, spune acesta. Rîde, în timp ce se pierde printre versurile unei melodii ce se aude pe fundal și închide ochii ca să le păstreze vii pe retină. Lui Radu îi place să cînte. A cîntat cînd li s-a stricat mașina și trebuiau să doarmă în ea pentru că nu au rezolvat nicăieri cu cazarea. A cîntat și cînd a luat decizia de a-și da demisia din funcția de polițist pentru ca să plece în județele din România. Radu cîntă și, pe versurile din fundal, mi-l prezintă pe Ziggy – „o invenție, mascota, spiritul aventurii și călătoriei”. Ziggy e cel care adună toate poveștile și le ambalează pentru a fi prezentat publicului. „E și cel care ne încurajează să facem lucruri trăznite”, rîde Radu.
***
Pe drumul dinspre Hunedoara spre Iași, în tren a venit și Adelina, căreia i se făcuse dor de familia ei din Iași. „Noi venim acasă doar de sărbători, stăm o săptămînă sau două și ne întoarcem la județul la care am rămas”, povestește aceasta spunîndu-mi că mereu, în mintea ei, există o voce care o îmbie să se întoarcă acasă, să stea cu părinții ei, să își găsească un loc de muncă care s-o țină aproape de prietenii ei. Să nu mai fie nevoită să care prin județele țării dorul nimănui din Moldova. „Dar, după gîndurile astea, mă duc să îmi iau un bilet de tren, mă urc în tren și plec. E o amăgire. Visul meu e acolo, eu sîntmoldoveanca călătoare.”
Adaugă un comentariu