În Siret au descins fariseii
Povești fără timbru 22 februarie 2011 Niciun comentariu la În Siret au descins fariseii 219Dacă întrebi un siretean despre viața sa de zi cu zi, acesta ar spune că este ca a oricărui altcuiva. Pentru el, vameșii, contrabanda sau urmăririle fac parte dintr-o realitate în care a crescut, de mic, la marginea României, pe granița cu Ucraina. Aici a învățat și ce este „micul trafic” și de atunci face vizite săptămînale la vecinii noștri de la nord, fără a se teme. Doar e din Siret. Obloanele de la geamuri le-a tras însă pentru prima oară la începutul lui februarie, cînd patru schimburi de vameși și polițiști de frontieră din punctul de trecere au fost arestați pentru luare de mită. În urma lor a rămas o comunitate destrămată, o mulțime de întrebări și o pază severă. De mîine, sireteanul va merge la Primărie să ceară ajutor social.
„Siret, locul în care nu se întîmplă nimic. Asta pînă pe 3 februarie”. Romeo rîde înfundat și apoi accelerează, afundîndu-și nasul sub volan în căutarea brichetei. Pînă să își îndrepte din nou privirea către drum, acul vitezometrului a alunecat încet pînă după 150 km/h. Locuiește de peste 20 de ani la doi kilometri de graniță și un lucru îl știe de sfînt: „vameșii iau mereu mită. Asta a fost dintotdeauna. Ce s-a întîmplat acum, a fost din cauză că vreo doi s-au lăcomit, asta e. Și ne mergea bine, nimeni nu avea nici o treabă cu noi. Puțini știau unde sîntem și pe hartă, darămite…”. Ultimele cuvinte i se transformă în înjurături și se pierd în barbă în timp ce depășește o coloană de tiruri.
3 februarie a căzut într-o zi de joi. Atunci, Direcția Generală Anticorupție (DGA) a descins în vama Siret și a arestat 59 de poliști de frontieră și vameși, iar în urma lor, orașul de la trecere a frontierei spre Ucraina a paralizat.
3 februarie a căzut într-o zi de joi. Atunci, Direcția Generală Anticorupție (DGA) a descins în vama Siret și a arestat 59 de poliști de frontieră și vameși, iar în urma lor, orașul de la trecere a frontierei spre Ucraina a paralizat. „Mai cunosc și eu doi prieteni care au magazine și mi se plîng acuma că li se usucă marfa în vitrine. Și totul din cauză că s-au lăcomit vreo doi vameși să-și facă vile, afaceri, pentru că sînt și lacomi unii. Eu am mai avut treabă să ies din țară și îi vezi. Cei care sînt cuminți, băgau pașaportul cu banii în el direct în buzunar, ceilalți deschideau, numărau banii și apoi băteau în geam să mai ceară”, își amintește Romeo, stingînd încet țigara în tabachera de lîngă schimbătorul de viteze.
Un oraș fără „micul trafic”
Primăria din Siret este unul dintre locurile cele mai animate din micul orășel, iar biroul primarului Adrian Popoiu nu face excepție. Cu greu reușește să-i asculte pe toți și cînd se așază, alături de juristul Adrian Ioniță și de viceprimarul Cristian Mocrei, pe scaunele din încăpere, oboseala i se citește în privire și în glasul înfundat. „Lumea e apropiată, lumea se cunoaște, orașul e atît de mic încît atunci cînd ai ieșit pe stradă ești ca în curte. Știu și cu ce te îmbraci, cu ce te duci și unde vrei să ajungi”, spune cu o voce groasă Mocrei Cristian, închizînd ușa în spatele său. „Dar există viață după 3 februarie”, răspunde primarul de la cealaltă parte a mesei, rîzînd cu jumătate de gură.
Există, dar nu prea. După tot scandalul desfășurat în jurul vămii s-au intensificat controalele în zonă și la punctul de trecere și astfel s-a închis principalul mijloc prin care oamenii reușeau să pună mîncarea pe masă pentru familiile lor: micul trafic. Fără acesta, orașul se scufundă încet, în „sărăcie. Pentru că un sistem «atît de bine pus la punct» de ăia de sus, de guvernare, nu a fost în stare să dea o variantă ajutătoare la ceea ce s-a întîmplat aici. Deci „micul trafic” este modalitatea de subzinstență a oamenilor, poate unică pentru mulți. Faci un 30 de lei pe zi, maxim 50. E bănuțul pe care îl are ca să crească ăia doi copii de acasă. Nu s-a ajuns în situația asta de voie, ci de nevoie”. Adi Ioniță gesticulează, apasă pe cuvinte și vocea îi crește în intensitate cu fiecare propoziție rostită. Primarul încearcă să-l mai tempereze din priviri, dar cu problema asta este și el de acord. Și mai mult decît atît, din cauza dispariției „micului trafic”, e îngrijorat de stabilitatea financiară a orașului.
Fiindcă nu au unde să se ducă. Pentru că mulți, obișnuiți cu „micul trafic”, nu mai sînt învățați cu meseria lor deoarece nu au mai făcut-o de cinci, zece sau chiar 12 ani. Automat, faptul că te ocupi de altceva și nu de meseria ta te face să uiți. Dar să nu te gîndești că cel care făcea „micul trafic” are nu știu ce avere sau trăiește în nu știu ce loc”, trage linie primarul Popoiu, respirînd adînc, cu cicatricea de pe obrazul drept părînd să se adîncească.
Din cele 10.000 de suflete din Siret, cel mult 2000 lucrează și dintre aceștia, mai bine de jumătate o fac la societăți care au capital de stat sau instituții publice. Prin urmare, tot mediul de afaceri din oraș se scufundă în aceeași sărăcie în care stau acum și oamenii. Iar cei care obișnuiau să treacă granița și să se întoarcă de acolo cu cît de mult putea aduce, legal, în portbagajul mașinii și în rezervor, acum vor fi nevoiți „să stea cu capul la cutiuță. Dar vor sta o perioadă nu foarte lungă și vor apela la serviciile de asistență socială de la primărie. Fiindcă nu au unde să se ducă. Pentru că mulți, obișnuiți cu „micul trafic”, nu mai sînt învățați cu meseria lor deoarece nu au mai făcut-o de cinci, zece sau chiar 12 ani. Automat, faptul că te ocupi de altceva și nu de meseria ta te face să uiți. Dar să nu te gîndești că cel care făcea „micul trafic” are nu știu ce avere sau trăiește în nu știu ce loc”, trage linie primarul Popoiu, respirînd adînc, cu cicatricea de pe obrazul drept părînd să se adîncească.
Berea se ține în portbagaj
Și dacă sărăcia este ca un blestem pentru unii locuitori și pentru familiile lor, ceilalți, care au trecut cu mult dincolo de linia legalității, sînt nevoiți acum să se ascundă, să se amestece în societate. „Nici șmecherașii ăștia de două parale, ăștia mititei pe care i-am văzut pînă acuma că se dădeau mari și care epatau nu mai fac nimic. Dacă el a băut pînă acuma Amstel, bere bună și scumpă, acuma bea Timișoreana frate, să nu îl vadă cineva”. Adi rîde puternic, pe un glas pițigăiat, stergîndu-le celorlalțí din birou încruntarea care se așternuse printre ridurile de pe frunte. „Prin oraș inclusiv mașinile care circulă sînt mai modeste. Nu mai vezi mașinile scumpe care se plimbau la începutul anului pe străzi, sînt ascunse acum, în garaje”, îl completează primarul, uitîndu-se cu subînțeles la Cristian Mocrei, și rîzînd amîndoi încet, cu bărbiile în piept.
Pe oamenii care fac „micul trafic” primarul îi știe de demult. Și nu e singurul. Pentru locuitorii orașului, mulți dintre ei sînt vecinii, rudele și în unele momente, chiar și furnizorii. Pentru oraș în sine, aceștia sînt gura de oxigen pe care o are ca să mai miște micile afaceri. Altfel însă, odată cu 3 februarie, orașul devine din ce în ce mai paralizat. „Am stat de vorbă săptămîna asta cu cîteva societăți care mai vindeau ceva. Un restaurant sau un magazin. Semnalele de acolo sînt foarte clare: în restaurant nu mai intră nimeni și cine intră, ciugulește puțin și pleacă. Magazinele poate stau mai bine, dar s-au dus și ele la vale. Dacă nu mai cîștigă vreo doi leuți, cu ce să cumpere omul? Încă stau și așteaptă și sînt și fără bani în buzunar.” Primarul Popoiu nu îi acuză însă pe vameși pentru toate necazurile din oraș. Pentru el, ei fac parte dintr-o comunitate care, odată cu arestarea lor, se destramă încet.
Spre București, cu bicicleta
Cînd dubele de la DGA au intrat în punctul de trecere a vămii din Siret, Adi Ioniță era cu un dosar la Piatra Neamț, la tribunal, plecat pentru un proces. Unul dintre vameșii arestați îi era naș de cununie și astfel de la ora șase dimineața, de cînd au început arestările, telefonul nu s-a mai oprit din sunat. „Celălalt vameș care era șef de tură mi-a botezat băiatul. Și-mi spuneau ăștia pe drum că uite că a fost așa și așa. M-au tot sunat pînă am ajuns la Piatra Neamț vreo 10 – 15. «Bă ce-i la voi, ce se întîmplă, că de lîngă mine tocmai o luat un vameș. Ce-i la voi?»”. Ar vrea să fie imparțial, dar nu poate. Mereu cînd vorbește pronunță apăsat cuvintele „subiectiv” și „personal” și cînd își aduce aminte de ziua aceea, mai scapă cîte o înjurătură pe care o acoperă cu un zîmbet cît toată fața. „Problema este că oamenii ăștia nu sînt priviți de către noi ca infractori. Nu vorbesc instituțional, ci ca oameni, ca și comunitate”.
„Impactul emoțional a fost extraordinar pentru cei care avem o legătură cu cei care au fost luați. S-au speriat și copiii și toți, asta a fost atunci pe loc și după aceea nu știi nimic, teroare, toată lumea e speriată, nu vorbesc unii cu alții, se tem toți de microfoane, se tem toți de camere. Fie că au sau nu motiv. Vorbim de oamenii care au stat lîngă noi, care ne-au fost aproape în momentele grele sau la bucurie, la necaz”.
Ca prins în transă, izbucnește într-un rîs forțat și se întoarce către ceilalți doi din birou: „voi vă dați seama că sîntem singura țară din lumea asta unde vameșii nu sînt acuzați de luare de mită, ci de dare de mită?”. În încăpere se lasă liniștea pe care tot Adi o întrerupe, cu glasul revenit la normal. „Impactul emoțional a fost extraordinar pentru cei care avem o legătură cu cei care au fost luați. S-au speriat și copiii și toți, asta a fost atunci pe loc și după aceea nu știi nimic, teroare, toată lumea e speriată, nu vorbesc unii cu alții, se tem toți de microfoane, se tem toți de camere. Fie că au sau nu motiv. Vorbim de oamenii care au stat lîngă noi, care ne-au fost aproape în momentele grele sau la bucurie, la necaz”. Din spatele acestuia, Mocrei încearcă să înmoaie problema, explicînd că legătura pe care o au cu vameșii nu este chiar atît de strînsă, însă Adi revine tăios. „Pentru mine contează foarte mult. Eu nu îl aveam pe Vlăduț acuma, murea la șase luni de zile dacă nu era nană-su’.”
Însă, după cum încerca să spună viceprimarul, nu toți siretenii au această apropiere față de vameși. Cu toții văd situația materială mai bună, înțeleg ce se întîmplă la linia de trecere a frontierei, dar țin frustrările înnăbușite în ei, pînă se ivește o ocazie în care, ca în orice familie, răutățile sînt parcă mai dureroase. „Nașul are o fetiță pentru care tatăl ei e ochii și lumina din fiecare zi. Cînd s-a dus la școală după ziua aia, primul lucru pe care i l-au spus copiii cînd a ajuns acolo a fost «ia să văd acuma dacă tac-tu din pîrnaie mai are să-ți cumpere bicicletă de 15 milioane». Și învățătoarea i-a spus la un moment dat: «maică-ta este? Sau e și la București cu taică-tu?»”. Adi schimbă o privire rapidă cu primarul; „Lili?”, întreabă acesta din urmă. Dar nu ea era învățătoarea atunci, ci o suplinitoare. Lili era acasă, îngrijindu-se de fiul ei, pentru că la rîndul său, soțul ei fusese ridicat zilele trecute și dus la București. „M-am dus acum și am luat fata, a stat și o juma de zi lîngă mine, a stat cu ăsta mic, s-a jucat, parcă și-a mai revenit. Dar era pierdută cu totul. Stătea, se uita într-un punct fix și începea să plîngă”, încheie Adi, strîngînd încet din pumni.
Totuși, cei 59 de vameși și polițiști de frontieră nu erau printre înstăriții orășelului. Dintre aceștia, mulți lucrau și trăiau pentru subzistență, pentru un minim nivel de trai. „Există oameni care au fost luați, au fost arestați, dar care stăteau în chirie, aveau doi copii vai de capul lor, stăteau într-o casa vai de de steaua lor. Cățelaru, Gîza. Bă un amărît, ăla n-are bani nici să treacă strada. L-au luat și au lăsat-o și pe nevastă-sa bolnavă, cu doi copii”. Adi se aprinde din nou de fiecare dată cînd autoritățile vin în discuție. În timp ce el continua, primarul își aduce și el aminte, cu voce scăzută, de vameșul de care vorbea juristul. „Avea și 40 de ani, deci era și un pic mai în vîrstă. Stătea pe Alexandru cel Bun, vecin cu mama”.
Ochiul care nu vrea să vadă
A fost ușor pentru cei care i-au cunoscut pe vameși să nu vadă ce se întîmpla. Deși tot orașul era conștient de ce se petrece în spatele barierelor, justificarea lor era simplă: nu au fost acolo, nu i-au văzut, erau oamenii cu care se întîlneau zi de zi pe stradă. Pînă nu au existat dovezile, ei puteau nega cu ușurință în fața oricui. Deseori, chiar și cînd se uitau în oglindă. Mai mult decît atît însă, înainte de 3 februarie, micuțul orășel mai ascundea un secret. Ce știau oamenii știau la fel de bine și vameșii și polițistii de frontieră, iar cînd s-au făcut arestările, în Siret vuia o singură întrebare. Cum? „Probele sînt beton, sînt înregistrări. Ceea ce contează pînă la urma urmei este cum s-a ajuns să se filmeze, cum de i-au filmat, dacă un oraș întreg știa că acolo se întîmpla ceva, că sînt urmăriți. Deci se stia chestia asta. Înainte de a începe orice mișcare de filaj se știa că acolo se întîmplă ceva. Și totuși oamenii aceia au mers în continuare”. Vorbele lui Adi au fost urmate de o liniște îndelungată.
„Adică oamenii își pun problema dacă ei nu au fost în vreun fel încurajați sau provocați să facă”. Încurajați, știind că, undeva la nivel înalt ei vor fi acoperiți, „și nu pe acoperire sindicală. Cineva care e mare în funcțiile care patronează activitățile”, punctează de pe scaunul său primarul.
Răspunsul, care plutea în aer, l-a cules după cîteva minute bune viceprimarul Mocrei. „Adică oamenii își pun problema dacă ei nu au fost în vreun fel încurajați sau provocați să facă”. Încurajați, știind că, undeva la nivel înalt ei vor fi acoperiți, „și nu pe acoperire sindicală. Cineva care e mare în funcțiile care patronează activitățile”, punctează de pe scaunul său primarul. Și în mica încăpere a administrației locale a început o dispută pe care a potolit-o, cu greu Adi, care a început să spună răspicat, întorcîndu-se cu capul dinspre fereastra care bătea spre centrul orașului: „greșeala pe care ar fi făcut-o este cea că ar fi luat în continuare bani din stînga și dreapta, ar fi primit și ar fi dat drumu’ mai departe la bani. Unul să spui că a făcut chestia asta că era nebun de cap, avea nevoie să-i dea la amantă. Al doilea poate avea copilul bolnav și avea nevoie de bani numaidecît. Al treilea să fi avut părinții cu probleme nu știu sau fratele în spital. Băi, dar patru schimburi de oameni funcționau la unison în sistemul ăsta știind că se întîmpla ceva? Atunci oamenii ăia chiar dacă știau că vine unu’ și îi caută, știau ca sînt acoperiți de undeva de sus”.
Hoțul hoților
Frămîntările, gîndurile și această teroare au măcinat comunitatea de la începutul lui februarie încontinuu. Conform bărbaților din fața mea, cei care au rămas încă în sistem se bucură pentru fiecare zi în care la pragurile ușilor nu găsesc cîte un echipaj al DNA-ului echipat cu un mandat de arestare pe numele lor. Despre cît de mult va înainta ancheta, bărbații glumesc negru, punînd în față și propaganda care a fost făcută evenimentului: „s-ar putea să nu se mai dorească să se meargă mai departe. Să se oprească la un moment dat «gata, e suficient! la revedere. De ce să ajungem acolo mai sus?» Știm regina, că tot a fost scandalul, dar nu știm regele. Și doar știi cum e, la șah, regina e cea mai puternică, dar pînă la urmă toți caută regele.”
Oricît de pașnici sînt siretenii care fac „micul trafic”, problema cea mai mare a orașului este marele trafic; contrabanda de orice fel: cu țigări, cu băutură sau cu alte substanțe interzise. Pentru că aceasta atrage după sine și infractorii sau interlopii care pun în pericol viața localnicilor. În ziua în care am ajuns în oraș tocmai se împlinise un an de cînd o familie din zonă a fost împușcată de „niște personaje din Ucraina. De aceea lupta împotriva marelui trafic este normală și e clar că undeva trebuie să se întrerupă. Dacă micul trafic s-a oprit acum pentru o perioadă mică sau mai lungă, el va reapărea clar. Marele trafic însă înseamnă deja mafie”. Primarul Popoiu știe care sînt riscurile de a fi un oraș de frontieră. Aproape în fiecare zi prin centrul localității au loc urmăriri între polițiștii din Iași, care vin să organizeze filtre lîngă vamă și traficanți.
Mai rău decît traficanții sînt hoții care fură de la aceștia. Traficantul păgubit nu poate veni la poliție să se plîngă, pentru că a introdus la rîndul său marfa ilegal în țară, și caută să se răzbune sau să-și facă singur dreptate. „Cei mai periculoși sînt hoții care fură din depozitele de țigări ale contrabandiștilor. Și cu ei avem problemă, poate nu în fiecare seară, dar o dată sau de două ori pe săptămînă este cîte un incident. Și nu facem nici noi față, avem doar nouă oameni la poliția comunitară.”
Iar incidentele sînt la ordinea zilei. Chiar în urmă cu o săptămînă, o mașină de poliție gonea în urmărirea unei alte mașini care „mergea cu 140 la oră în centrul orașului. Era un copil chiar pe trecerea de pietoni și nu știam ce să facem, eram înnebuniți, dar a avut inspirația să se întoarcă, altfel nu știu ce făceam. Mai sînt cazuri în care se urmăresc pentru că nu opresc la semnal. Și atunci 140 e puțin. Viteză maximă și pleacă să nu îi ia marfa din portbagaj”. Primarul nu crede însă că aceștia sînt cea mai mare problemă. Mai rău decît traficanții sînt hoții care fură de la aceștia. Traficantul păgubit nu poate veni la poliție să se plîngă, pentru că a introdus la rîndul său marfa ilegal în țară, și caută să se răzbune sau să-și facă singur dreptate. „Cei mai periculoși sînt hoții care fură din depozitele de țigări ale contrabandiștilor. Și cu ei avem problemă, poate nu în fiecare seară, dar o dată sau de două ori pe săptămînă este cîte un incident. Și nu facem nici noi față, avem doar nouă oameni la poliția comunitară.”
Cu toate acestea, slujba de vameș este una foarte căutată de tineri, mai ales de cei care sînt crescuți în orașe așezate la granița dintre două state. Riscurile care vin cu meseria nu sunt însă doar pe teren, ci și în birouri. Mocrei cunoaște cazul unui părinte care, din prea mult zel, „și-a depus toate relațiile, banii, tot ca să-și bage copilul la poliția de frontieră și la urmă, după ce îl bagă, la două luni, l-au arestat. Acum părintele se întreabă, i-am făcut un bine sau i-am distrus viața?”
***
În micul orășel de pe frontieră, oameni trăiesc în două lumi. Sînt cei pe care ziua de 3 februarie nu i-a schimbat în nici un fel, și îi recunoști prin zîmbetele firave pe care le poartă prin frigul de afară. Ceilalți, care nu mai au cu ce să își hrănească familiile se uită cruciș la casele vameșilor care stau acum în arest, la București, blestemîndu-i pe cei care au fost prea lacomi și din cauza cărora, pentru un timp, nu vor mai putea să pună piciorul dincolo de barieră. În orașul care se scufundă în sărăcie au rămas pe granița dintre cele două lumi doar familiile și cunoscuții celor care au fost arestați. Aceștia din urmă ar renunța la case, bani și biciclete, dacă ar ști că ar putea da timpul înpoi. Spre zilele în care, prin orașe, privirile celor din jur nu-i mai ardeau în moalele capului.
***
Revoluție la Vatican
La Vatican s-a dezbătut mereu destinul omului, în toate formele sale. Prin urmare, nici crîșma de la o aruncătură de băț de Biserica Catolică din Siret nu poate să se abată de la tradiție, din moment ce îi poartă și numele. Floarea orășelului s-a adunat să împartă sticlele lui nea Tibi de aproape 20 ani de acum, dar niciodată lucrurile nu au stat mai rău ca acum, după scandalul de pe 3 februarie. „Eu am chioșcul ăsta din ’92, dar mai proastă perioadă ca asta nu a fost niciodată. La noi erau o fabrică de covoare, fabrică de tricotaje, de lapte care s-au închis, Emil-ul s-a închis și el, aici erau vreo 8000 de angajați de prin toate satele din zonă. «Micul trafic» e tot din ce trăiesc oamenii și nici ăsta nu mai merge acuma”.
„N-ați nimerit bine, aici sîntem numai interlopi”. Din spatele lui nea Tibi, Vaticanul răsună într-un rîset puternic. Zgomotele răsună din pereții încăperii micuțe, dar toată atenția este concentrată asupra lui Ion. Acesta este polițist de frontieră de mai bine de 12 ani și i-a cunoscut pe toți care au fost ridicați pe 3 februarie de DNA. „O nenorocit că sînt o grămadă de băieți, copii tineri, care au intrat de trei patru ani de zile și s-au băgat că dădeau băncile faliment, numai cîte 12 – 13 – 14 mii de euro au luat și i-au băgat direct în mașini, că îs bighidii și cu aere în cap, iar acum îs legați. Și bani la banca cine să dea, tac-su’?”. Dintre toți din crîșmă, el are de departe vocea cea mai puternică. Învîrte sticla de bere fără alcool între degete și continuă. Diseară intră în tură. „Dacă nu era de imagine nu stătea Realitatea în barieră înainte să vină busurile la cinci jumătate dimineața. Putea să vină frumos, cu mandat, uite astea-s probleme și gata. Dar nu vii și faci circul de pe lume”.
În jurul său, o mare de capete se legănau în semn de aprobare. „Și i-au luat pe toți. Pe unu l-au luat care avea o singură tură lucrată. O singură tură. Plîngea, s-a aruncat în genunchi în fața lor dar ei i-au spus «cum să-ți dăm drumul măi băiete cînd te-am filmat cu 16 milioane în mînă?». Pe o femeie au luat-o direct din creșterea copilului și are pruncul acasă de o jumătate de an, bărbat-su e ofițer la inspectorat. A lui Cozminiuc, aia cu gluga verde pe care n-o dă jos din cap”. S-a făcut un zumzet de voci la auzul numelui și sprîncenele s-au ridicat către colțul barului, de unde s-a auzit o voce care spunea încet că astăzi sînt primele zile de vizită.
Cu familia peste graniță
Proprietarul magazinului de lîngă barieră nu putea să înțeleagă de unde pot trăi oamenii ăștia doar din „micul trafic”. Aproape scăpînd berea din mînă, Ion a început să țipe în direcția acestuia din urmă. „Îl știi pe Vasile. Suie femeia și copiii și pe ta-su’ și se duce dincolo și aduce un cartuș de țigări, două pachete de persoană. Le ia cu 30 de lei și apoi le vinde acasă la moșnegii care fumează cu 60, și are 30 de lei la țigările alea. Aduce un rezervor de benzină pe care o scoate și face 20 de lei de la benzină și mai aduce și 5 kile de votcă din aia ordinară și o dă la pahar la moșnegi pe sub poartă, sub gard, și face în total 50-60 de lei. Cu ce naiba să trăiască? Are trei copii, el nu lucrează, femeia nu lucrează. De unde să ia banii?”. Pentru prima dată de cînd am intrat, în Vatican s-a lăsat liniștea. Profitînd de moment, patronul se apropie de mine și mă trage într-un colț al barului. Mă privește dojenitor, de parcă eu aș fi stîrnit vîltoarea, dar apoi îmi arată spre Ion, care clătina cu dispreț deja a doua sticlă de băutură. „Și chestia asta cu banii, oricît s-ar lăuda unii, dar cei care cîștigă se autofinanțează. Femeia de serviciu ei o plătesc din banii pe care îi fac, sau protocoalele. Ăia știu să vină să mănînce ceva și pleacă, iar frontieriștii achită totul. Se strică ceva ei pun bani, mașinile mergeau în patrulă, ei cumpără benzină. Și așa au lefuri de toată jena, de 10-12 milioane”.
Dînd să plec, mă apropii de ușă cu greu, prin fumul de țigară care a invadat toată crîșma. În colțul unde l-am lăsat, Ion a dat deoparte berea cu scîrbă de lîngă el și s-a întors către grupul de lîngă tejghea, care făceau mișto de un vameș. S-a apropiat de ei și, cu ochii scăpărînd, le-a zis: „Eu diseară-s de noapte. Mă duc să-mi pocnesc genunchii pe frontieră nouă – zece ore, să stau pe cîmpuri. Vino să stai pe cîmpuri o noapte să vezi cît e de frumos cînd vin ăștia să dea cu JEEP-urile peste tine”.
Adaugă un comentariu