În Valea Climoaiei se trezește pămîntul
Povești fără timbru 15 noiembrie 2010 Niciun comentariu la În Valea Climoaiei se trezește pămîntul 47
Aproape șapte decenii s-au ascuns scheletele prin frunzișul pădurii din comuna Popricani. S-au strecurat printre tranșee și mine, așteptînd să treacă războaiele peste ele. Acum, oamenii le-au uitat sau le cred invenții ale bătrînilor. Iar dintre cei care-au văzut scheletele căzînd în groapă, nu a rămas decît o mînă de oameni care-și duc bătrînețile, așteptînd ca cineva să le asculte poveștile. Și cînd găsesc curioși, își varsă sufletul ca o carte deschisă, să afle și lumea secretul pe care îl șoptesc în taină între ei. Pînă la urmă, istoria s-a scris odată cu ei.
„Cînd eram mic mergeam în pădure și strîngeam cu sacii cranii, cartușe, chiar și bombe”. Bărbatul din fața mea se întoarce cu ochii spre drum, schimbă viteza și își alege din nou cu grijă cuvintele. „Am 60 de ani și știu că aici a fost frontul războiului mai bine de șase luni. Sînt pline pădurile astea de povești și eu știu de la bunelu’ multe, nu pricep însă de ce abia acuma a ajuns să intereseze pe toată lumea.”
Florin nu s-a gîndit niciodată că oasele pe care le strîngea cu migală în curtea din spatele casei nu erau toate rămășițe ale soldaților, ci aduna și bucăți ale unor crime aproape uitate. Mă lasă cu mașina în dreptul localității Cîrlig, locul prin care, în 1941, evreii erau încolonați spre pădurea de mesteceni de pe culme, împinși din spate de armata română. Îi aștepta Valea Climoaiei.
Fără judecata de apoi
„Mă pune și pe mine cu fundul pe marginea gropii și îmi lipește pușca de cap”. Vasile Enache vorbește greu, limba purtînd și ea povara celor 88 de ani. A trăit în Cuza-Vodă de cînd era copil, iar în ’41 avea 16 ani, cînd „eram cu vacile pe pîrjol. Apare din pădure o grămadă de oameni, armata cu ei, pe un dîmb acolo. Eu mă uit și am impresia că sînt evrei. Armata scoate pe urmă patru evrei din grămada aceea și apoi îi pune să sape o groapă.” Enache s-a apropiat de cîțiva copaci, să poată vedea mai bine. După ce au terminat de săpat groapa „mare de doi pe trei metri au ales alți zece evrei pe care i-a pus cu fundul pe marginea gropii și o ales zece soldati care voiau să-i împuște.” Și au început să tragă. Unul cîte unul, cei aproape 100 de evrei pe care îi văzuse Vasile Enache s-au prăbușit împușcați în groapa săpată cu mîna lor.
Cînd să plece să le spună celorlalți ce secrete se îngroapă în pădure, pe bătrîn l-a „înșfăcat unul de mînă, zicea că sînt evreu și m-a pregătit la rînd cu ei și eu le tot ziceam să mă lase că nu-s”. Dar pînă să ajungă în cătarea puștilor a văzut din seria următoare de evrei cum o femeie strîngea la piept un băiat „de vreun an jumate așa. «Băiatul e mic, lăsați-l să trăiască, băiatul e mic, sărman, vă rog frumos, cu ce e vinovat el»”. Gloanțele însă au biciut aerul din nou și mama a căzut în groapă cu brațele strînse în jurul copilului care încă scîncea. „N-am tras în viața mea o spaimă cum am tras atunci. Abia după aia m-am gîndit că mă bagă printre ei și mă împușcă și pe mine”.
Ca să se convingă, soldații „m-au luat pe mine unu de-o mînă și unu de alta si m-au dus la cantonul pădurii. Era numai femeia acolo. «Îl cunoașteți?» «Da, e băiat de la noi din Cuza-Vodă». Apoi m-au dus în Cuza-Vodă unde am găsit la intrare pe unu Gheorghe Anton. «Îl cunoști, dom’le?» «Da e de aici, din deal»”. Abia atunci i-au dat drumul. Fugind către casă, i-a luat mai mult de o zi băiatului ca să se adune și să meargă din nou, împreună cu o mînă de băieți din sat să vadă ce s-a întîmplat. A găsit mai multe gropi proaspăt astupate și nu a văzut pe jos decît haine, haine pe care le-a urmărit putrezind printre frunze în fiecare toamnă pînă n-a mai putut să meargă să se uite.
Bătrînul își ascunde gîndurile în spatele ochilor albaștri spălăciți, din care nu se mai citește ura, frica sau indignarea cu care m-a privit în timp ce povestea. Se uită în gol deasupra mea și mormăie încet. În curtea casei din Cuza-Vodă, Vasile Enache trăiește alături de soția, fata și cu amintirile de care nu a putut fugi cînd s-a întors la 16 ani din pădure. Lîngă el, pe prispă, l-am găsit în vizită pe unul dintre „băietanii” cu care s-a dus a doua zi în pădure. Bătrînului Mircea îi alunecă zîmbetul pe partea dreaptă a feței de fiecare dată cînd dă din cap sau bate din picior ca să îmi dea dreptate, prinzîndu-și uneori și căciula în poală din prea mult entuziasm.
Cu piciorul în groapă
„Eu eram cu vacile în pădure cu mai mulți băieți care erau evacuați aici de pe malul Prutului și m-am întîlnit cu dînsul. Îmi zice că «uite, au adus evreii în pădure și îi împușcă.»” Se întîmpla la două zile după ce bătrînul Enache a fost aproape să sfîrșească îngropat printre evrei. „«Hai să vedem și noi cum îi împușcă!». Am lăsat vacile cu doi inși și ne-am dus să vedem. Eram aproape de Valea Climoaiei cînd ne-a prins armata și s-a stropșit la noi și n-am putut merge mai departe”. Dezamăgiți, băieții au luat drumul înapoi spre tăpșanul unde lăsaseră vacile. „Am venit pe marginea pădurii și o ieșit o femeie din pădure, s-a uitat înapoi, s-a uitat la noi și am văzut că mai erau cîțiva înaintea ei. Ne-a cerut ceva de mîncare și eu fiind mai aproape cu casa de pădure am fugit repede”. Băiatul de atunci a luat o bucată de mamaligă rece, a smuls ceapă din grădină și a înșfăcat o bucată de brînză „de la oile lu’ tata și fuga înapoi. Cînd m-am întors, n-am mai văzut femeie, n-am mai văzut nimic.”
Evreii care au reușit să scape de convoaie s-au ascuns în pădure doar cu hainele de pe ei și au cerut rar și temători ajutor din partea sătenilor. Puțini au fost cei care se încumetau să îi ajute, riscînd să fie aruncați împreună cu aceștia în gropile comune. „Am văzut însă cu ochii mei cum au împușcat o femeie la o fîntînă la ieșire din sat că cică ar fi fost evreică și a fugit de la un convoi și au lăsat-o acolo”, spune bătrînul, întunecîndu-se la față.
Cînd povesteau copiilor, aceștia ridicau din umeri și mergeau să se joace pe ulițele din fața porților. Toți din sat știau despre evrei de la părinți, bunici, dar nimeni nu credea. Erau basme populare și invenții ale bătrînilor. Pînă cînd la poarta lui Vasile Enache a venit Adrian Cioflâncă, cercetător științific la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”. Împreună cu bătrînul încercase și în 2002 să găsească groapa comună, însă au săpat zece metri mai într-o parte „exact acolo pe unde s-a învîrtit puțin acum și a arătat dînsul locul”, îmi spune cu o mîndrie neascunsă bătrînul Mircea. „M-au luat de acasă și m-au pus să le arăt unde e groapa. Au trecut mai mult de 60 de ani de atunci, au fost săpate tranșee, au crescut copaci, iarbă multă, dar i-am găsit” își aduce aminte și Vasile Enache ziua de la sfîrșitul lui octombrie 2010 cînd au început săpăturile în căutarea rămășițelor masacrului.
Coloanele morții
Culmii leneșe de la ieșirea din Iași, spre Sculeni, unii localnici îi spun pădurea Cîrlig, alții Vulturi. Aceasta se înalță lin către cer, ca un altar, împărțind casele în două mănunchiuri ghemuite pe cîte o vale, care s-au numit încă de pe vremea războiului Cuza-Vodă și Vulturi. Și dacă pădurea de mesteceni începi să o vezi încă din Cîrlig, pe buza ei nu ajungi decît străbătînd cele două ghemuri de case. Așa au făcut și convoaiele cu evrei.
Cînd pornești spre pădure dai direct în casa lui moș Haralamb. Cu mîinile pline de glod pînă la coate, își așază fața într-un zîmbet binevoitor. Are 84 de ani și este singurul din Cuza-Vodă care își mai amintește să fi văzut pe vremea cînd era copil „coloanele morții”. „Eram pe deal și venea coloana de evrei și trecea chiar în fața la casa aia” și ridică o mînă tremurîndă către casa de pe malul celălalt al pîrîuașului care străbate satul. „Veneau cu santinele și deoparte și de alta și soldații erau călare și evreii pe jos. Erau mulți tare. S-au dus pînă la capătul pădurii, dar unde au apucat-o mai departe nu mai știu”. El își aduce aminte de oameni care au fost aduși dinspre Cernăuți, prin Iași. Acolo „a ținut mult frontul și s-au urcat evreii în biserică și de acolo trăgeau în armata, ei țineau cu rușii.”
Dar asta nu a fost ultima dată cînd a văzut urmă de evreu în sat. „A venit odată unul Leizar, imediat după război și întreba prin sat lumea. A venit cu mașina și i-a dezgropat pe evrei de după un dîmb si i-a dus la cimitirul lor. I-a luat de aici, din Cosmani. Era acolo o văgăună în care i-a găsit și i-a dus în cimitirul lor”.
Drumul pierzaniei
Moș Haralamb nu a fost însă singurul care a văzut evreii încolonați și împinși către moarte. În Vulturi, satul vecin de peste culme, Ion Bosînceanu avea 13 ani cînd pe ogorul pe care îl avea tatăl său s-a trezit cu o evreică bătrînă implorîndu-l pentru o gură de apă.
Pe bătrînul Bosînceanu l-am găsit alături de un vecin pe spinarea unui tractor care brăzda hectarul său de pămînt, în apropiere de pădure. S-a dat jos sprinten și din cîțiva pași m-a purtat către primul stîlp electric care traversa cîmpul în stînga noastră. „Pe unde îs boscheții ăia, pe acolo îi aduceau. Veneau grupați, încolonați, nu chiar ca militarii dar toți erau puși pachet și în stînga și în dreapta lor era armata militară, armata română.” Ridică bastonul în aer și îmi desenează traseul printre culmile mai mici care croiau un drum ferit de ochii curioșilor prin văgăună către liziera pădurii. În partea din dreapta, în josul cărării era fîntîna de la care „am scos să dau apă la vacă și să mai beau și eu oleaca și văd că vine un grup de oameni. Și a venit o persoană bătrînă din convoi să îi dau oleacă de apă cînd a venit un militar cu arma la mine spunîndu-mi să arunc jos apa din găleată și să nu îi dau să beie. «Lasă dom’le ce are că nu costă parale». Mi-a dat un picior în fund și mi-a strigat «dă-i drumul de aici că te bag în convoi și te împușc și pe tine.»”
Atunci și-a dat seama băiatul ce se va întîmpla cu oamenii din fața sa. La o oră și jumătate după ce convoiul a trecut de el s-a îndreptat cu privirea spre pădure de unde a auzit salve de arme automate. De două ori. Odată cu ele, peste cîmp s-a aștenut și o ploaie. „Asta a fost pe 22-23 iunie. Apoi a dat Antonescu și Hitler ordin să treacă armata Prutul și abia atunci am putut să intrăm și noi în pădure. Am găsit corturile cum au dormit soldații pe acolo, niște tranșee și am văzut morminte săpate iar cînd am dat țărîna deoparte ne-am dat seama: trebuie să fie aici aceia împușcați.” Bătrînul respiră adînc de cîteva ori și privirea îi alunecă spre capătul pădurii ca de fiecare dată cînd a răscolit mai adînc în sacul amintirilor. Tremurul mîinilor de pe baston i se oprește cu greu, aidoma cuvintelor care încearcă să i se rostogloească de pe vîrful limbii.
A lucrat 25 de ani în zootehnie, are trei copii și după 82 de ani nu a plecat din satul prin care a văzut evreii pășind precum condamnații dinaintea unei execuții. „După asta a mai durat vreo lună jumate. Tot mai veneau convoaie încoace, cîte două-trei pe zi. Cam 30 – 40 de oameni în convoi, dar cred că au fost și pînă la 100, după cum îi găseau în oraș. Dacă erau vreo 30 – 40 de civili veneau cu cinci sau șase soldați. Crezi că era puțin? Nu puteai să faci nimic dacă puneau arma asupra ta.” Convoaiele le aduceau dinspre Iași, din „Copou, Tîrgu Cucului, prin Păcurari sau Ciurchi. Cei pe care i-au găsit la Valea Climoaiei i-au adus pe aici, prin Vulturi, dar unii veneau cu ocol. E și o pădure pe un deal numit Verleșoaia la care tot așa îi zice.” Pe acolo crede bătrînul că au fost aduși cei găsiți în pădurea Cîrlig. Deși aduși prin altă parte, 0„tot din Iași i-a trimis la groapă”. Din ce a auzit de la alții care s-au încumetat în pădure odată cu armata, spune și el că gropile le săpau oamenii singuri, apoi „armata dădea var pe ei și deasupra pămînt. Că erau morți, că nu erau. Am fost și eu acum în pădure și am văzut cinci – șase capuri scoase afară și oseminte pe acolo.” L-a dus armata, înainte să îl aducă la Iași să îl întrebe „ce fel de armată erau ăia care trăgeau?”
Bătrînul se uită lung la mine, mă măsoară cîteva secunde apoi își aruncă privirea înapoi spre văgăuna pe care o lăsasem în urma în drumul spre tractor. „N-o fost toți de vină din ăia din coloanele celea. Îi pedepsești pe vinovați, le dai cinci, zece ani, dar nu împuști și femei și copii mici. Erau și copii de brațe, de sîn. Aceia cu ce au fost de vină?”
Glonțul care nu omoară, doar alungă
Singurul care avea acces în pădure în ’41, în același timp cu armata, era pădurarul, iar cantonul acestuia a devenit loc de confesiune pentru soldații ale căror gloanțe trase în Valea Climoaiei se întorceau să le bîntuie nopțile. Soția sa discuta cu fiecare în parte și spunea mai departe, în lacrimi, povestea celor îngropați în „borțile evreilor”.
De acolo a auzit și Lucica Băltaru cum piereau oamenii în pădure. Soacra primarului din Vulturi este fata pădurarului și avea la începutul războiului cinci ani. „A venit unul să vorbească cu mama și i-a spus că au adus în pădure o evreica aseară și avea două fete. Așa plîngea cînd armata le-a așezat pe marginea gropii să le împuște iar un soldat o zis că «eu nu le împușc pentru nimica în lume». Apoi unul de alături a luat pușca și le-a împușcat, le-o azvîrlit în groapă. Toată noaptea nu o dormit și o văzut evreica. Venea a doua zi la mama ca să îi povestească. Una e să fii în armată și să te pună careva dar dacă vrei tu de bunăvoie să le omori sigur că nu e așa ușor.”
Doamna Lucica își îndreaptă trăsăturile chipului și privește prin televizorul care rula fără sunet pe Etno TV. O doare un picior și de abia merge, că altfel „le-ar fi arătat unde e ce-a de-a doua groapă de pădure”. Știe de cînd era copil și mergea noaptea prin pădure împreună cu ceilalți de vîrsta ei. „Eram copii mititei. Si ne duceam la morminte acolo și săream pe ele cît puteam. Era foarte puțină țărînă pe ele și misca sub noi. Spuneam că ies evreii și fugeam.” Rușinată de jocurile de copii se întoarce din nou cu privirea spre televizor. Încearcă de două ori să continue dar cuvintele i se poticnesc și ies doar șuierăteuri printre dinți. Pe locul în care se jucau copiii au pus stăpînire urzicile. „Erau atîtea urzici crescute deasupra, ne urzicam toți și fugeam, credeam că ne prind”. Dar cînd îmi spune că se întorceau de fiecare dată, bătrîna se uită din nou la mine iar ochii încep să-i strălucească.
A încercat de-alungul anilor să cearnă poveștile pe care le auzea de la mama sa. A cîntărit bine fiecare istorisire, le-a păstrat pe cele care au făcut-o să plîngă, iar pe cele în care moartea îi invada mintea cu imagini vii le-a ascuns în adîncul sufletului și le vede numai noaptea, în vise.
Este însă o poveste pe care vrea să o spună fiecărui curios, pentru că e una dintre puținele pe care și-o amintește bine. „Era o fată, o tînără evreică și tot așa au dezbrăcat-o să o împuște. S-au aliniat și au tras dar nu o putut să o lovească niciunul, nu se prindea glonțul de ea. Atunci un soldat i-a zis «du-te fata de aici unde vezi cu ochii!»” Desculță și dezbracată, fata a fugit prin pădure. „Era de 15-16 ani. A plecat prin pădure și nu s-a mai uitat în urmă.”
Călăul evreilor, în Cuza-Vodă
Nu a povestit multor oameni ce a auzit de la mama ei pentru că s-a temut. Pe vremea în care evreii dispăreau din Iași exista în zona dintre Vulturi și Cuza-Vodă un „recuperator”, care mergea din ușă în ușă în Iași și găsea evreii, chema armata și îi aducea în pădure. Lucica Băltaru și-l amintește bine, „venea permanent la mama și întreba ce vrei să-ți dau? Haine, berte, nu știu ce mai voia și mama zicea că «mie nu îmi trebuie nimic, eu așa ceva nu vreau». ÎI zicea că aduce aici evrei, îi dezbracă în pielea goală, îi pune să-și sape gropili singuri și, zice, «noi îi dezbrăcăm și rămîn haine cît lumea»”.
În Cuza-Vodă, călăul evreilor era privit fie ca un binefăcător, care „aducea haine în sat și le dădea la nevoiași” după cum îl descrie Vasile Enache, fie unul „care mort, nemort îi dezbrăca la pielea goală și îi baga în groapă. Unii spun că pe ăia care mai mișcau îi bătea cu parul, le lua tot aurul pe care îl aveau la ei și le smulgea dinții mai prețioși”, spune șoptit Constantin Deleanu, ajutorul pădurarului, aducîndu-și aminte istorisirile bunicilor. Doar doamna Băltaru repetă cuvintele mamei sale, spunînd cum „îi aducea din oraș. Se ducea ziua, îi pregătea și îi aducea cu armata cîte 40-50 odată, nu aducea puțini. El era conducătorul că știa orașul. Dacă intra într-o casă, toată familia o lua, copil și mare și mic și bătrîn și tînăr nu mai rămînea nimeni în casă. Si el îi aducea cu armata aici la deal, îi lua din Copou și îi aducea prin Cîrlig.”
La un moment dat, acesta s-a îmbolnăvit și a fost dus într-un spital în care „erau doctori evrei fel de fel de deștepți” și de atunci, nu s-a mai auzit nimic de el. Pe săteanul care ducea la moarte evreii în Valea Climoaiei îl chema Clim. Ștefan Clim.
***
În momentul în care a fost găsită groapa comună, cercetarea arheologică a fost preluată de către prof. univ. dr. Neculai Bolohan din partea Facultății de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Acesta însă nu are o muncă ușoară.
Deși inițial, odată cu demararea anchetei penale de către Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Iași, cercetările au fost suspendate, acestea au fost reluate, dar forța de muncă și susținerea financiară îi aparține domnului profesor: „Ma susține fluturașul care vine în fiecare vineri la Universitate, salariul meu de profesor. În momentul de față putem spune doar că acolo au fost îngropați aproximativ 20 de civili pentru că săptămîna trecută au mai fost descoperite cîteva cranii. Putem spune cu siguranță că au fost civili pentru că există o diversitate de reprezentare antropologică și am găsit obiecte personale cum ar fi haine.”
Nici groapa nu au găsit-o ușor. Prima dată, la sfîrșitul lui septembrie 2010, au făcut săpături în Poiana lui Țirga, mai spre inima pădurii, unde „au mai fost făcute niște cercetări în vara lui 2002 și nu era nimic acolo. Cel puțin pînă acum nu am găsit nimic. Apoi un localnic ne-a spus despre un toponim construit recent, care ne-a dat de gîndit că s-ar putea să fie în locul respectiv: Mormîntul Jidanului”. Nici acolo nu au găsit încă. Abia după o săptămînă de căutări au găsit groapa comună, cu ajutorul lui Vasile Enache din Cuza-Vodă și în prezent au o lună de cînd lucrează zi de zi acolo.
Nu au reușit să găsească o a doua groapă, deși acesta este unul dintre elementele comune din mărturiile sătenilor din comuna Popricani. „Nu am găsit urme cum că ar fi o a doua groapă alături și am făcut verificările noaste ca să vedem dacă cumva în proximitatea primei gropi s-ar afla altele. Ar putea fi urme dar trebuie să avem un plan arheologic destul de dezvoltat în toată poiana aceasta și nu avem forțele necesare pentru a susține financiar proiectul.
Căutarile au fost îngreunate pentru că, fiind zonă de război, au fost săpate foarte multe tranșee, movilele de pămînt ridicîndu-se peste tot. „La început n-am bănuit nimic și am ajuns pînă la urmă la prima groapă comuna și am pornit doar de la cîteva semne ale solului pe care le-am văzut la fața locului. Dar să vă spun acum că bănuiesc că mai sînt mai multi e greu. Așa da, omenesc bănuim cu toții dar mai este mult de muncă.”
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu