Ion și Ana
Povești fără timbru 13 aprilie 2014 1 comentariu la Ion și Ana 111„Stăteam dezbrăcată, în patru labe și 12 băieți, la fundu’ meu, luau notițe și discutau. Aveam 19 ani. Cum crezi că mă simțeam?” Ana nu se simțea în nici un fel. O durea atît de tare, încît înghețase în ea orice reacție. „Am fost primul caz din Iași”. Era întuneric pe strada aceea, cu stîlpi de iluminare din doi în doi și-un semafor care bolborosea verde intermitent. Ionuț a văzut fantoma unei ființe înfășurate în straturi de beznă. Haine negre, umbrelă neagră, noapte și ploaie. A frînat, iar fantoma s-a transformat pe loc într-o fată pe care-a ridicat-o de pe șoșea.
La ora opt seara, porneau la drum spre Pitești. „Trimiteți o Ambulanță. Poate sta în picioare, dar cine știe dacă n-are leziuni interne.” Pauză. „Sigur, doamnă, că vreau să vină o Ambulanță. Nu contează cum o să pice la dosar.” Dimineață ar fi trebuit să fie la muncă. Acum anunță amîndoi că nu vor mai ajunge la serviciu. Iar cînd o s-ajungă, o să fie complicat pentru el, fiindcă n-o să poată conduce.
Stau amîndoi pe coridorul Urgențelor, de la spitalul „Sf. Spiridon”. Fata n-avea nimic rupt, nu amețea, vedea cum trebuie și nu-i curgea sînge. „De-ar fi ea bine!”, șoptește Ana, iar Ionuț repetă „doar asta contează.” Tot ce află e un produs de sinteză: „cu accidentul, e-n investigații”.
Ies pe rînd să ia o gură de aer. Vorba vine. Ies să-și șteargă ochii pe ascuns, fiindcă ideea c-au făcut rău cuiva îi roade pînă la ultimele dendrite. E miezul nopții deja. Ar fi bine să plece acasă. „Putem dormi fără să știm cum îi e?” Ionuț se prelinge de-a lungul holului trăgînd cu urechea. „O perioadă, la cîteva luni, eu stau internată, pentru tratament. Știu foarte bine cum e-n spital. E suficientă o singură criză uneori, ca să mori din asta. Intri în hemoragie și nu mai asimilezi nimic. Nu se tratează.” Ana suferă de rectocolită ulcero-hemoragică. „Criza se poate declanșa de la orice. De la alimentație sau de la emoții puternice.” Dacă mănîncă legume, fructe sau carne, s-a ars. Numai orez fiert și paste fierte. Toată viața? „Cît vreau să trăiesc”.
Momentul adevărului
Află de la asistente că fata e însărcinată, apoi că „a pierdut sarcina, din cauza impactului”. Își împuținează amîndoi trupul, de parcă li s-ar fi prăvălit bolovanul lui Sisif peste umeri.
Află de la asistente că fata e însărcinată, apoi că „a pierdut sarcina, din cauza impactului”. Își împuținează amîndoi trupul, de parcă li s-ar fi prăvălit bolovanul lui Sisif peste umeri. Femeilor însărcinate nu li se fac radiografii, așa că nu se știe dacă-i bine ori nu. Va merge la Neuro. Migrează amîndoi către spitalul din Tătărași. E trei dimineața. „Măcar de-ar fi bine, în rest”, e tot ce-și spun unul altuia. Nici la Neuro n-au ce să facă femeilor însărcinate. Așa că va merge la Ginecologie. Apoi iarăși la Spiridon. Apoi iarăși, la Neuro.
Se face cinci jumătate pînă o internează, dar abia după 12, încolo, vor afla ceva concret. Atunci vor vorbi cu medicii, vor cumpăra rețetele care-or fi, se vor îngriji de investigațiile care-or urma. Acum, după 10 ore, tot ce știu e de la ea: „mi-au spus că n-am fost niciodată însărcinată, dar i-am auzit cum ziceau «nu semna cu numele meu, că e mai bine așa»”. Le e frică să pășească lîngă pat, fiindcă „mi-e teamă să n-o supăr. Nu cred că vrea să ne vadă”. Și-au asumat orice răspundere, la spital, ca și la Poliție. „Am avut noroc că m-am îmbolnăvit la 19 ani. Așa, am crescut odată cu boala și-acum face parte din mine. Nu mai trebuie să mă adaptez.” A trecut de 30 de ani. În noaptea asta, părinții ei au aflat din pricina accidentului că nu s-a despărțit de Ionuț acum multă vreme, așa cum credeau. „Să fie ea bine”, repetă Ana, fără s-o fi văzut cineva dacă și-a luat sau nu calmantele.
Un comentariu
Admitere, admitere, admitere!