Lance nu a vrut să mai pună picioarele pe pămînt
Povești fără timbru, Subiectele săptămînii 24 ianuarie 2017 Niciun comentariu la Lance nu a vrut să mai pună picioarele pe pămînt 86Americanul de 70 de ani a zburat toată viața sa: deasupra pădurilor din Arizona, în Vietnam, în Garda Națională și peste Marele Canion. Dacă ar fi putut, nu s-ar mai fi oprit niciodată.
Războiul
Paletele elicopterului se rotesc în reluare, sunetul se stinge. Din ropot de mitralieră devine un ecou ciudat, distorsionat, un sfîrîit de lumînare stinsă în apă. Lance întinde mîna să prindă paletele. La atingerea degetelor sale, se transformă în mînerele cauciucate cu care pilotează elicopterul. Vietnamul e o junglă verde care fumegă sînge. Îi pare că mormanul de fiare și gloanțe stă pe loc și doar verdele de sub el aleargă, încercînd să evadeze. „De ce-am ajuns aici?”. Se uită în jur la celelalte 20 de elicoptere care-i plutesc alături. Undeva, un luminiș pașnic îi așteaptă nevinovat să aterizeze. Cum fac plantele carnivore cu muștele. Roiul se apropie de pămînt, jungla începe să freamăte. Lance strînge ochii puternic și se concentrează pe dansul paletelor, pe urletul rotorului și zgomotul gloanțelor se stinge și el, încet-încet.
„Auzi doar despre raidurile în care se întâmplă ca lucrurile să o ia razna. Nu în cele în care merg 30-50 de elicoptere într-un luminiș mare, aterizezi, nu trage nimeni în tine și nu e nimeni acolo. Auzi despre alea în care te întorci cu găuri noi în elicopter, eventual și în oameni. Nu trebuia să fim acolo. A fost o greșeală.” Lance privește lung drumul din față. Din elicopterul cu care zbura, autostrăzile i se păreau spaghete scăpate dintr-o farfurie peste deșert. Acum sîntem pe Interstate 17, trecem de Flagstaff. Conduce dubița cu 12 locuri cu o stîngăcie care-l dă de gol. Întinde mîna în dreapta jos, unde e frîna de mînă, chiar dacă mașina are cutie de viteze automată. Vrea să pornească „cruise control”, nimerește ștergătoarele și la fiecare curbă simți că se înclină în scaun încet spre direcția în care se îndreaptă. Nu e locul lui acolo. Vorbim des despre oameni născuți cu pasiunea în sînge, iar meseria le e drog. Lance spune că zborul nu e pasiune, ci o boală mintală. Dar sevrajul se vede înzecit la el.
A ajuns să zboare doi ani în Vietnam din pasiune pentru zbor, pentru elicoptere, nu din vreo dragoste pentru arme și război. „Eram îngrijorat, îmi era frică. Cred că oricine mergea în Vietnam și nu îi era un pic teamă era un idiot. Te duci într-un loc în care oamenii trag în tine. Cum să vă spun, mie nu-mi place să tragă cineva în mine”. A ajuns în Vietnam în 1968, în Prima Divizie a Cavaleriei americane, care avea o „dotare formidabilă” în ceea ce privește elicopterele și avioanele, avînd peste 550 de aparate. El era încă un puști fascinat de zbor. „M-am rugat de ei”, povestește Lance, fără regrete gratuite sau rușine. „I-am implorat să mă lase să vin ca ofițer de mentenanță a aparatelor de zbor. Era cea mai bună metodă de a evita conflictul direct. Însemna că nu trebuia să zbor în toate asalturile, cum făceau ceilalți piloți, ci să lucrez cu personalul de mentenanță. Dar tot nu am scăpat și mi-am dus povara de raiduri.” Lance vorbește de spui că-i sas din Ardeal care a ajuns președintele României. Aude greu, nu trebuie să-i țipi, dar peste zgomotul motorului trebuie să fii la o mînă distanță de el ca să te-nțeleagă. Cînd îl întreb dacă auzul și l-a pierdut în Vietnam, devine surd complet. „Trebuia să ne ținem nasul nostru mare din treaba altor oameni. Nu știu de ce politicienii și liderii noștri nu pot învăța asta. Intrăm într-o țară ca Libia, le omorîm dictatorul, apoi țara se destramă. Intrăm în Irak, le dăm jos Guvernul, îl omorîm pe Saddam Hussein și toată țara se dezintegrează. Avem și lideri ca Hillary Clinton sau Barack Obama care nu au coloană vertebrală și spun că dacă sînt aleși o să ne scoată din Irak, plecăm de acolo, țara implodează și se naște ISIS”, povestește Lance.
E 6 noiembrie, cu două zile înainte de alegeri și Lance e un republican înrăit. Crede că Hillary Clinton ar trebui să fie la închisoare, nu să candideze pentru funcția de președinte, și-o colorează în termeni duri, preluînd mult din retorica președintelui care avea să fie ales. Dar Lance nu face parte din mulțimile violente, incapabile să gîndească pentru ele, care, în viziunea unei părți mari a presei din SUA, l-au votat pe Trump. Lance duce după el atît de mult bun simț încît nu există niciun luminiș în tot Vietnamul în care să poată să aterizeze cu el.
Focul
Verdele pădurii se transformă într-un auriu scăpărînd. Incendiul se încovoaie pînă se transformă într-un șarpe, iar limbile de foc îmbracă toată pădurea. Lance se apleacă din elicopter și se uită la șarpele care-i face cu ochii. Plimbă mîna deasupra corpului de parcă-și face cruce. Oțelul pe față, căptușeală pe umeri, coate, coapse, genunchi. Se aruncă în gol, cu mîinile întinse după o ghirlandă de verde care nu e înghițită de foc. Dansul paletelor se îneacă difuz în fum și, îngropat în urletul șarpelui, ropotul elicopterului se stinge, încet-încet.
Pasiunea lui Lance pentru zbor a început încă din adolescență. Vara, cînd alți copii îndeplineau clișeele filmelor americane, ridicîndu-și corturi în spatele casei, construind case în copaci sau plecînd în tabere ca cercetași, Lance își lua echipamentul de rugbist și se arunca de la cinci metri din elicopter în mijlocul unor incendii de pădure. Lucra pentru serviciul forestier din Phoenix, Arizona, și făcea parte dintr-un echipaj numit Helicopter Initial Attack (Helitack). Era 1962 și în acel moment Lance și-a dat seama cît de mult îi plac elicopterele – mirosul de ulei încins, de kerosen, sunetul înnebunitor al rotoarelor și euforia zborului. „Purtam echipamente căptușite cu material foarte gros la genunchi, umeri și coapse. Aveam căști cu meșe din oțel și ne aruncam de la înălțime acolo unde nu puteam ateriza că eram prea aproape de foc. Alteori săream într-un tufiș mai des sau într-un copac cu crengile groase, ne rostogoleam către trunchi și coboram de acolo să începem să luptăm împotriva focului”, povestește Lance, lăsînd în urmă autostrada care șerpuiește neîntreruptă prin deșert. Scopul lor era să stăpînească pe cît posibil extinderea focului. Lance s-a ars, s-a lovit, dar n-a îndrăznit să-și riște viața cum o făceau unii colegi de-ai săi, care se aruncau și de la zece metri din elicopter. „Acum nu se mai sare din elicoptere în incendiile forestiere. Au avut prea mulți răniți. Tineri fiind, aveam colegi care îndrăzneau și de la zece metri, dar eu am spus nu. Am sărit odată de la vreo cinci și m-a dezlînat complet. A fost suficient.”
Cîștiga 1,81 de dolari pe oră, mai mult decît ar fi sperat orice licean, însă „nebunia” l-a cuprins, s-a îndrăgostit de elicoptere și pînă să se dumirească exact ce s-a întîmplat, s-a înrolat într-un program în care Armata pregătea absolvenți de liceu să zboare pe elicoptere. Nici nu și-ar fi închipuit Lance că avea să piloteze celebrele elicoptere Huey, fără uși, cu mitraliere montate pe-o parte, din care atîrna mai mereu Rambo. „Nu s-a spus că Armata avea un mare exercițiu de pregătire în Sud-Estul Asiei. Se numea Vietnam.” Ridică din umeri, de parc-ar spune „fără regrete”. „În acele zile, oamenilor din SUA le era teamă de comunism. Credeam că acesta va cuceri lumea. Aveam ceea ce se numea «teoria dominoului». Dacă va cădea o țară în mîinile comunismului, asta se va întîmpla și cu cele din jur.”
Uitarea
Simte cum mîinile i se transformă în mînerele cauciucate care ghidează elicopterul. Paletele i se prind de spate și aerul îl lovește direct în frunte. Închide ochii. A zburat de-atîția ani. S-a transformat în mormanul de fiare care-l duce din ce în ce mai aproape de soare. A zburat dintotdeauna. Plutește deasupra Marelui Canion, un ocean de roșu la care un rîu a muncit o viață. Asta simte și el – că a muncit o viață. A zburat o viață. Aterizează pe heliportul prăfuit, de pe buza Canionului. I s-ar fi părut, poate, mai demn să fi zburat spre fundul Canionului și să nu se mai întoarcă niciodată. Un morman de fier măcinat de rugină. A zburat pentru ultima oară. În spatele său, ecoul ropotului de motor încă mai răsună în Canion dar se stinge, pentru totdeauna, încet-încet.
Lance n-a fost nicio clipă erou. Nici cînd se arunca deasupra incendiilor din Phoenix, nici cînd a pilotat elicoptere găurite ca o plasă de țînțari în Vietnam. Însă s-a trezit înapoi în țară, veteran cu acte-n regulă, cu prieteni și colegi ale căror nume stau încrustate și astăzi în marmura neagră din Washington, la memorialul celor căzuți în „exercițiul din Sud-Estul Asiei”. Pasiunea încă-l măcina, elicopterele îi bîntuiau somnul. A tot intrat și a ieșit din Garda Națională pînă în 1989. Zbura în iernile grele în rezervația de indieni Navajo, cînd zăpada cădea atît de puternic încît nici nu merita să începi să cureți drumurile. Transporta nutreț pentru animale și alimente pentru oameni. În rest, era într-o stare de asediu permanentă, pregătindu-se mereu ca, în cazul în care țara intra în război, Garda Națională să fie federalizată și să fie trimisă ca parte a Armatei în zonele de conflict. După Vietnam, fără să o spună explicit, Lance n-ar fi crezut nicio clipă că nu va ajunge iar pe front. „În Irak, în Kuweit, mereu ne uitam, pînă cînd am zis că nu mai pot”.
Ce nu știa Lance cînd a plecat din Garda Națională era că sîngele a început să-i clocotească atît de puternic încît simplul zbor nu era îndeajuns pentru el. S-a îndreptat în anii ’90 către o firmă a unui amic, alături de care a copilărit în Phoenix, care a fost una dintre primele ce făceau tururi ghidate prin Marele Canion. A zburat încă șase ani pe un Eurocopter, un bunic al SMURD-urilor pe care le vedem astăzi pe cer în România. Dar, așa cum rîul Colorado sapă întruna în straturile cărămizii ale văilor, așa l-a erodat și pe el rutina. „Primele dăți a fost foarte interesant. Să zbori deasupra unei ploi, cu întîii fulgi ai iernii, la fiecare apus. Am ajuns însă să-i spun cu Rusty «Crăpătura».“ Lance se apleacă peste balustradă și se uită lung în jos, unde cărările bătătorite pe care alergau indienii de altă dată se pierd spre albia rîului. Am ajuns la Marele Canion după vreo trei ore de condus. Se uită lung la căprioarele care apar la marginea drumului. La felul în care se prelinge întunericul pe rocile din canion. Lance n-a mai zburat de ani. Acum e un fel de ghid turistic, lăsîndu-se legănat de viață și trezit de revolte de moment. Împotriva statului, a guvernului, a răului făcut țării. A lăsat zborul pentru alții și așteaptă, cum o fac Huey-urile din Vietnam în muzee, să vadă dacă se va șterge pata lăsată de el în istorie. Încet-încet.
Adaugă un comentariu