Maramureșul se roagă la poarta mitropoliei
Povești fără timbru 17 octombrie 2016 Niciun comentariu la Maramureșul se roagă la poarta mitropoliei 10Străduța din fața Mitropoliei s-a transformat într-un mușuroi de furnici agitate, care fug dezorganizat spre o țintă imaginară. Pe scena amplasată în curte, o mînă de oameni mută de pe o parte pe alta niște scaune, făcînd tot felul de calcule care doar-doar vor mai salva puțin spațiu pentru altceva. Jos, pe asfalt, chiar în fața lor, un alt grup de oameni îmbrăcați cu pelerine verzi și-au abandonat măturile pe jos, în dezordine, și au făcut un cerc în jurul unuia care citește ziarul, dezbătînd, pesemne, o problemă de mare importanță.
În dreptul intrării stă pironit, cu nasul roșu și pe jumătate înghețat, părintele Paisie. Vine de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, din Maramureș, după cum scrie oacheș, cu litere mari, înnegrite, pe foaia pe care o ține strîns la piept. Peste veșmintele negre, e-ncotroșmat să alunge frigul și, cînd se-ncălzește îndeajuns încît vocea să nu-i tremure, se roagă trecătorilor să-i lase cîte-un ajutor, că doar așa, c-un ajutor de ici, unul de colo, o să reușească să reînnoiască pictura în biserica cea veche de acasă. Un bărbat trece grăbit și, deși părintele se împotrivește, reușește să-i plaseze în brațe o franzelă, „să o dea și el mai departe celor nevoiași”. Mie nu-mi cere decît un pix, căci pe al lui l-a pierdut și nu mai are cu ce să-i treacă pe binevoitori în pomelnic, să țină rînduiala mai departe cînd se-ntoarce acasă, rugîndu-se pentru cei care l-au ajutat.
Spune că pelerinaj mai strașnic ca la Iași n-o să mai găsești prin țară, știe el, căci a mai fost aici și acum vreo șase ani și a văzut cu ochii lui. Cu frigul se înțelege mai greu părintele, dar spune că nu-i mai rău ca la prima biserică la care a stat. Înainte să devină călugăr, în Maramureș, a fost la o mănăstire lîngă Muntele Găina, „acolo unde se face schimb de femei, după cum spune legenda” și-acolo gerul în luna octombrie e aspru și nu se poate compara cu altul pe care l-a simțit.
Din cînd în cînd caută cu privirea printre enoriașii care ies din biserică. Dacă unul dintre ei îi potrivește cîte-un bănuț în mîinile roșii, îndeasă repede pîinea în geantă, asta numai după ce o frămîntă bine cu degetele aproape degerate și trece oamenii în carnețel. Cînd s-a gîndit să vină aici și a obținut și învoirea, s-a suit pur și simplu în autobuz și s-a trezit în oraș. „Nu știu unde o să dorm la noapte, dar poate găsesc un locușor pe aici”, spune privind cu speranță spre parcul din față.
E oprit din visare de un jandarm care îl îndeamnă cuviincios direct spre ieșire, pe motiv că-n perioada asta n-ai voie să ceri bani în curtea mitropoliei. Rămas singur, părintele privește nelămurit. Ochii i se măresc și privirea i se plimbă prin împrejurimi, gata să caute un alt loc potrivit, din care să înmoaie inimile credincioșilor și să strîngă bani pentru renovarea bisericii lui de-acasă.
Adaugă un comentariu