Mărturii înainte de împlinirea vremii
Povești fără timbru 28 martie 2011 Niciun comentariu la Mărturii înainte de împlinirea vremii 1Cînd intru să caut camera de gardă de la etajul doi al Spitalului Municipal Pașcani,pe hol mă întîlnesc cu două femei iscoditoare care mă-ntreabă de ce nu am mai venit pe la bunica Ioana, că plînge de două zile întruna. Dar nu sînt eu nepoata care întîrzie să ajungă la spital, să o aline pe bătrîna îndurerată. Ea știe că este „bolnavă cu inima” de cîțiva ani, cînd, de fapt, familia refuză să-i spună adevărul, că în curînd se vor despărți definitiv. Cu diagnosticul pe care-l poartă, medicilor le este greu să lucreze cu dînsa pentru că „speră să se facă sănătoasă și din cinci în cinci minute spune că o doare, că nu mai poate, că vrea să se facă bine”.
Pe bătrînă Aurica am întîlnit-o în fața salonului 2. Stătea pe un scaun și parcă aștepta să vadă pe cineva cunoscut, de acolo, de la ea, din Sodomeni. Acum o săptămînă, medicii de la Iași nu au vrut să o mai opereze la sînul bolnav și au trimis-o la Secția de Îngrijiri de Paliație de la Pașcani. „Ei, îmi este frică, dar ce să fac? Numai inima mea știe. Cui nu îi pare rău că moare?”, oftează tanti Aurica, întristată că de patru zile rudele nu au mai trecut pe la ea. De șase ani de cînd i-a murit soțul a rămas singură acasă și de la un timp „mă lua amețelile de cap, cădeam jos și acolo rămîneam”. Mai venea băiatul pe la bătrînă, dar nici el nu o putea vizita mai des pentru că nu vede și de fiecare dată trebuia să ajungă însoțit de nevastă. Cîteodată trecea și sora ei, Aglaia, pe la dînsa. „Are 80 de ani și umblă ca titirezul. Toata ziua face treabă, Doamne, Maica Domnului, cît mai aleargă fimeuța asta. Ține Dumnezeu cu dînsa”. După ce a văzut că boala i-a intrat în casă, a dat nepoților tot ce era prin curte: găini, vaci și fînețuri. Din pat, de multe ori povestea copiilor cum lucra ea pe vremuri la cooperativa din centru, magazin mare pe care l-a ținut singură zeci de ani și de la care toți care intrau luau cîte ceva. „Pe atunci eram tînără și frumoasă. Purtam cercei de aur pe care acum de ceva timp i-am pierdut. Acum sînt pierdută la față?”, întreabă bătrîna pipăindu-și chipul. „Nu sînt slabă, dar nu am nici oleacă de vlagă în mine, că doar cancerul ăsta mult nu te ține, îți termină tot de mîncat și apoi gata ești”.
Din partea cealaltă a salonului, mătușa Mioara, care era întinsă pe pat, se răstește la tanti Aurica. „«Ce ai zis, da’ eu te las să te duci la cimitir?» «Să nu mă lași că te iau și pe matale cu mine»”. Pe dînsa supărarea a adus-o la spital tocmai din Botoșani. Mai întîi a stat la Iași o vreme, dar, cînd au văzut doctorii că nici nu mai poate merge au hotărît să o aducă la Pașcani. Chinul ăsta a început de acum șase ani, pe cînd era la cîmp și cineva din sat a venit să o anunțe că pe fiul ei l-a dus salvarea în comă direct la Iași. „De glonțul de la revoluția din Timișoara scăpase, șchiopăta, dar în rest era bine, în canalizare a stat pînă au trecut tancurile, dar atunci, în sat a călcat în gol și atît i-a fost”, zice bătrîna acoperindu-și ochii cu mîna. După ce și-a îngropat copilul „azi singură, mîine singură, tot am strîns și am pus la inimă că atît băiat am avut și cînd se umbla cu uratul, am făcut hemoragie de atîta scîrbă”.
Lîngă noi, cu fața la perete, bătrîna Ioana de lîngă fereastră plînge încontinuu. „De două zile se ține cu mîna de cap și se vaită”, mă lămurește mătușa Mioara, îndemnîndu-și colega de suferință să se liniștească. Din colț, femeia îndurerată suspină încet. „Mă tem că am să mor”.
Minunea de după cununie
La Secția de Îngrijiri de Paliație de la Spitalul Municipal din Pașcani ajung anual cîte 600 de bolnavi. Trimiși de medicii care i-au diagnosticat prea tîrziu, sau de cunoscuți care știu cum lucrează angajații, un număr mic dintre pacienți vor să se retragă acasă, unde în unele cazuri nu are cine să-i supravegheze pînă în ultima clipă. „Noi nu doar aprindem lumînări, pacienții care sînt incurabili ni se pot adresa, pentru că nu poți să spui niciodată: nu pot să fac nimic, întotdeauna mai poți să faci ceva”, crede doamna Marinescu, asistenta șefă a secției, care pune ameliorarea suferinței pacienților, mai presus de orice. Bolnavii sună și se interesează de condiții, iar cînd ajung să vadă „de multe ori spun: aici nu e spital din România”.
Pe lîngă asistența bolnavilor, personalul medical are grijă și de familia acestora, pe care o consiliază. Dar în cazurile copiilor care se luptă cu boala, durerea părinților nu mai poate fi controlată. „Atunci problemele reale îi speriau mai mult pe părinți decît pe micuți, pentru că suferința mai mare este a lor și atunci cel mai rău e să fii pe margine și să nu îi poți ajuta”. Uneori în spital se fac aniversări sau nunți. Mihăiță visa de mult timp la un mobil cu clăpiță și de ziua lui „am fost foarte receptivi și i-am luat telefonul pe care și-l dorea”.
Ioana, femeia care a ținut să se căsătorească în bisericuța spitalului „era foarte bolnavă și a stat numai pe scaun”, după cum își amintește părintele Ioan, cel care a oficiat slujba de cununie a celor doi soți. Pe bolnavă preotul a îndrumat-o să se căsătorească după ce i-a mărturisit că trăia necununată de 25 de ani. „Și atunci i-am spus: uite, vezi cînd ai să te faci sănătoasă trebuie neapărat să te cununi, pentru că tu trăiești într-o stare de păcat. Iar la cîteva zile m-a anunțat: părinte m-am gîndit, am vorbit cu soțul și vrem să ne cununăm acum, aici, în spital”. Iar după o săptămînă s-a dovedit că de fapt femeia nu avea cancer ovarian, cum fusese diagnosticată, ci un fibron de care s-a operat și a ieșit din spital. „Acum, după trei ani, mă sună și îi zic, uite vezi fii credincioasă și spune și altora prin ce ai trecut”, încheie părintele povestea bolnavei care nu s-a terminat în spital, așa cum se temea ea și apropiații săi.
De Crăciun, singur acasă
Salonul întîi. Lîngă ușă, bătrînul Alexandru, stă ghemuit și ține strîns la piept picioarele, să nu mai simtă furnicăturile de după operație, iar alături, moș Petru se chinuie să stea întins, ca să nu scoată din nou perfuzia din mîna învinețită de la atîtea înțepături. Pe patul de lîngă fereastră, Ionuț agită nervos un pachet de țigări dintr-o mînă în alta. Nu se mai gîndește la umflătura de la măsea. Vrea să fumeze numai una, chiar dacă nea Alexandru nu încetează să spună cîte rele fac țigările una după alta.
Pe vremea cînd lucra pe excavator, în tinerețe, „cînd eram altfel de bărbat, altfel de cap, mai aprins cumva, mai harnic și mai pus la punct”, mereu se adunau cîte doi-trei băieți după mașină să tragă din tutun. „Ori, dacă stăteau, trebuia să stea și utilajul meu în loc și pe lîngă el și alte șapte din jurul meu care trebuiau să facă treabă, iar dacă nu erai la muncă te trăgea de ureche, bre bădie, unde ai fost?” Iar acum o mare parte dintre acești colegi „din muncă necalculată sau neprețuită și dezordine sînt putrezi deja, iar eu la 75 de ani încă mișc, așa cum pot”, spune bătrînul întinzîndu-și picioarele și așezîndu-și cu grijă lîngă el sonda de care este legat de trei săptămîni. „În orice caz, un pic de durere este, dar rabd așa. Cînd mai tac, cînd mă mai vaiet, cînd mai răcnesc, dar merg înainte. Tot înainte”.
Între timp, ușa salonului se deschide, iar cel de-al patrulea pacient merge încet către patul său, ținîndu-se de perete. Bărbatul slab, cu chipul ascuțit, tremură de fiecare dată cînd înaintează cu cîte un pas. De la nenea Alexandru aflu că Mircea, „nu are nici 40 de ani, dar diabetul i-a furat deja tinerețea”. Tînăr încă, „vede ca prin sită, se plînge de dureri mari de picioare”, iar cînd mai iese pe hol, întinde mîna după vreun obiect, să se poată ajuta la mers. „Pe vremea aceea, la Crăciun, am avut noroc că țineam un reșou cu bolțar și rezistență și stăteam în casă, iar cînd știam că trec copiii de la școală ieșeam și le dădeam cîte o bomboană, sau cîte un pachet de biscuiți și îmi aduceau cîte o găletușă cu apă. Dar la gerurile de la Bobotează nu am mai putut”, spune omul firav de lîngă mine, plîngînd.
„M-am săturat de înțepături. Mă ustură degetele, în toată ziua și noaptea. Degeaba iau cîte o mînă de pastile, eu știu că nu mă mai fac cum am fost. Odată ce am apucat a mă strica cu cîrcheli de astea nu mai fac nimic”. Acasă, pe Mircea nu îl așteaptă nimeni, acum doi ani mama avea grijă de el, dar de cînd a murit aceasta, bărbatul a rămas singur. Aici, în spital „plîng și zi și noapte, că nu știu ce să mai fac. Mă gîndesc mereu acasă, unde au rămas toate în toate părțile. Poate acum îi și dărăpănată”, suspină ascuns bolnavul după zilele din sat. „Nu-mi rămîne decît să mă rog și eu la Dumnezeu de sus ca pînă la urmă toți tragem aici cîte am făcut”.
Doctorii nu mint
Lîngă saloanele pacienților, în cabinetul de gardă de pe secție, la amiază se pregătesc cu grijă medicamentele fiecărui bolnav în parte, în timp ce dinspre sala de mese infirmierele duc mîncarea la pat. Pentru ei, de fapt, aceasta este principala rețetă care nu dă greș administrată în doze egale. Cît timp stau internați, medicii nu le fac iluzii deșarte. „Eu, personal nu spun la niciunul că se face bine. În momentul în care mă întreabă cînd mă fac bine, le spun că bine n-ai să te faci. Dar, avînd în vedere că numai amigdalita și apendicita se vindecă, iar cu restul trăim, așa ai să trăiești și matale cu boala asta”, spune cea care supraveghează activitatea întregii secții, doamna doctor Filipescu.
Cu fiecare bolnav primit, vede cîte-o meteahnă a sistemului din cauza căruia oamenii nu află la timp de bolile la care sînt predispuși, iar cînd sînt diagnosticați, în clepsidră rămîn doar cîteva zile și acelea urîcioase. „Detașarea este aparentă, în timp totul se adună. De la început, de cînd ai primit, știi ce ai primi, știi ce urmează și din start te afectează. Și se adună”, oftează doctorița. Unii bolnavi, care nu știu cu ce au fost însemnați, i se plîng de durere, i se vaită și cu toate că a văzut mulți alți amărîți care nu au învins pecetea, nu poate să le spună „nu se mai poate face nimica, trebuie să te pregătești. Conștiința nu mă lasă”.
Pe alții îi găsește căzuți pe gînduri, fără să mai asculte durerea, „cum era ieri, doamna Dorina toată supărată și îmi spune, «Mă gîndesc.»; «La ce?»; «Cum o să mă așeze în sicriu, cum o să mă îmbrace…». Altă dată, era toată unsă pe picioare și o întreb: «Ce ați făcut?» ; «Cum ce, să vină moartea și să mă găsească murdară pe picioare?»”.
Iulia CIUHU
Adaugă un comentariu