Mîinile care urzesc mame
Povești fără timbru 10 martie 2014 Niciun comentariu la Mîinile care urzesc mame 701Dacă ar fi luat acasă toți pruncii pe care i-a ținut în brațe după primul lor vaiet speriat, ar fi clădit o mică țară în fașă. Dar cînd iese din maternitatea „Elena Doamna” din Iași, Mădălinei Ciuhodaru îi rămîn doi copii, iar pe restul îi păstrează în suflet cu tot cu chipurile mamelor. Într-un loc în care durerea e menită să aducă bucurie, medicul a adunat 15 ani de lacrimi, strigăte, mîngîiere și-o senină credință în Dumnezeu.
„Femeia-mamă de succes” e greu de construit, mai ales cînd acasă o așteaptă doi băieței de care n-ar avea cînd să se simtă prea plină. „Probabil pe termen lung, undeva, îmi vor reproșa. Pînă acum am auzit doar «te rog să nu pleci!»”, zîmbește mama, îmbrăcînd părerea de rău într-un glas de copil care-a făcut o poznă. E joi, încă înaintea lui 8 martie, iar ea s-a întors la spital de la serbarea pentru mămici a celui mic. Cu puțină revoltă în ochii blînzi, nu pentru că trebuie să vadă o pacientă, ci pentru că 8 martie nu e în fiecare zi. „Nu prea sînt de acord. Oricît de comunist ar suna, mamele, femeile duc greul societății, duc lumea mai departe”, spune Mădălina Ciuhodaru. Acum aproape șapte ani și-apoi doi mai tîrziu, s-a întors la spital la cîteva zile după cezariană. Ar fi putut să aștepte, dar își amintește că n-a putut sta deoparte, că au furat-o înapoi locul, femeile care vin pășind grijuliu cît pentru două suflete și dragul de copii. „Am învățat de la mame că cel mai important e să-ți iubești copilul. Acum, spre exemplu, îmi sfătuiesc rezidentele să nască în perioada asta, pentru că lucrurile se complică în meserie mai tîrziu”, însă dacă o întrebi de ce n-a făcut la fel se-mbujorează, se face și mai frumoasă și se contrazice curajos. „Pentru că am avut de clădit o carieră.”
Drum făcut, nu născut
Cînd intră o femeie în sala lungă de albastră așteptare, i se luminează chipul. Își trece rar mîinile prin părul blond, însă le ține ocupate întruna cu notițe nevăzute pe-un carnet. Ar face, spune ea, cinci copii, dacă ar putea, dacă n-ar trece timpul. De împărțirea dragostei nu-și face griji pentru că n-o împarte. Are la fel de multă pentru studentele și mamele ei, pentru familie și pentru meserie. „Cînd te întorci acasă de la o un loc care te face fericită, ești în stare să le faci pe toate. Eu de asta sînt mama care aleargă de la grădiniță la karate, de la karate la engleză, cu mîna pe ceas.” Tot din cauza asta e și străină de somn, pentru că, spune ea, nici un alt medic ginecolog nu are, la 41 de ani, doi copii. Maternitatea capătă vieți noi și noaptea, alteori le pierde. Nici unul din momente nu e rece și niciodată n-a reușit Mădălina Ciuhodaru să capete rezistență la „fărîma de Dumnezeu” pe care o cuprinde în palme la fiecare naștere.
Iar cînd se întoarce acasă, viața se adună în jurul puștilor ei. „Copiii te fac întotdeauna să te simți vinovată”, crede ea, dar nu din cauza meseriei, ci pentru că așa-i construită menirea femeii. Mamei tuturor mămicilor de la „Elena Doamna” îi plac lucrurile făcute cu drag și tandru, cum știu numai femeile să le facă și dacă observi asta îți spune că e „un perfecționist drăguț”. Abia așteaptă să intre în cabinet, să asculte o mică inimă tremurînd și s-o liniștească. „Spitalele țin multă durere, dar sălile noastre au văzute atîtea zîmbete frumoase…” Mădălina Ciuhodaru știe că a ales o meserie care te fură, te răpește. Iar pe ea o fură, în fiecare zi, de-acasă.
Adaugă un comentariu