
Nici nu știm cît de fericit a fost Domnul
Povești fără timbru, Subiectele săptămînii 19 mai 2014 Niciun comentariu la Nici nu știm cît de fericit a fost Domnul 59
Nicicînd stadionul „Emil Alexandrescu” n-a vibrat la unison de voci, de cînt din adîncul pieptului, de o emoție albă și de-o pace albastră, ca sîmbătă, 17 mai, cînd episcopul martir Anton Durcovici a fost ridicat la cinstea altarelor. Peste 25.000 pelerini, credincioși, personalități, curioși ministranți și voluntari s-au lăsat topiți de un soare puternic, pe cînd trompetele își ascuțeau sunetele cînd a glorie, cînd a suferință, iar corul era dirijat să ridice imnuri pline de încîntare. După o Sfîntă Liturghie de două ore, oficiată de Cardinalul Angelo Amato, alături de Episcopul de Iași Petru Gherghel, cardinalul Lucian Mureşan și alți 25 de episcopi, 120 de umbrele au purtat Sfînta Împărtășanie pe stadion, la tribune și la peluze. Au lăsat azima să se topească pe buzele oamenilor ascunși sub șepci, pălării și umbrele colorate, pînă cînd sensul ceremoniei s-a lăsat prins, odată cu insigna Fericitului, în piepturi. Faptul că monstrul răului se poate învinge doar prin iertare, răspunzînd la ură cu iubire. Și Iașul a fost binecuvîntat, o dată poate la o sută de ani sau mai mult, să afle acest lucru.
Fiorul
E liniște pe stadion. Oamenii se foiesc, dar e liniște. Scaunele se umplu încet, într-o procesiune șoptită de maramureșeni în costum tradițional, de invitați speciali, de austrieci, germani, italieni, spanioli, polonezi și unguri. Au fețele rumene și trăsăturile întinse a bucurie. Vălul de pe portretul martirului Anton Durcovici tresaltă la fiecare adiere de vînt. Prin transparența pînzei ochii aceia albaștri adînciți în orbite negre răzbat într-un fior la fel de tăcut ca și aerul cald care arde atît cît trebuie. E plin și, totuși, liniște. E plin de o liniște parcă de neînțeles. Rîndul alb al celor 500 de diaconi și preoți se umple pînă la buza altarului unde se așază oficialitățile. Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, stă prins între Gheorghe Nichita, Victor Ponta, Daciana Sîrbu și Liviu Dragnea.
Cînd cei 28 de episcopi și cardinali urcă spre altar vibrato-ul atinge coarda de jos și corul izbucnește, în imnul de laudă „Cristos a biruit mormîntul”, deschizînd în lupta dintre viață și moarte o poartă nevăzută, doar percepută, spre rai. Păcatele se topesc într-o recunoaștere cu ochii ațintiți în pămînt, ca inimile să fie sus pentru celebrare. Toată lumea știe ce să facă, fiindcă a primit broșuri atent croite, alături de eșarfe care-i apără de soare sau le stau agățate, a mîndrie, ca niște cravate.
Puterile
O biografie a Fericitului Durcovici ne trece din 1888, Austria, anul și locul nașterii, în clipa slujirii lui ca episcop la Iași și pînă la asumarea identității de martir într-o perioadă cînd persecuția regimului comunist asupra Bisericii Catolice se afla la apogeu. Martirul Durcovici este portretizat de descrierea rostită de Părintele Predicator, ca un spirit de-o putere de dincolo de obișnuit, care s-a împotrivit pînă la persecuție și tortură, regăsind sensul suferinței în predica din închisorile din Jilava și Sighetu Marmației pentru credința întru care ardea. Din 1951, cînd și-a încredințat ultima predică și pînă în 1997 cînd a început procesul de canonizare nimic nu s-a știut. De aceea povestea s-a cerut rostită, ca și recunoașterea de către Sfîntul Părinte Papa Francisc a martiriului său, pe 31 octombrie 2013.
Revelînd încă o dată, pentru puhoiul frumos de oameni acest adevăr, Episcopul Petru Gherghel i-a oferit Cardinalului Angelo Amato cuvîntul pentru a citi Scrisoarea Apostolică, prin care Anton Durcovici este înscris în rîndul Fericiților. Pe măsură ce pînza de pe portetul martirului era trasă îndărăt, acesta se descoperea din cuvinte ca „păstor neobosit”, „apostol al credinței euharistice”, „martor eroic al comuniunii cu scaunul lui Petru”.
Relicva fericitului martir a fost purtată la altar de o strănepoată de-a episcopului, Ingrid Gall şi de Eduard Lisacovschi, fostul ministrant al lui Anton Durcovici
Relicva fericitului martir a fost purtată la altar de o strănepoată de-a episcopului, Ingrid Gall şi de Eduard Lisacovschi, fostul ministrant al lui Anton Durcovici. Pe lumînările care au însoțit cutia bătută-n sticlă și aur s-au aflat încrustate literele alfa şi omega, simbolurile începutului și sfîrșitului, și simboluri ale ţării de origine şi ale ţării în care a slujit şi a trecut la cele veşnice episcopul martir. Mielul lui Dumnezeu, prins în spatele gratiilor, a fost purtat pe lumînarea pascală, atîrnînd la fel de greu ca gulerul din spatele lui Iisus Cristos, primul martir al omenirii.
Stăpînirile
Cu declarația și declamarea sacrificiului a continuat Sfînta Liturghie, în două lecturi care au fost rostite în cheia suferinței și a sacrificiului, prin cuvinte „de aur și sînge”. Apocalipsul Sfîntului Apostol Ioan a vorbit despre puterea „Unsului lui Dumenezeu” de a se ridica deasupra acuzatorilor. Scrisoarea Sfîntului Apostol Paul către Romani a fost o predică în cheie retorică despre rezistență în fața vicisitudinilor „Cine ne va despărți de iubirea lui Cristos? Oare necazul, sau strîmtoarea, sau persecuția, sau foamea, sau lipsa de haine, sau primejdia, sau sabia?” Vocile celor care au citit lecturile au răsunat clar, limpede și fără de posibilă tăgadă, întrucît „nici viața, nici moartea, nici puterile, nici stăpînirile, nici cele prezente, nici cele viitoare, nici puterile, nici înălțimile, nici adîncurile și nici vreo altă creatură nu va putea să ne despartă de iubirea lui Dumnezeu”.
Fericitul Durcovici, o persoană pașnică, iubitoare și milostivă a fost condamnat fără să fie judecat, deși nu făcea decît să-i iubească mai presus de sine pe cei săraci.
Citirea din Evanghelia Domnului Iisus Cristos după Sfîntul Ioan a adus revelația că primul urît și prigonit a fost Mîntuitorul, tocmai fiindcă n-a fost de pe această lume. Și fiindcă „nu este sclavul mai mare decît stăpînul”, persecuția împotriva celor aleși va fi mereu de îndurat de cei care și-au asumat misiunea de a slăvi un nume mai presus de cele lumești. „Din cauza numelui meu, fiindcă nu-l cunosc pe cel care m-a trimis”, de aceea suferința-și cere martiriu și ridicarea la fericire. De aceea, Crezul se cere recitat sincron și la unison și așa se aprinde, din cuvintele Cardinalului Angelo Amato „o stea pe bolta înaltă a martirilor lui Cristos”. Prin vocea unui Părinte, acesta a denunțat suferințele provocate de persecuțiile pe care le-a suferit Biserica Catolică pe întregul continent, mai ales în regimurile totalitare, care au transformat întreaga Europă „într-un spațiu infernal”. A deplîns condiția oamenilor care, confruntați cu fața brutală a tiraniei și-au pierdut rudele și demnitatea pe viață. A proclamat însă salvarea din chinuri și învingerea monstrului răului prin iertare. Fericitul Durcovici, o persoană pașnică, iubitoare și milostivă a fost condamnat fără să fie judecat, deși nu făcea decît să-i iubească mai presus de sine pe cei săraci. Cu toate acestea, și-a păstrat spiritul senin și răbdător, și în ultimele clipe ale vieții, nereușind să mai mănînce, le dădea celor flămînzi, pînă cînd a văzut lumina veșnică a corurilor de îngeri și de sfinți.
Darurile pentru așa un „păstor bun și luminos” au venit alături de rugăciunile credincioșilor, pe mai multe limbi, română, germană, maghiară, italiană, polonă.
Darurile pentru așa un „păstor bun și luminos” au venit alături de rugăciunile credincioșilor, pe mai multe limbi, română, germană, maghiar, italiană, polonă. Astfel, la ofertoriu, două familii, un călugăr, o călugăriţă şi un seminarist au purtat spre altar daruri, pîinea, vinul şi crucea, simboluri ale trupului, sîngelui și martiriului lui Iisus Cristos. Aceștia au amintit despre privilegiul de a fi întîlnit un sfînt pe pămînt și au vorbit de o atitudine a iertării și nu a răzbunării, care să curețe inima de amărăciune, pentru a face jugul mai plăcut și povara mai ușoară.
Și povara s-a făcut mai ușoară cînd cuvîntul era pe cale să se facă trup, pacea s-a împărțit între creștini și poate chiar atei. În arșița zilei, pielea a înghețat și inimile s-au umplut. Cînd preoții s-au aliniat în fața altarului să împărtășească tuturor „misterul credinței”, pînă și creștinii ortodocși au căutat să guste „cît de bun este Domnul”.
Din nou, fiorul
Soarele nu a încetat nicio clipă să sclipească și cerul, parcă și cerul se reflecta din ochii aceia atît de puternic adînci în orbinte, privind pînă dincolo de lume. Episcopul Petru Gherghel a înșirat mulțumiri pe care le-a brodat pe o pînză nevăzută. Fiindcă la Iași, s-a văzut pentru unii o dată în viață că „fericit este poporul care a văzut cît de bun este Domnul” (PS 143, 15).
Cifrele beatificării
- 25.000 de pelerini atît din Moldova, Muntenia, Transilvania, dar şi din alte ţări (Austria, Germania, Italia, Spania, Polonia, Ungaria) au participat la evenimentul de pe Stadionul „Emil Alexandrescu“;
- 2.500 dintre aceștia au venit cu un tren special pus la dispoziție de către episcopie, care a circulat pe ruta Adjud-Bacău-Roma-Iași;
- 120 jurnaliști au cerut acreditare pentru a putea transmite evenimentul, pe toate canalele de difuzare;
- 700 ministranți au ajutat preoții să desfășoare Liturghia de beatificare;
- 500 preoți și diaconi din toată țară au participat la eveniment și peste 150 dintre aceștia au ajutat la împărtășirea credincioșilor;
- 200 de voluntari au asigurat desfășurarea manifestărilor;
- 2.000 de tineri au avut un sector special destinat pe gazon, în dreptul scenei;
- 93 de ani – episcopul Anton Bioşc, prezent la eveniment a fost rectorul şi profesorul lui Anton Durcovici.
Adaugă un comentariu