O radiografie a identității lumii
Povești fără timbru, Subiectele săptămînii 9 martie 2018 Niciun comentariu la O radiografie a identității lumii 15
În Sala Pașilor Pierduți, Asia, America de Sud și Europa arată ca și cum s-ar fi întîlnit la taifas. Chipurile cu trăsături distincte și-au pus în boccea poveștile și le-au cărat tocmai din țara mamă, ca să le dea la schimb altora, într-o sesiune de troc cultural. Toate s-au făcut sub umbrela numerelor, în ecuații greoaie, care și-au aflat necunoscuta în decursul cîtorva zile, la Olimpiada Internațională de Matematică – SEEMOUS 2018. Mîinile tuturor s-au strîns la un loc, pixurile au alunecat pe foi albe și identitățile li s-au conturat într-un tablou al lumii unite atît în diferențe, cît și-n asemănări.
Vu Ba Sang este unul dintre tinerii care la terminarea liceului n-a stat prea mult pe gînduri, și-a făcut bagajul și și-a mutat întreaga viață în nordul Asiei. „Am știut pur și simplu că în Rusica vreau să locuiesc”, încearcă să-mi explice Sang, dar pentru că limba i se împotmolește cînd încearcă să pronunțe cuvintele în engleză, îi aruncă o privire rugătoare profesorului care se învoiește să ne fie translator. Sang a învățat limba rusă înainte să aplice la facultate, așa că nu i-a fost deloc greu să se adapteze atunci cînd a fost admis la Universitatea Federală de Nord-Est din Iakutsk.
Conform unui raport prezentat de către Ministerul Educaţiei din Vietnam, aproximativ 125,000 de tineri au ales să studieze în străinătate în anul 2013, cu 15% mai mulți decît în anul anterior. Cei mai mulți dintre aceștia s-au îndreptat către Australia, America și Japonia, dar cel puțin 5.000 de studenți au ales să studieze în Rusia, motivați de sistemul educațional mai bine structurat și de posibilitățile multiple de angajare. În urma unui recensămînt realizat în Rusia la începutul anilor 2000, populația vietnameză ocupă locul 72 în clasamentul minorităților din stat. Cifra studenților care au ales Rusia ca loc de studiu variază anual. În 2006, în jur de 4.000 de studenți din Vietnam studiau în universitățile ruse și 160 dintre ei primeau burse de la guvern.
Sang e brunet, de înălțime medie și singurul lucru care-l deosebește de ceilalți trei colegi ruși ai săi e perechea de ochelari cu ramă neagră, groasă, care-i atîrnă pe nas și pe care îi tot împinge cu un deget ca să nu-i alunece de tot. În liceu a studiat matematică, așa că s-a decis să se înscrie la Institutul de Matematică – Informatică de la Universitatea din Iakutsk și nu l-a mai putut opri nici gîndul că va trebui să trăiască în unul dintre orașele cele mai geroase din lume. Are 19 ani și e de aceeași vîrstă cu colegii cu care face echipă la Olimpiada Internațională de Matematică pentru Studenți – SEEMOUS 2018, Dmitrii, Sandal și Semen, toți născuți în Rusia. Doi dintre ei studiază matematică aprofundat, în timp ce ceilalți doi fac mai mult informatică. „Dar Sang e un adevărat matematician”, spune Eugeny, profesorul însoțitor, un tip scund, îmbrăcat într-un costum albastru închis, pe care l-a asortat cu o cravată vișinie.
S-au adunat toți cinci în jurul unei mese rotunde și se străduiesc să rupă niște bucăți mari de carne, pe care le tot ridică de pe farfuriile albe, de unică folosință. Nu vorbesc prea mult între ei și cînd o fac sînt discuții scurte și aproape șoptite, care se desfășoară cu capetele în jos, dar care se termină mereu cu rîsete.
Grecia, tărîm al deziluziei „studențești”
Echipa celor din Grecia e formată în mare parte numai din băieți. În timp ce încearcă să-și dea seama ce conțin rulourile pe care le au în farfurii, băieții vorbesc tare unul cu celălalt, rîd și-și dau coate unul altuia cînd văd cîte ceva amuzant. Dimitrios Tsintsilidas și Georgios Kalontzis sînt studenți la Universitatea Aristotel din Salonic, una dintre cele patru universități care au participat la olimpiadă.
Dimitrios e student în primul an la Facultatea de Inginerie Electrică și deși în liceu a studiat doar matematică, s-a decis că în facultate e absolut necesar să o combine cu știința. Pentru că nu-i obișnuit să fie atît de frig, Dimitrios poartă o geacă pufoasă, de culoarea muștarului, de sub care lasă la vedere gluga unui hanorac verde deschis, ca iarba proaspătă de primăvară. Dacă îl privești atent poți să ți-l imaginezi cîntînd rock sau muzică grecească la chitară, așa cum face în zilele călduroase, acasă. Vine dintr-un mic sat de la periferie, dar de cînd a început universitatea, Salonic a devenit orașul său. Deși Grecia a trecut în ultimii ani printr-o criză economică ce a dus la greve și proteste frecvente, cît și la măsuri de austeritate drastice, Dimitrios spune că țara sa e încă „cea mai frumoasă, cu o vreme minunată și cu oameni extrem de prietenoși”, așa că nu s-ar da înapoi în a încuraja oamenii să treacă sau să stea pe la ei.
Colegul său, Georgios, nu vorbește tot cu atît de mult curaj despre frumusețea grecească. Nu i-ar recomanda vreunui student care se gîndește să studieze acolo chiar s-o facă pentru că nu înțelege exact ce-ar putea să-i ofere țara la final, luînd în considerare rata atît de crescută a oamenilor care nu au încă un loc de muncă. Studiază tot Inginerie Electrică și de matematică a început să se îndrăgostească abia cînd a dat la facultate. Pasiunea asta se leagă de alte cîteva două, pentru că Georgios învață să facă și programare și de aproape un an ia lecții de kung-fu. În liceu a făcut box, dar pentru că simte că acolo i s-a cam dus vremea, s-a orientat repede spre un alt sport, pentru că nu se vede stînd degeaba. Georgios rîde mult și cu poftă, după fiecare două cuvinte. Are niște ochi mari, negri, care i se adîncesc sub sprîncenele groase în timp ce vorbește. Geaca neagră îi este închisă pînă sus și chiar dacă zice că-i place în România, nu e greu să-ți dai seama că îi lipsește puțin căldura de acasă.
Programator în Turkmenistan
Sînt 23 de unități de învățămînt superior în Turkmenistan, dintre care patru sînt universități internaționale, una dintre acestea fiind cunoscută sub numele de Universitatea Internațională de Științe Umaniste. Cuzlo Cuzlangeldi este student în anul al II-lea în cadrul acestei universități, unde studiază Software Development.
Deși are abia 20 de ani, Cuzlo e atît de pasionat de programare încît își petrece toată ziua „în jurul calculatoarelor”. Matematica a început s-o studieze opțional și pentru că s-a dovedit că se descurcă chiar bine a decis s-o facă la nivel mai avansat, alături de alți cîțiva colegi de-ai săi. Pentru că țara sa este bogată în resurse naturale, fiind un important exportator de gaz, producînd circa 75 de miliarde metri cubi de gaz pe an, din care aproximativ 50 ajung la compania rusă Gazprom, cele mai multe locuri de muncă se găsesc în acest domeniu. Cuzlo nu s-a gîndit nicio clipă să facă altceva decît programare, așa că nici nu și-a pus problema unei alte facultăți. E înalt și timid, iar dacă se află în jurul colegilor săi pare să fie un părinte protector care nu și-a putut lăsa odraslele să plece singure atît de departe de casă.
Momentul de după deschiderea oficială a olimpiadei a fost primul pe care studenţi din 21 de universităţi ale lumii l-au avut ca să se privească mai atent. Cei mai mulți n-au mai fost niciodată în România și sînt încîntați să afle ce-i cu Palatul din centrul orașului, ce avem frumos de oferit și care sînt cafenelele cu muzică bună din zonă. Indiferent de rezultatele olimpiadei de anul acesta, studenții știu că au cîștigat deja – s-au deslușit măcar puţin unul pe altul.
Adaugă un comentariu