O republică pentru un vot
Povești fără timbru 30 noiembrie 2010 Niciun comentariu la O republică pentru un vot 1Cu o zi înaintea alegerilor, zăpada spală păcatele electorale și începe „botezul” basarabenilor. Sîmbăta e mai rece și mai gri decît orice altă zi din această lună. La Chișinău, doar strada Ștefan cel Mare simte aglomerația, celelalte par a fi părtașe la o conspirație stranie. La cafeneaua din complexul comercial Unic viața merge în legea ei. În față cu o bătută, o învîrtită sau un suc de fructe fiecare își ceartă gîndurile. Cînd televizorul începe să arunce din difuzoare versurile cîntecului de îndemn la vot „Lume, lume, soro, lume”, toți tresar și se opresc. După cîteva secunde, melodia se pierde printre mișcările de farfurii și furculițe. De cuțit nu are nevoie nimeni. „Dar ce să tai cu el?!”, spune mirată femeia din spatele vitrinei cu bunătăți, de parcă curajul se găsește în altă parte.
Muzica vine din Est
L-am căutat nu departe, ci în față la Guvern. Acolo se ștergeau urmele ultimului concert electoral și se dezgolea un tablou curios, din carton și scîndură. Autorul lui este Tudor Aurel Pînzari, un soldat din Căușeni care a participat la războiul din Transnistria. „Am crezut că sînteți ruși, d-asta nu v-am dat drumul prima dată”, îmi spune bărbatul tras la față. Din luptă s-a ales cu o rană în dreapta capului, cu o comoție cerebrală și cu casa luată. În ziua votului se fac două luni de locuit în fața Guvernului, timp în care a adunat doar cîteva promisiuni fără acoperire. „M-am săturat, îmi dă cu ciocanul în cap și cu securea mă taie. Filat ne-a zis că ne dă un ajutor, dar nu s-a întîmplat nimic. Tot ruși au adus aici la concert, de ce nu au adus mai multă muzică din România ? Eu șed în fața lor și nu mă văd. Toți sînt cumpărați de stat și voturile vor fi la fel», îmi zice cu atenție.
La numai 35 de kilometri de capitală e orașul Hîncești, care se întinde timid pe cîteva dealuri. Aici primarul a avut grijă ca eroii țării să fie slăviți. De două zile s-a dezvelit o statuie aurită în memoria celor care și-au pierdut viața în conflictul armat din 1991-1992 și s-a luminat cerul Hînceștiului de artificii. Blocuri împroșcate cu ciment, străduțe găurite și oameni amorțiți în spatele gardurilor. Hîncești este un oraș vechi de 510 ani, care respiră greu. La un balcon este agățat un banner liberal cu stejar, în parcarea din centru o mașină personalizată cu însemnele Partidului Democrat din Moldova, iar după cîteva rînduri de case drapelul României stă drept ușă la o cocioabă de lîngă sediul Serviciului de Informații și Securitate.
„Mergem să votăm, dar tot nu știm cu cine să ținem, că la noi a venit și i-a făcut buzunare groase la bulibașa, la șeful nostru, dar noi ce avem de cîștigat? Eu sînt țigan, doamnă! Pe mine mă primește în România?», îmi arată nemulțumirea Colea, turtindu-și bereta de marinar, îngălbenită de ani. Imediat Ion, un angajat al unei firme de gaz se oprește la cîrciuma „Sandu” și între 50 de grame de tărie și un fum îmi spune :„ne-am ales cu fulare, chipie și să nu merg să votez? Merg, îl aleg pe Ghimpu, că măcar mi-a dat ceva”.
Cînd ies din Moldova, întunericul devine singurul complice la ce va să vină, iar simțurile basarabenilor par să se trezească. Cînd în balanță stă democrația, puțini sînt cei care vor să comenteze, ei se mai tem acum doar de cît de dureroasă va fi fi amprenta ștampilei pe sufletele lor.
Diana IABRAȘU
Adaugă un comentariu