Oamenii care nu-și vînd meseria în supermarket
Povești fără timbru 1 aprilie 2013 Niciun comentariu la Oamenii care nu-și vînd meseria în supermarket 6
În piețe timpul se măsoară altfel, iar oamenii-s mai vii și mai colorați, de parcă sufletul le răsare prin piele și li se așază pe chip. Sînt cînd calzi și blînzi, cînd puși pe șotii sau răi precum smoala cu care își mai astupă găurile din acoperișurile tarabelor. Într-o lume plină de supermarketuri ei sînt însă mai aproape de oameni, le ascultă doleanțele și încearcă să le aducă cîte un zîmbet cu o poantă sau o vorbă bună. Puțini însă sînt atenți la poveștile lor și puțini vor să le afle oful.
Cumpărături măsluite
În piața din Alexandru cade o ploaie măruntă iar vîntul șfichiuiește crunt obrajii și înțeapă trupurile cu mii de ace reci. Bălți murdare pătează trotuarul și stau în calea trecătorilor la fiecare pas, făcîndu-i pe cei care se perindă prin fața tarabelor să se simtă ca într-o cursă cu obstacole. „Piața-i ca o autostradă. Are anumite ore cînd e plină, cînd ies oamenii de la muncă. Sau e goală, ca acuma, că oamenii-s la serviciu”, îmi explică Bursuc, bărbatul de la prima tarabă, transformîndu-și dintr-o dată privirea pînă atunci veselă, în una caraghios de serioasă. E micuț, cu burtă, aproape rotund și are tras un fes negru pînă peste ochi. Vinde în piață de cinci ani, de cînd „am ieșit de la facultate. Mi-a zis nevasta că mă lasă dacă mă întorc la școală. Mai fac cursuri, dar la fără frecvență, cînd mă supără cîte unul și-l meditez la fizică”. Începe să rîdă și își ridică căciula pînă pe vîrful capului, se uită în jur „să nu vină șefa”, apoi scoate de sub tarabă o sticlă de un litru de bere. Vinde „ce-mi aduce patroana, o grasă pentru care lucrez”, zice acesta fără chef, dar acum mai are doar cartofi, morcovi, varză și ardei gras.
„Hai, mătușă, ce să-ți dau?”, o îmbie bărbatul pe femeia care se oprește în dreptul tarabei sale. Aceasta îi cere un kilogram de ardei gras la zece lei și cinci kilograme de cartofi la un leu și cincizeci. Bursuc așază rapid un lighean din tablă pe cîntarul electric, care pînă atunci arăta zero. Acesta își schimbă imediat cifrele la 250 de grame și abia apoi bărbatul începe să stivuiască cu grijă în recipientul de metal și cumpărăturile bătrînei. A cîntărit în trei ture și de aceea sacoșa acesteia a devenit cu 750 de grame mai ușoară, chiar dacă femeia a urmărit cu grijă mișcările bărbatului. Nu a observat cum acesta la fiecare lighean umplut băga în buzunar banii pentru greutatea recipientului în care cîntărea. Mă vede că i-am înțeles mișcarea și brusc uită de mine. Își găsește treabă, se învîrte de cîteva ori în căutarea vreunui lucru de făcut apoi roagă pe cineva să aibă grijă de marfă și se face nevăzut.
Copilărie printre negustori
La cîteva tarabe mai departe, Elena vinde portocale. În fața ei stau stivuite pe mai bine de zece rînduri fructele parcă toate de aceeași mărime. E micuță, dar cocoțată cu picioarele pe scăunelul din spatele mesei îi privește pe toți de sus. „Cele mai dulci portocale de aici luați”, sare de pe turnul în care era urcată tînăra machiată strident cu albastru și îmbrăcată doar cu o geacă scurtă și subțire de fiecare dată cînd vreo persoană se oprește să-i cerceteze marfa. Are 30 de ani și vinde în piață de la 12. „Ce să facem? Să furăm? Ne descurcăm cum putem. Cumpărăm mai ieftin de aici, dăm mai scump în altă parte și tot așa”, spune răspicat femeia, uitîndu-se parcă cu ură către colțul scaunului pe care îl lovește tot mai tare cu piciorul. Mai are cinci frați și fiecare e stăpîn pe cîte o masă aici în piață, în altele din Iași sau în Bazar. Părinții ei tot cu asta s-au ocupat, dar „acum mai au doar un bar în Mircea. Ies mai puțini bani dar nu mai stau în frig. Sînt bătrîni și nu mai pot”, le scuză suferința vînzătoarea. La școală a ajuns rar și abia a terminat zece clase „că erau obligatorii și mă treceau profesorii din milă”, iar timpul și-l petrecea făcînd negoț.
Îi plăcea să știe că are mereu bani, că după o zi de stat în piață își putea cumpăra ce-și dorește și că nu depinde de ceilalți. Părinții, plecați de dimineață și pînă în noapte, uitau de multe ori de copii, iar bani le dădeau „ce li se scurgea printre degete”. Așa a ajuns, după ce a învățat secretele meseriei vînzînd la taraba alor ei, să roage pe cei care cumpărau en gros din alte piețe să-i aducă și ei cîte o lădiță cu fructe sau legume. „După aia mă lipeam eu de cineva cu un cîntar și dădeam marfa mai scump. Ce-mi ieșea strîngeam, ca să iau și mai multă marfă.”
Se oprește apoi din povestit și începe să zîmbească. Deschide telefonul și-mi arată o poză cu fetița ei în uniformă școlară. Erica, copilul din fotografie, nu-i mai mare decît era Elena atunci cînd a început să pună greutăți pe talere și să răstoarne marfa în desaga clienților însă „ea nu are ce călca în piață. Să facă carte și să plece de aici. Să facă altceva”, spune femeia cu aceeași ură de mai devreme.
Pe soțul ei l-a întîlnit tot în piață. El era însă la taraba cu mici. „Acuma nu mai este aici, că nu mai au voie, dar înainte coadă era la grătar. Mie îmi plăcea de el că mereu se spăla pe mîini, era curat și mirosea a mîncare”, rîde aceasta rușinată. Bărbatul femeii aduce acum mașini din Germania pe care le vinde în țară. „Pleacă numai la comenzi. Clientul îi zice ce vrea, cît dă pe mașină și el oprește trei sute de euro, banii lui.” Reușește uneori să aducă și cinci sau șase mașini într-o lună și din cauza asta a lăsat taraba pentru volan.
Fluxul de pași se întețește tot mai mult, semn că oamenii au început să iasă de la serviciu, iar vîntul suflă parcă mai amarnic. Vînzătorii de la tarabe abia dacă-mi aruncă priviri cînd află că nu vreau să le cumpăr marfa și-și afundă și mai tare fața în fularele legate strîns la gură. Vremea se răcește parcă mai tare și o dată cu ea dispare și veselia de pe chipurile piețarilor din Alexandru.
Precupeața certată cu ispita
Dacă în Alexandru forfota abia reîncepe, la Hala Centrală comercianții deja își strîng în cutii marfa. Tanti Ileana, femeie trupeșă, roșie în obraji, îmbrobodită cu un batic înflorat și cu o vestă din lînă peste geaca vișinie, butonează lent telefonul de care stă agățată o cruciuliță roșie. Nu se îndură încă să plece acasă. „Unde s-o mai văzut să pleci din piață cu marfa nevîndută sau cît mai este soare pe cer?”. De cînd a început postul vinde la tarabă „doar verdețuri. Dacă numai asta are voie omu’ să mănînce eu de ce să-i dau altceva?”, încearcă să mă convingă precupeața. În restul anului vinde însă alături de bărbatul ei carne în CUG, „unde avem niște frigorifice. El pune pe porții carnea și eu o vînd”, îmi povestește aceasta vesel despre afacerea de familie.
Nu a mai mîncat carne și nici nu a mai vîndut de cînd i-a promis lui Dumnezeu că o să țină toate posturile dacă îi scapă copilul de spital. „Era țintuit sărăcuțul la pat, cu febră, era galben ca o lumînare topită, iar doctorii nu-i găseau de leac. Atunci am scris un acatist și am jurat că nu mai pun gura pe carne în post dacă-l scapă”, povestește femeia simțind parcă fiecare fior al amintirii, și apăsînd cu luare aminte toate cuvîntele. Băiatul și-a revenit în doar cîteva zile de la legămîntul care a făcut-o pe vînzătoare să pună rugăciunea și Biserica pe primul plan. „La Carte spune că-i vai de cel prin care vine ispita, că mai bini este lui să-și lege de gît o piatră de moară și să se arunce în mare. Mă tem să-mi iau acum cuvîntul înapoi de la Dumnezeu”, spune smerit precupeața. Cînd picăturile de ploaie se întețesc tot mai tare și nici acoperiș și nici umbrelă nu are deasupra capului femeia începe totuși să-și pună în cutii marfa.
Oamenii trec absenți printre tarabele rămase goale. Doar tanti Ileana și alte patru persoane mai păzesc tarabele peste care cad stropi tot mai furioși. O fetiță de zece sau doisprezece ani vinde în dreptul scărilor care dau înapoi în stradă iconițe micuțe din carton. Își șterge din cînd în cînd nasul cu mîneca apoi ascunde mîinile în buzunarele gecii largi cînd nu vede pe nimeni în jur. Cîntă ceva despre primăvară, floricele și soare și cere de la trecători cîte un leu pentru un sfînt.
Tarabele zîmbetelor triste
În piața din Tătărași vremea urîtă parcă nu este simțită de vînzători. Mesele sînt foarte aproape unele de altele, oamenii se înghiontesc ca să treacă dintr-o parte în alta, glumesc și rîd, „ca să se scurgă timpul”.
În zona cu lactate este parcă cea mai multă veselie. Liviu, un băiat înalt, blond și cu ochii albaștri vine din Botoșani. Are acasă aproape 900 de oi și zilnic este în piață cu caș, brînză sau zer. „Mătușă, dacă te pup îmi dai și mie un măr?” întreabă băiatul făcîndu-mi ștrengar din ochi. „Dacă-mi iei fata de soață îți dau și mai multe”, intră bătrîna de la taraba de vizavi în jocul băiatului. „Unde că ista nu-i bărbat de casă ci-i place să meargă din casă în casă ca popa”, intră în vorbă altă femeie, iar glumele se țin lanț.
Liviu ascultă bancurile celorlalți, dar are grijă mereu la marfa sa pe care o aranjează atent, o taie în părți perfect egale iar apoi întinde cutele de la halatul alb. Are 28 de ani și zece angajați care mulg oile, le pasc și au grijă să nu le lipsească nimic. A prins dragostea de necuvîntătoare de la tatăl său, geambaș de animale, dar „nu mi-a plăcut niciodată să merg să negociez cu omul, să iau de aici mai ieftin și să vînd mai scump în altă parte.” De aceea a ales să-și facă o stînă și vesel și mîndru spune tuturor că el e cioban, doar că nu a învățat încă să cînte din fluier.
Lîngă el, pe alt rînd de mese, tanti Maria a venit în piață să vîndă smîntînă. Abia se vede din spatele tarabei și ca să-și facă clienții atenți că masa nu-i părăsită se mai ridică cu picioarele pe o băncuță din lemn.
Are 81 de ani, dar vine cel puțin o dată pe săptămînă în piețele din Iași. „Dragu’ babii, am venit de ieri cu două sacoșe cu lapte, brînză, smîntînă și ouă și am dormit acolo, pe colț, învelită cu niște pături și cartoane ca boschetarii”. Își ascunde fața în unul din colțurile baticului și oftează. Nu a reușit să-și dea toată marfa și, ca să nu mai plătească autobuzul pînă acasă, a preferat să doarmă în piață. „Dau 20 de lei pe zi ca să iau taraba, și dacă pun și 26 de lei pe drum muncesc degeaba. Pensie am de la CAP și abia dacă îmi cumpăr pastile”. Glasul i se inundă de emoție și cuvintele parcă i se opresc în gît. Singurul copil pe care îl are e la Timișoara și o mai vizitează de hramul bisericii din sat și uneori și la Paște, așa că unicul sprijit îi este bărbatul, cu trei ani mai bătrîn. „Am rămas amîndoi două cioate pe pămînt. Singure și așteptăm să ne înghită pămîntul și viermii.”
***
Norii parcă au devenit nehotărîți. Nu știu dacă să-și dea drumul la ploaie sau să se oprească și își trimit stropii în rafale, asemeni unor cuiburi de mitraliere. Băltoacele s-au lărgit așa că oamenii nici nu se mai obosesc să le ocolească și pașii lor împrăștie apa de un gri posomorît în toate direcțiile. Abia cînd luciul murdar se liniștește lasă să se vadă clar, ca printr-o fereastră, chipul unui zarzavagiu care tocmai își strîngea marfa.
Andrei MIHAI
Adaugă un comentariu