Pașaport pentru avere
Povești fără timbru 2 iunie 2010 Niciun comentariu la Pașaport pentru avere 4Adrian se săturase de mîncarea de acasă. Numai pește și „borș cu buruieni”. A plecat în Italia acum doi ani, ca să facă ceva bani, să trimită și în România, la ai lui. „Nu trebuie să uiți de unde ai plecat”, spune el înclinînd capul cu sprîncenele ridicate. Pe ulițele din Ipotești și-a bătătorit tălpile înainte de a învăța să vorbească. Acum știe trei limbi. A învățat româna de la părinți, rusa de la bunici, iar italiana de la străini. Iar acum că știe și limba, cîștigă 3000 de euro, din care cheltuiește cît de puțin poate, maxim 1200. Pe restul, îi trimite mamei, la Ipotești.
Mîndrie românească
S-a învățat să muncească pentru familia lui dintr-a XI-a, cînd a renunțat la liceu. Credea că în Italia are să-i fie mai ușor și a plecat degrabă. „În primul an m-am pus eu pe picioare aici, acuma le trimit lor ceva să mai iasă din…”, și își înghite vorbele. E mîndru, totuși, că din munca lui de pe șantierul din Rozzano, ai lui au ajuns printre cei mai avuți oameni din comună. „Ei nu aveau decît banii pe care îi mai făceau cînd trăgeau cu ziua prin sat, da’ acuma le-am trims eu și și-au luat frigider, au televizor color, au cîte ceva prin casă”. Nu i-a putut învăța, însă, cu toate „aparatele” pe care le-a trimis: „i-am dat și mixer, dar mama bate ouăle tot cu telul”, și zîmbește. Ea ține toată gospodăria de lîngă „casa cu flori și păr în grădină”. De cînd s-a îmbolnăvit de hernie de disc, tatăl poate doar să meargă la pește și să-i aducă acasă. Vrea să-i trimită și o mașină, ca să mai meargă pe jos pînă la baltă. „Vreau să-mi schimb mașina, un Opel albastru la mîna a doua. Cît de curînd îl trimit acasă, babacu’ are carnet, da’ n-a mai condus de hăt-hăt”, se încruntă îngrijorat. Își promite că va cheltui și mai puțin în lunile ce urmează, ca să aibă mai mult ce să le pună pe card.
Nu știe să-mi spună cînd se întoarce în Ipotești. „Dacă mi-ar fi mers prost aș fi venit la ei acasă că-s singuri, n-am surori, și i-aș fi ajutat la treabă la fața locului”, oftează ușor. Se mustră singur și își spune mereu că „aș putea fi și mai economicos, da’ mai trag cîte-o țigară la cafea, mai fac și cîte-o cafea din cînd în cînd la țigară”.
Victor ILIE
Adaugă un comentariu