Povețele lui Kogălniceanu fermentează în Copou
Povești fără timbru 23 mai 2018 Niciun comentariu la Povețele lui Kogălniceanu fermentează în Copou 129
În ferma Adamachi a Universității de Știinte Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) se ascund, la 18 metri sub pămînt, galeriile subterane care găzduiesc butoaie, damigene, sticle de vin, primele vinuri spumante de la Iași și seratele lui Kogălniceanu. Cuprins de liniște și înconjurat de verdeață, locul păstreaza taina vinului bine făcut, iar persoanele care trec pe-aici știu cum un pahar cu vin se miroase mai întîi, și abia apoi se soarbe încet din paharul cu picior înalt, lăsînd lichidul să inunde papile gustative fie cu gustul de citrice, fie cu cel de flori de cîmp ori condimente.
Agitația orașului și sunetele făcute de motoarele mașinilor se pierd în adierea vîntului odată ce înaintezi spre ferma „conașului Adamachi”. La intrare nu mai e niciun dulău care să păzească „moșia” de hoți, doar o barieră fosforescentă îi desparte pe curioșii care vor să vadă ce ascund cele aproape 20 de hectare pe care le deținea cîndva Vasile Adamachi de „moșia” sa. Străduțele pavate cu piatră încercuiesc verdeața ca un cordon cenușiu menit să fie îndrumătorul tăcut spre viile cu tot soiul de struguri și cramele în care stau, pitite de soare, mii de sticle de vin.
„Dai și-unu’ de rachiu”
La cîțiva metri depărtare de intrare, ascuns după două uși imense din scînduri maronii, e beciul răcoros în care stau așezate în rînd damigene de vin roșu, alb sau rose, ori sticle de vin spumant etichetate și înșiruite pe pămîntul nisipos. „Deja intrăm în istoria contemporană a locului. Locul ăsta e oarecum împărțit în trei: ăsta e beciul lui Vasile Adamachi, cel care a dat și numele fermei, însă, pentru că numărul sticlelor a tot crescut, mai e o parte a lui Valeriu Cotea, și încă una a lui Sadoveanu”, spune Mihai Focea, încercînd să se decidă ce parte a cramei să „explorăm” mai întîi. Pivniţa pe care Adamachi o folosea pentru păstrare legumelor, alături de care se găseşte şi beciul cu boltă înaltă au devenit, cu timpul, un spațiu insuficient pentru multiplele lucrări de cercetare care se înmulțesc de la an la an, așa că a fost necesară extinderea spațiului. Cum peste strada Breazului exista vechiul beci construit de vornicul Ilie Kogălniceanu, extins de fiul său, Mihail Kogălniceanu, şi completat de Mihail Sadoveanu – ultimul proprietar al clădirii –, oenologului (n. red. persoană care se ocupă cu studiul produselor ale viei și ale vinului) Valeriu D. Cotea i-a venit ideea să unească aceste două construcții, formînd astfel un tunel al vinurilor de care orice pasionat de oenologie ar fi hipnotizat. Legătura dintre aceste două beciuri a fost făcută între anii 1971-1974 de către o echipă de fîntînari rromi, în frunte cu Emil Ciucă, care au știut cum să negocieze, cerîndu-i profesorului Cotea 100 de lei pe zi, iar ca bonus, un litru de rachiu. Se vede clar delimitarea celor două construcții pentru că sînt folosite diferite tipuri de piatră, care se completează într-un mod bizar, ca într-un puzzle pentru care piesele au fost confecționate greșit.
Bolta de deasupra scărilor pe care se face coborîrea este afumată, înegrită parcă de funingine. „Trăia Vasile Adamachi cînd a luat foc locul ăsta”, explică Mihai examinînd cu mîna piatra arsă de deasupra capului său. Dacă nu ești îndeajuns de atent la drum, beciul se poate transforma destul de ușor în labirint, căci are culoare care despart drumul în mai multe segmente. Becurile pîlpîie palid reflectîndu-și lumina în sticlele verzui, iar porțiuni de drum sînt complet scufundate în întuneric. Pe jos, așezate una lîngă alta în forma unor mici piramide, stau sticle ce alcătuiesc lucrarea de licență, master, sau chiar doctorat a studenților care au decis să se specializeze în oencologie. „Aici e o teză de doctorat, aș putea spune de fapt primele pagini ale tezei, doar pe vinuri slab alcoolice, alternativa băutorilor de bere”, surîde Mihai făcînd un semn spre alcoolul îmbuteliat în recipiente transparente.
Partea de beci care obișnuia să îi aparțină lui Sadoveanu este mai întortocheată, căci Mihail Kogălniceanu Kogălniceanu a construit cîte o rotondă (n. red. cameră circulară cu acoperiș în formă de cupolă) pentru cei doi fii ai săi, ca aceștia să nu-și încurce cumva vinurile între ei. Una dintre ele este rotonda spumantelor, unde se găsesc, așezate în suporturi speciale, sticle de vin spumant din anii ’80. În aceeași rotondă își are și Mihai expusă lucrarea de doctorat: vin spumant închinat florilor. „În primul an, în 2016, le-am dedicat brîndușelor, în anul doi crizantemelor, și în anul trei, cel mai strălucit, lalelelor, asta e povestioara lor, ușor poetică”, povestește melancolic rînduind trei sticle în funcție de etichetele lipite pe acestea.
La capătul beciului care se întinde pe o lungime de 350 de metri, se află sălița în care Kogălniceanu obișnuia să își invinte prietenii la un pahar de vin, însă se spune că acesta era atît de zgîrcit încît, deși avea o întreagă colecție de băuturi alcolice, își punea oaspeții să își aducă propriile băuturi. Acum golită de orice piesă de mobilier, încăperea arată sumbru, singurele surse de lumină fiind razele care pătrund prin ușa plină de spărturi, de care atîrnă greoi un lacăt ros de rugină.
Parfumul viei înflorite
Cînd pășești din nou afară din răcoarea beciului, căldura pare sîcîitoare, iar lumina mult prea puternică. Străjuită de un cireș ale cărui crengi se lasă pînă în pămînt, via se întinde pe aproximativ 15 hectare și adună soiuri de prin toate părțile lumii. „Zilele trecute am plantat cîțiva butuci pe care-i aveam din Portugalia”, spune entuziasmat Cristian, inginerul agricol care se ocupă, alături de studenții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) de întreținerea viței de vie. La capătul fiecărui rînd e prinsă în sîrmă o pancartă pe care e inscripționată denumirea strugurilor care variază de la „Tămîioasă Românească” și „Aromat de Iași”, la „Sauvignon Blanc” sau „Riesling Italian”. Pe domeniul Adamachi se întinde una dintre cele mai mari colecţii ampelografice (n. red. ştiinţa care se ocupă cu speciile şi soiurile de viţă de vie) din România, însumînd 160 de soiuri de viță de vie, dintre care 60 pentru producerea de vin.
Pe lîngă butucii vechi care se înalță răzleți pe sîrmele de care sînt legați cu fîșii colorate de material, stau rînduite în zece șiruri, ascunse sub un ciolofan pămîntiu, „experimentele” „Școlii de viță”. Micuți, abia ieșind din pămînt, cu frunzulițe verzui ici-colo, butucii altoiți sînt crescuți în încercarea de a produce soiuri noi care să redefinească gustul vinului. „E un mit: «dom’le am băut vin din ‘72, a fost uleios și foarte bun ». Asta se întîmplă doar pentru că nu ai ocazia să bei un vin vechi în fiecare zi, așa că te pregătești să îi acorzi mai multă atenție, ești pregătit să îi dai valoare și vinului și evenimentului pe care îl sărbătorești, dar eu nu am băut vinuri foarte vechi care să fie și foarte bune”, explică Mihai amuzat.
Afundat printre rîndurile de viță de vie, riști să uiți că încă mai ești în oraș. Cristian se plimbă pe cărările bătătorite în căutarea unui șarpe pe care-l văzuse cu cîteva ore înainte, în timp ce pe masa lungă de sub nucul impunător și-a lăsat în așteptare sticla de bere. Din cămăruța improvizată, vopsită într-un verde țipător, se aude molcom radioul uitat pe un program ales la întîmplare. În pragul ușii, lîngă baxul de bere, se vede un bidon de socată în care florile plutesc printre frunzele de mentă. În curte, la cîțiva zeci de metri depărtare de vie, printre clădirile în care se adăpostesc laboratoarele în care vinul e testat, atîrnă între doi copaci o frînghie pe care sînt înșirate cîteva rufe. Dacă nu s-ar auzi zumzăitul produs de aparatul care păstrează temperatura cramei la 10 grade Celsius, ai crede că ești într-o vizită amicală acasă la „conu’ Adamachi”.
De la struguri la vin
În fundul curții, după o poartă de pe care vopseaua se cojește, sînt adunate toate instrumentele necesare pentru „a da naștere” vinului. Aici se întrunesc instrumentele care pot fi considerate piese de muzeu, cu cele mai noi tehnologii apărute pe piață, toate pentru a crea un vin calitativ. „Strugurii sînt aduși, desciorchinați, după care sînt băgați în presă, de acolo prin schimbătorul de căldură, iar apoi în recipient”, povestește Mihai, pășind agale printre butoaiele imense. Înăuntru, într-o cămăruță în care plutește mirosul ascuțit de alcool, stau întinse pe butuci butoaie din lemn în care vinul roșu este lăsat să se matureze, să prindă un gust untos, ciocolatiu. Cisternele de oțel mustesc de vin, iar lîngă ele, împachetate în cutii de carton, se ivesc cîteva sticle transparente care așteaptă să fie umplute cu următoarele lucrări de licență, master sau doctorat.
***
Pe balconul foișorului care îi poartă numele profesorului Cotea, Mihai povestește despre muzicalitatea vinului. „Muzica vinului n-o s-o poți auzi niciodată de unul singur, decît dacă îți dai paharul de cap, dar în general trebuie să-i simți muzica cel puțin în compania unui prieten, a unei prietene, cărora să le dai mai departe și pasiunea pentru băutura asta”, spune uitîndu-se la podgoriile ce se-ntind cît vezi cu ochii. În crama comună a lui Adamachi și Sadoveanu sălășluiește istoria muzicalității vinului moldovenesc închinat de către Kogălniceanu la chefurile organizate în sălița care acum a rămas pustie.
Adaugă un comentariu