Printre copiii Cuvioasei
Povești fără timbru 17 octombrie 2016 Niciun comentariu la Printre copiii Cuvioasei 18„De unde știu eu că ești voluntar?”, mă întreabă unul dintre gardienii din fața mitropoliei atunci cînd încerc să trec. Mă plimb de vreo cinci minute pe lîngă gardul de metal și încă nu am intrat. Ar trebui să fiu la raclă la ora 12 noaptea, chiar de ziua Cuvioasei. În holul Mitropoliei nu mai ai loc nici să arunci un ac. Sînt oameni întinși pe jos, iar unii dintre ei au început chiar să moțăie.
Văd că nu-i chip să intru așa că dau un ocol și ajung la Facultatea de Teologie, în corpul T. Întreb alți doi gardieni cum pot să ajung la raclă și dacă există vreun sistem prin care voluntarii pot trece de rîndurile de paznici, dar ridică din umeri, în semn că n-au nici cea mai vagă idee. Andreea și Florina așteaptă și ele parcă o minune, dar nu pare să se întrevadă așa că ne facem toți curaj, ne scoatem carnetele de note și trecem pe lîngă cei care asigură paza strigînd că sîntem voluntari. Cumva ne iese figura și, după cei o sută de metri de gard, ajungem la raclă.
Exact la fix. Nu prea mai sînt oameni care să ajute, iar mulțimea de pelerini pare să se fi întețit. Eu și Andreea sîntem repartizați la împărțit iconițe, iar Florina împarte bucățele mici de vată, atinse de raclă. Și începe nebunia. O iconiță, două, trei, patru… „Dă mai multe maică, că mai duc și la vecini”, se-aud vocile bătrînelelor din toate părțile. „Eu vreau patru că am lăsat patru acatiste”, îmi zice un bărbat. Le dau cîte iconițe cer și le pun și-n plus, să nu se-apuce să-mi ceară mai multe din nou.
Afară-i frig, iar vîntul împinge gerul și mai aproape de oasele oamenilor. Degetele încep să mi se miște din ce în ce mai greu și parcă pîrîie la fiecare mișcare pe care-o fac, ca niște vreascuri uscate. O sută de pelerini, o sută unu, o sută doi… „Înaintați, vă rog” – îi îndeamnă jandarmul pe cei ce se opresc în drum, chiar după raclă. „Aștept pe cutare”, „mai trebuie să vină și…” vecina, bunica sau mai știu eu cine. Nu par să priceapă că își pot aștepta cunoștințele și mai departe de raclă și că oprirea lor lasă cu noduri de oameni zăpăciți, greu de descîlcit și ordonat civilizat mai apoi.
Printre oamenii care ies de la raclă își face loc o bătrînică. Merge în sensul invers al fluxului de oameni și se uită pe jos. Pare să fi pierdut ceva, așa că jandarmii nu-i spun nimic. Cînd trece însă de paznici o zbunghește pe scări mai sprintenă decît un puști și se închină Cuvioasei, spre amuzamentul voluntarilor și încruntarea frunților celor care se străduiesc să asigure paza.
Lîngă mine Florina dîrdîie din toate încheieturile, iar mîinile i-au înghețat de tot, așa că facem schimb de treburi. Încep să împart eu vată și imediat apare și-aici o bătrînică care îmi cere mai multă. E tanti Maria, pe care o știu de anul trecut. S-a oprit să ne ajute și ea, după ce a stat mai bine de patru ore la coadă. De 26 de ani este nelipsită de la sărbătoarea Sfintei, iar de cîțiva ani tot ajută voluntarii. „Cît mai sînt în stare, maică, eu tot o să mai vin”, îmi spune bătrîna simplu, fără vreo urmă de mîndrie în glas. Puhoiul de oameni curge încontinu, iar frigul și vîntul ne amorțește din ce în ce mai tare, iar atunci cînd următorul grup de voluntari sosește, spre dimineață, ni se pare că-i una dintre minunile Sfintei Parascheva. Rugăciunile noastre de a ni se scurta suferințele par în sfîrșit să fie ascultate.
Adaugă un comentariu