Satul fără scîncete
Povești fără timbru 18 mai 2010 Niciun comentariu la Satul fără scîncete 3Sătenii din Liliac au rămas cu un singur moștenitor. Copiii le-au plecat prin țări străine și nici gînd să se mai întoarcă în cătunul nemțean. Doar o femeie se împotrivește „exodului”. Magda, care abia a împlinit 18 ani, își poartă copilul nou-născut cu mîndrie. I-a decis deja soarta: el va rămîne aici, lîngă ai lui. Să se joace pe ulițe, să mai bucure bătrînii cu jucării și năzbîtii. Iar de cînd au aflat că le vă rămîne alături, i-au devenit cu toții bunici.
Drumul pe care am pornit nu duce nicăieri. Mă întorc de trei ori din el și nici gînd să găsesc un indicator. Din comuna Bahna, mă conduc oamenii, dar nici ei nu știu dacă Liliacul nu s-a șters de pe hartă. Era, într-o vreme, un pod, da’ a plecat odată cu apele de acum cîțiva ani. Nea Mitică mergea des pe acolo. Îmi spune că e primul sat din calea meu, că îl știe bine, că acolo s-a născut. M-ar îndruma el, dar nu-l lasă nevasta să iasă din casă. Mă roagă să transmit salutări la familia Șova. Doar deodată răsare din pustiu o căruță cu fier vechi, și o voce groasă mă ia la întrebări. „Da’ ce cauț tu don’șoară pe aici? S-au sfîrșît băieții pe la oraș?”.
Zbor de Liliac
„Ăsta e satul moșnegilor. Nu mai este cine să facă copchii acuma. Doar dacă ne mai apucăm noi, la 60, să mai facem o tură!”, rîde tanti Ileana. Apoi își așază mîinile în poală și oftează. I-ar fi drag să mai vadă tineret prin Liliac, dar ia-l de unde nu-i. Se mai veselește cu strigătele celor mici ai familiei Runcanu, care stă aproape, peste gard. S-au îmbogățit și ei de curînd cu doi copii, trimiși aici după divorțul părinților, dar nici pe aceia nu apucă tanti Ileana să-i vadă prea des. „Mai vine cîteodata transportul școlar să-i ia, să-i ducă la Bahna unde fac generala. Sînt copii buni, unul dintre ei învață cît pentru doi!”, îmi spune femeia potrivindu-și baticul pe frunte.
Îmi face semn cu mîna să mă apropii să-mi spună un secret. „Avem și noi copchilu’ nostru, ce crezi că sîntem numa’ boșorogi?! Ia du-te mătăluță în fundu’ satului, ultima casa pe dreapta! E sărbătoare mare azi la ei!”, și îmi arată drumul cu mîna.
O viață nouă
În capătul uliței mă așteaptă, ca și cum ar fi știut că vin, un moșneag. E bunicul singurului nou-născut din cătunul Liliac. Mă poftește în curte și-mi face cunoștință cu cei ai casei, iar apoi îmi spune mîndru că am nimerit în toiul unei petreceri. „E zi mare astăzi la noi: mama lu’ acest copil micuț face 18 ani!”. O strigă pe Magda și-mi spune zîmbind ca un vulpoi „da’ cu ceva gologani ai venit? Uite tata, ți-a adus pix, ți-a adus carnet! Îl e rușine la băiet, nu vă cunoaște, da’ luați-l în brațe că v-ar sta bine!”, apoi mi-l pune pe Radu Ilie, cu toată încrederea, în brațe.
Nici nu apuc bine să scot trei vorbe, că mama lui aduce din casă o măsuță cu licori tari. „Are mămică frumoasă, e de laudă! A luat viața cam în pripă, cam repede”, se fălește bunicul, cu ochii umezi. Dă peste cap un păhărel și își umflă iar pieptul. Îmi spune cu glas tare că „cel mai nou născut ăsta e, ceilalți doi, de la Runcanu, au venit de mărișori aici și nici nu cred că or să stea prea mult, îi ia mă-sa înapoi!”, și mai cinstește o dată.
Familia Magdei mai are copii, dar rudele care-au rămas în Liliac apucă să-i vadă doar în poze. Doar sora ei ce-și mai aduce fetița, pe Andreea, pe la casa bunicilor. A plecat de aici de gura oamenilor, „sat mic da’ bătrînii îs foarte răi, răi și invidioși, cum vrei să spui da’ în sensu’ rău. Cu cît lumea e mai puțină, cu atît e mai invidioasă, cînd sînt mai mulți, fiecare trage pe turta lui”, și mijește ochii. Nu s-ar mai întoarce nici în ruptul capului. Preferă să stea departe de ochii moșnegilor, la Bacău. Tot la oraș s-a „ascuns” și bunicul. E taximetrist, dar vreo patru ani „am stat pe tușă. M-a prins cu 1 și 4 în sînge. Patru ani de zile plîngea sufletu-n mine!”.
Nu apucă să-și termine vorbele, că sora lui vine cu cîteva fotografii din casă și mi le vîră sub nas. Se fălește și ea cu fiica din Anglia, care e gravidă în șase luni. „Ia uite domnișoară, asta e fata mea, la majorat, la servici. Uite, aici i-au luat colegii un compleu de ăsta și-au pus-o să stea îmbrăcată așa. Nu e frumoasă fata mea? E super!”. Îi aduce aminte celui mic că am venit numai pentru el și-l sărută pe frunte. Apoi pleacă să pună fotografiile la loc de cinste și vine să mai soarbă o gură din paharul ei uitat pe masă.
O singură nemulțumire duc în cîrcă. „E un sat uitat de Dumnezeu, nu autobuz, microbuz, doar bicicleta și căruța, pe hartă nu există satu’ ăsta. Da!”, îmi spune răstit bunicul. Schimbă postul de radio și dă „ordin” să fie strînși iezii și puși la loc în țarc, să nu scape la vecini. Uită de Răducu, care stă în premergător și se uită lung la toată lumea. Sar toți ca arși cînd copilul trage fața de masă, ca să ajungă la sucul galben, dar nu-l mustră. El se foiește la mine în brațe și își pune mîinile pe cap. Știe că a făcut o poznă.
Cine n-are loc în Rai
Pe după bordeiele care se zăresc din curtea petrecăreților stă să cadă o clădire. Aduce mai mult a cămin cultural sau a fostă discotecă, dar aflu de la nea Neculai că e fosta școală. Aici, n-a mai învățat nimeni alfabetul de pe vremea lui Ceaușescu. „Cine să mai învețe carte? Mi-ajung patru clase să-mi număr pensioara, să nu ma fure poștașu’!”, îmi spune bărbatul cărunt, care își ferește ochii de soare. Lui nu-i pasă că satul se stinge. Vrea doar să-și primească banii, să aibă „ce să pună deoparte pentru trecerea la cele veșnice”. Dar și pentru asta își face griji, că n-o mai fi loc în Rai și pentru el.
Nu de alta, dar în Liliac nici popa nu vine la vreme. Aici, e numai o biserică, care-și ține ușile încuiate. „He he, eram copchil cînd construiau la ea! Ce mai minunăție mi se părea, pîn’ am ajuns să vad Mitropolia, da tot aici mi-e sufletu’”, oftează tanti Maria, aprinzînd o lumînare la mormîntul maică-sii. E adusă de spate și îmbrăcată ponosit. Azi, poartă pe cap batic negru, că așa se cade. „Cînd o veni popa, poate o să vezi catapetesma, ne-au dat-o aștia din Cîrlig. Dacă n-am umplut-o de lacrimi pe Maica Domnului, tare frumos îi pictată” și-și face cruce pînă în pămînt. Își ia apoi sapa și se duce pe cîmp. N-are cine-i munci pămînturile, căci copiii i-au fugit în țări străine. „Atîta am și eu, nu mă-ndur să-l las să mi-l mănînci buruienili, și cum moșneagu’ meu îi olog, di una sîngură stau toată ziulica. Da’ nu mi-i urît, m-o învățat mama cîntici”. Pleacă fără să-mi zică bună-ziua, șuierînd o doină despre tinerețe.
Ușile bisericii se deschid odată la două săptămîni, sau cînd mai moare careva. Preotul cu parohie în Broșteni nu vine pînă aici „degeaba”. „La ce bun biserică dacă n-are cine să vină. Acuș mă duc la ceruri și ia popa de unde nu-i! Pîn’o veni el, mă și umflu!”, înjură nea Gheorghe de cele sfinte. Se pornește către sfatul satului, să pună la cale lumea. Discută de zor ce-a auzit la știri, căci o singură antenă e aici, în Liliac. Dar nu asta-l doare cel mai tare. „Uite care-i treaba fata moșului, aici la noi, nu e nici măcar o crîșmă să îmi dreg și eu oasele muncite. Noroc de struguri ăștia, pe care îi muncesc cu dragă inimă!”, și-și duce mîna la piept. Nici cu baba lui nu mai poate vorbi de la o vreme, că „fimeia mă mai ceartă, da ea se ia cu biserica și Dumnezeu’ ei, da eu?”. Face un semn a pagubă și pleacă să nu întîrzie la paharele cu vin.
Un cătun drept moștenire
Oamenilor din Liliac le-a rămas doar o mîndrie. Că primarul e de-al lor, născut aici, „dar s-o cam fudulit”, îmi spune nea Gheorghe. N-a zăbovit mult la sfat iar acum se duce spre casă, cu mersul mai tărăgănat. „Ce-i și cu tineretu’ ăsta, zboară și pe urmă nu-și mai recunoște cuibu’”, întinde mîna spre cer, să-mi arate cît de repede pleacă flăcăii de lîngă ei. I-ar fi drag să mai stea de vorbă cu cîte unul, să-l povățuiască, dar înțelege și plecarea. „Apăi doar nu era să stea cu baba Maria, să-i sufle în lumînări la 101 ani, cît o mai avea, or cu noi ăștilalți mai tinerei, de 70-80”.
Știe că e doar unul mai june în sat, dar nu are habar ce are să se întîmple cu el. Lor nu le știe nimeni orînduiala, căci stau doar la ei în ogradă, se petrec de unii singuri. Nu le e ușoară viața, dar s-au obișnuit cu ale lor în singurătate. Magda, deja a hotărît ce să se aleagă de viața copilașului ei. Spune răspicat, încă de pe acum, că „fie ce-o fi, Răducu o să rămînă aici!”.
Andreea JUGARU
Adaugă un comentariu