Scheletele din debaraua Casei Albe au invadat Washingtonul
Povești fără timbru, Subiectele săptămînii 6 noiembrie 2016 Niciun comentariu la Scheletele din debaraua Casei Albe au invadat Washingtonul 32În noaptea în care spiritele amenință că ies într-o paradă a disperării, Washingtonul își cheamă oștenii. Pe străzile pe jumătate întunecate, în așteptarea fantomelor, mii de oameni poartă singurele torțe pe care le au la îndemînă – un entuziasm debordant, o copilăreală molipsitoare și o încredere că, în leagănul democrației, spiritele rele pot fi alungate. Halloweenul în capitala Americii are toate ingredintele necesare unui blockbuster de groază însă este, de departe, cel mai cald film de familie care n-a rulat încă la Hollywood. Copii de toate vîrstele, părinți de vîrsta lor, vecini cu bostani pe verandă și vată în formă de pînză de păianjen pe casă au închis lunea trecută cartiere întregi, într-o sărbătoare care va exista pentru ei, întotdeauna, în ultima noapte din octombrie, indiferent de fantomele care vor bîntui Casa Albă.
Pe Lamont street arde un foc puternic. În jurul său, ca la șezătoare, stau Batman, Yoda, vreo doi Power Rangers, un Spiderman și o prințesă Leia care, cu ochii în lacrimi, flutură un băț la capătul căruia fumegă negru o bezea carbonizată. Aruncă nuiaua înspre trotuar și pornește prin mulțime, urmărită de un klingonian la 40 de ani și o Albă ca Zăpadă care-o amenință că nu mai iese din casă un an de zile. Înfruntarea cu spiritele din capitala Statelor Unite ale Americilor a dus la închiderea mai multor străzi, invadate cu spiriduși de toate formele și mărimile. Fiindcă Halloween-ul în State e o sărbătoare la fel de importantă pentru părinți; dacă nu chiar mai importantă. Și rupturile între generații se văd peste tot în Washington – părinții trecuți de 50 de ani se văd Luke Skywalker, iar cînd nu sînt cavaleri Jedi, dau viață persoanjelor din Star Wars, Star Trek, printre ei strecurîndu-se cîte-un Walker, polițist texan. Însă cei prea mici ca să înțeleagă bucuria adulților din jur sînt îmbrăcați tot după nebunia părinților. Astronauții,pompierii, medicii sau dinozaurii sînt standardele generale, însă micii Yoda purtați pe brațe nu sînt o raritate.
Rețele secrete de dulciuri
Dacă bucuria ar fi ca marmelada, luni noaptea o puteai tăia cu un cuțit pe străzile din Washington. Străduțele mici au prins atît de multă viață încît asfaltul părea că dansează cu fiecare melodie cîntată de-o formație condusă de un schelet, pe o verandă. „Cînd eram copil, Halloween trebuia să se țină. Chiar dacă plouă, chiar dacă e ninsoare. Pur și simplu trebuie să existe.” Doug rîde la fiecare două propoziții. O face sănătos, sincer, zguduindu-se atît de tare încît pălăria cu boruri largi îi acoperă mai mereu ochii. Știe cu ochii închiși toate străzile din nordul Washingtonului și îi place ca de fiecare Halloween să-și pună un nas roșu pe care-l scoate și acum din buzunar și să meargă să se-ncarce cu bucuria copiilor, dar mai ales cu cea a adulților.
Ajungem de pe Lanier street, coborîm pe Columbia Road, luminile de pe stradă se pierd și prima casă pe dreapta are trei bostani ciopliți, un schelet care dansează și două vrăjitoare cu boluri imense de dulciuri întîmpinînd copiii. De pe Columbia Road ne strecurăm pe Mount Pleasant și de aici fiecare străduță e propriul univers, iar soarele fiecărei geneze e-un bostan cioplit cu-n zîmbet hîd. „Pot să mă joc cu păpuşile şi eu, mamă?” Alba ca Zăpada mică, cu părul zurliu, aleargă printre pietrele de mormînt aşezate pe rînduri, în fața unei case pe care pînza de păianjen şi-a făcut loc de la horn şi se aşterne sinistru pînă pe verandă. Acolo, o vrăjitoare cu chipul acoperit de o pudră albă îşi încrețeşte fața lividă într-un zîmbet în care ar putea să îi cuprindă pe toți copiii aliniați în fața casei sale. În spate, o mătură lungă pare că se mişcă singură într-un mecanism complex în care țintele-i sînt lilieci atîrnați de un arțar. „Isn’t Halloween great?”, răsuna rîsul generos al lui Doug de pe partea cealaltă a străzii.
Cartierele din Washington s-au închis complet, dar atmosfera e departe de a fi la fel de înfricoşătoare precum monştrii care au ocupat străzile. De fapt, pe toate aleile, de aproape două decenii încoace, nu îți mai este frică să te plimbi noaptea. „Oraşul trece printr-un proces continuu de renovare, sînt mulți tineri, chiar dacă viața nu e tocmai ieftină în capitală”, povesteşte Doug. În capătul 16th street, chiar înainte să înceapă o suită de străduțe legate între ele ca nişte vase de sînge, ofițerul Thompkins, o femeie de culoare, la 40 de ani, iese din maşină şi se dezmorțeşte, flexîndu-şi genunchii în timp ce ține mîinile sprijinite de portieră. „Da, ne aşteaptă o noapte lungă, dar e greu să porți cuiva pică. E Halloween-ul, dacă nu era nici tura mea eram în Maryland cu fiul meu.” Fiul polițistei s-a îmbrăcat într-un costum de Batman, „cel nou, jucat de Ben Affleck, să fie clar!” cumpărat din urmă cu două luni, iar tatăl lui, care-l însoțeşte, poartă un vechi costum de Jedi care nu i se mai închide în dreptul burții. Ofițerul Thompkins își umflă obrajii şi-şi mîngîie stomacul, într-o imitație „dură, dar adevărată” a soțului. Pe 16th street porneşte alarma unei maşini de pompieri.
Mîna ofițerului coboară instictiv către tocul ascuns în interiorul hainei, în dreptul inimii, dar schimbă rapid poziția şi ajunge spre pantaloni, de parcă şi-ar şterge insistent transpirația şiroind printre degete. Colegul ei ridică plictisit privirea din ediția specială a Washington Post, care analizează o incursiune pe Marte în 2033. Lasă ziarul de 120 de pagini pe scaunul din dreapta şi ascultă în stație. „Echipajul 33 raportează activități în cartier”. Vocea pompierului de serviciu e înecată de strigăte de copii.
Asediul pompierilor
Tot Iadul pare dezlănțuit la secție. Uşile sînt deschise, tot felul de apariții urcă rînd pe rînd în autospecială şi singurul pompier stă baricadat într-un cub de sticlă. Însă bărbatul de 30 de ani zîmbeşte pe rînd celor din sediu şi schimbă cîteva vorbe cu adulții în timp ce copiii parcă topesc fantasmele pe care le întruchipează într-un entuziasm mai zgomotos decît un atac de indieni. „Comunitățile prind viață în momente din astea. E rar, dacă n-ar fi Halloween nici nu știu cînd aș apuca să-mi mai văd vecinii.” Capa de Superman îi atîrnă tatălui pe spinare în timp ce privirea îi fuge după cei patru copiii ieșiți cu el de Halloween. Dacă cei mari au obsesiile lor, iar cei prea mici sînt oglinda acelorași obsesii, copiii de peste 10 ani își aleg singuri costumele – și cu cîteva excepții în care fetele au ales prințese de prin Alba sau Zăpada sau Frozen, doar monștri sîngeroși par că sînt în meniul băieților. „Nici basmele nu mai sînt ce erau odată”, rîde Fran, o femeie de aproape 50 de ani care-i întîmpină pe copiii cu dulciuri alături de partenerul ei de viață – un labrador alb. Se uită la un talmeș-balmeș din trei dimensiuni – un Jedi cu cap de zombie și AK-47. Din fața casei lui Fran, toate chipurile par că se contopesc într-unul, iar tot orașul devine, încet-încet, un parc imens de joacă.
Barierele improvizate care țin cartierele închise rămîn în picioare ore în şir după 21.00, cînd trebuiau să fie ridicate. Noaptea continuă cu hohotele de pe străzi mutîndu-se în pub-uri, toate învelite în sumbra perspectivă că alegerile de marți, 8 noiembrie, ar putea cufunda America într-un Halloween continuu.
Adaugă un comentariu