Studenta din Chile care a străbătut oceanul ca să picteze icoane la Iași
Povești fără timbru 4 mai 2015 Niciun comentariu la Studenta din Chile care a străbătut oceanul ca să picteze icoane la Iași 117Colierul în formă de semilună țesut din ațe roșii și subțiri ca firele de harpă completează chipul exotic al Mariei Jose. L-a adus cu ea din Chile și a reușit să îl asorteze cu o geantă în același stil cumpărată din Piața Unirii din Iași. Are o pasiunea pentru bijuterii și îmbrăcăminte, iar de cînd se știe a vrut să devină designer de modă. Însă în România au adus-o culorile, nu cele ale hainelor, ci cele care se întind pe pînză sau pe lemn și încropesc chipuri sfinte. Maria se pregătește să devină iconar, iar pentru asta a venit să studieze la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. A părăsit capitala Chile, Santiago, pentru că ea vrea să picteze în stil bizantin, ortodox, iar în țara ei natală nu există o astfel de specializare, întrucît populația ortodoxă abia ajunge la 3%.
„Vreau să ajung profesoară și să predau în limba română, pentru că mi se pare foarte frumoasă. Are o muzicalitate aparte, mai ales poezia eminesciană, chiar dacă mesajul este mai greu de înțeles”, spune Maria bînd dintr-un pahar cu apă. În Chile va fi cadru didactic și spune că îi va învăța pe ceilalți de pe materialele românești care sînt mai bogate în informații. Își frînge mîinile și lasă să se zărească un inel alb în formă de scoică-melc. A învățat destul de repede româna, și chiar dacă mai scapă în discuție cîte un cuvînt sau două în spaniolă, acestea sînt traduse prin gesturi pline de energie și franchețe. Are 35 de ani, însă nimic din fizic sau din caracter nu îi trădează vîrsta. Acesta este și motivul pentru care s-a integrat printre studenții de aici.
A venit în Iași în octombrie 2014 și are o bursă oferită de statul român. Momentan face un an pregătitor, pentru a se acomoda cu limba, ca apoi să facă un master în Patrimoniu la Facultatea de Teologie Ortodoxă de la UAIC. Cînd a văzut cum arată oraşul, a vrut să plece la Cluj sau să se întoarcă în ţara natală. „Mi s-a părut că e un oraş în alb şi negru, murdar. Am sunat la coordonatori aproape plîngînd și le-am zis că vreau acasă, dar mi-au zis să stau măcar două săptămîni să vad cum e”, iar un zîmbet neașteptat își ia locul de drept în discuție. Acum spune că nu ar mai vrea să plece, oamenii pe care i-a întîlnit s-au clădit în jurul ei întocmai ca pereții unei case.
Chiar dacă la început s-a acomodat mai greu cu baia și bucătăria comună din căminul C11 din campusul Codrescu, știe că pasiunile cer sacrificii, iar acum acestea i se par normale. Îi vede pe cei de aici liniștiți, iar verdele romantic al Iașului a cucerit-o. Spune că locuitorii din Chile au sufletul bun, dar sînt supărați mereu căci țara nu prosperă, iar aglomerația și gălăgia fac viața să fie stresantă. Cu toate astea, părinții ei, deși divorțați, nu vor ca ea să se mute în România. „Eu aș rămîne, dar nu știu ce se va întîmpla după cei trei ani de studiu. Aici va trebui să iau totul de la capăt”, mărturisește Maria cu o grimasă de nesiguranță.
Nuanțe introspective
Bruneta desenează de la 6 ani, iar în clasa a XII-a a avut probleme cu glanda tiroidă, boală care a fost un pretext pentru a se privi într-o oglindă interioară. Dacă pînă atunci dorise să devină designer de modă, și-a dat seama că se poate exprima mai bine prin artă. Așa a decis să studieze artele, iar dintre toate, cea mai cu lipici a fost pictura. „M-am întrebat ce vreau. Să pictez tablouri pentru niște bătrîni bogați și atît?”. Ca răspuns întrebărilor ei, un prieten catolic, care acum este preot, a îndrumat-o spre pictarea icoanelor și i-a povestit cîte ceva despre Biserica Ortodoxă.
„Pictura icoanelor e un exerciţiu de răbdare, căci culoarea trebuie aplicată în mai multe straturi. Eu nu sînt o persoană răbdătoare, tocmai de aceea mă ajută să mă concentrez şi mă linişteşte”
„El era chitarist și cînd l-am întrebat de ce cîntă, mi-a răspuns că nu face muzică pentru oricine, ci pentru Dumnezeu, servind astfel unui scop mai mare și ajutînd mai mulți oameni. Așa am vrut să fac și eu”. Atunci a fost momentul în care Maria a auzit prima dată de ortodoxism, în 1997. În paralel cu Facultatea de Arte Frumoase de la Universidad de Artes, Ciencias y Comunicación (UNIACC) a făcut 7 ani practică la „Atelier San Nicolás”, unde a învățat să picteze icoane. Însă în urma deciziei de a se converti la ortodoxism, femeia a fost marginalizată de prieteni, iar familia s-a împotrivit ideilor ei. „Cînd mama a văzut că sînt mai împăcată cu mine și mai fericită, a înțeles că ortodoxismul îmi face bine. Cît despre prieteni, mi-am găsit alții care îmi acceptă principiile”, spune aceasta cu degajare și fluturînd mîinile de parcă ar alunga niște muște. Vorbește plină de patos despre ortodoxism pe care ea îl consideră mai aproape de ființa umană, mai natural. „Prietenii îmi spun că am avut curaj atunci cînd am trecut la ortodoxism, mai ales că toată viaţa am fost catolică, la fel ca cei din jurul meu”, mărturiseşte chilianca cu o oarecare încredere în glas.
Tradiție și mici
„Pictura icoanelor e un exerciţiu de răbdare, căci culoarea trebuie aplicată în mai multe straturi. Eu nu sînt o persoană răbdătoare, tocmai de aceea mă ajută să mă concentrez şi mă linişteşte”, crede Maria, spune că cea mai bună mîncare din România sînt sărmăluțele cu smîntînă, iar cînd aude de mici și bere își amintește de țara ei, căci pînă la urmă românii nu sînt chiar atît de diferiți. Pe 18 septembrie, de ziua națională, cei din Chile ies împreună cu familia la un grătar. Una dintre tradițiile speciale pentru ea este „cincineros”, un fel de ritual în care membrii unei familii poartă în spate o tobă și bat în ea cu niște bețe în timp ce se învîrt pe loc foarte repede. „Acesta este transmis din tată-n fiu, iar bătrînii se învîrt întotdeauna mai repede decît tinerii”, zice aceasta cu un zîmbet larg.
În cei trei ani pe care îi va petrece în România, Maria vrea să călătorească cît mai mult și să viziteze mănăstiri și biserici pentru a vedea diferite modele de icoane.
Este pentru prima dată cînd dorințele o poartă dincolo de granițele țării-mamă, iar liniștea Iașului și multitudinea de lăcașuri sfinte pe care acesta i le oferă spre studiu o fac pe femeie să vrea să revină cu orice ocazie. Știe că este nevoie de ea acolo, iar cînd va ajunge să predea, își va aminti că într-o cameră de cămin și într-o limbă străină Dumnezeu a prins și mai multă culoare.
Adaugă un comentariu