Tranșeele înfundate din războiul împotriva avortului
Povești fără timbru 13 aprilie 2014 Niciun comentariu la Tranșeele înfundate din războiul împotriva avortului 21Prin ochii, mîinile și sufletul părintelui Radu Brînză a trecut mai multă suferință decît ne-am putea închipui că poate îndura un trup de om. Parohul Bisericii „Sfântul Haralambie” din Iași coordonează Departamentul Pro Vita al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași, și ajută mamele care nu vor să-și omoare copiii nenăscuți.
Cînd era elevă, setea Ioanei pentru carte era de nestăvilit. În palmele ei, paginile se topeau cum o fac, primăvara, nămeții, iar părinții i-au spus de nenumărate ori că va avea un viitor mare. Ioana învăța și pentru ei, o familie „bună”, cu renume și înstărită a orașului. Fata a crezut în șansele sale, mai ales că munca de la școală a ajutat-o să ajungă și olimpică pe țară. Însă cînd viitorul începea să i se țeasă așa cum toată lumea i l-a hărăzit, un fir rebel de urzeală s-a desprins din războiul de țesut și a stricat toată împletitura. Ioana a rămas însărcinată de cum a terminat liceul. „Zmeul” care a lăsat-o însărcinată s-a speriat și a dispărut, iar părinții, rușinați, au tras timp de trei luni de ea să avorteze, însă fata s-a încăpățînat să păstreze copilul. Atunci familia a abandonat-o complet, nu i-a mai dat niciun ban, iar eleva care cu doi-trei ani mai devreme era olimpică pe țară a ajuns să hoinărească, singură, fără bani și însărcinată, pe străzile Iașului.
Mic îndrumar de salvat vieți
Se vede că părintele Radu Brînză se luptă să-și păstreze calmul cînd încearcă să povestească. În liniștea Bisericii „Sfîntul Haralambie” preotul gesticulează din ce în ce mai agitat. „Deci era fata, cu copil în burtică, cel care a lăsat-o însărcinată a dispărut, familia la fel, fără bani, fără nimic. Atunci a dat Dumnezeu și am întîlnit-o.” Părintele spune că departamentul Pro Vita al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și e se ocupă, cu „salvarea, protejarea și cultivarea vieții din secunda unu de existență pînă dincolo de limitele acestei vieți”. În cazul Ioanei, departamentul a cazat-o într-un apartament al Mitropoliei din Iași și a încercat să o reintegreze în familie. Așa că părintele a început să încerce să țeasă înapoi împletitura pe care o lega pe Ioana de familia ei și să încerce să îi „cucerească”. A fost nevoie de șase luni de zile pînă cînd mama fetei, „bunicuța”, să cedeze. „Apoi ni s-a alăturat fratele, iar ultimul rămas a fost bunicul. Ca să vedeți cum se așază lucrurile, am vorbit nu demult cu fata și ne-a povestit că acum, bunicul nu iese din casă pînă nu pupă nepoata și cînd vine acasă primul lucru pe care îl face e să întrebe «unde-i nepoțica?».”
O scrisoare pentru bunicuța
De patru ani, de cînd a luat naștere departamentul Pro Vita, părintele Radu Brînză s-a întrebat mereu cu cine ar trebui să înceapă. Să aline singurătatea bătrîneții celor care au peste 70 de ani sau să se îngrijească de pruncii încă ne-născuți. „Le-am face pe toate”, spune părintele, ridicînd obosit din umeri. Însă a început cu cei mici. „Noi încercăm să reparăm lucrurile. Ne-am constituit o echipă de oameni care, atunci cînd identificăm un caz, îl evaluăm și în urma unei radiografii intervenim unde sînt probleme”, povestește acesta.
Așa a ajuns în atenția departamentului și cazul Anastasiei. Fata de pînă în 25 de ani locuia într-un județ învecinat, a rămas însărcinată și nu a putut să avorteze. La insistențele mamei, a mințit-o pe aceasta că va veni la Iași să avorteze. În capitala Moldovei a stat la niște verișori pînă cînd aceștia nu au mai putut să o țină, iar atunci a intervenit departamentul pentru a o ajuta. Anastasia a născut, însă nu avea curajul să îi spună mamei că a păstrat copilul, fiind convinsă că, dacă va face asta, femeia va rupe toate legăturile cu ea. „Într-o zi am zis să vedem cum facem cu bunicuța”, își amintește părintele, frămîntîndu-și mîinile în poală de parcă s-ar lupta cu un aluat încăpățînat. „Eu i-am propus fetei să merg înainte să vorbesc cu mama, să mergem amîndoi cu mașina mea, i-am spus că facem cum vrea ea. Pînă la urmă, după ce ne-am sfătuit, am hotărît să îi scriem o scrisoare. Și ne-am trezit în primul weekend cu bunicuța super fericită, care i-a mulțumit fetei că nu a omorît copilul, a stat numai cu ea în brațe. Acum, locuiesc împreună, fata și-a găsit serviciu, păstrăm legătura, și i-am găsit naș, i-am botezat și copilul.”
Adaugă un comentariu