Voluntarii care-și aduc ambulanța de acasă
Povești fără timbru 6 noiembrie 2017 Niciun comentariu la Voluntarii care-și aduc ambulanța de acasă 108„Eram acolo 40 de oameni care și-au dat seama că nu mișcă nimic în direcția prevenției și a primului ajutor și că nu se fac campanii de informare pentru donarea de sînge așa cum ar trebui”, spune Marius Benchea, în timp ce bate cu degetele pervazul geamului. Toți cei 40 de oameni s-au desprins anul trecut de Crucea Roșie, filiala din Iași, și au creat „Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași (SVAI)”. Așa s-au gîndit să-l numească prima dată, dar pentru că denumirea nu a putut fi înregistrată ca ONG, aceștia au creat Asociația Ambulanța. Life, căreia i-au alipit și serviciul pe care și-l doriseră atît de tare.
Comuna Belcești, din județul Iași, numără în prezent șapte medici de familie și un stomatolog. Deși sînt destul de mulți pentru o zonă atît de izolată, cozile din fața ușilor sînt interminabile. Marius, de la Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași, și Iustin, de la Direcția pentru Sănătate Publică Iași iau la rînd ușile scorojite de vopsea albă ca să afle dacă există probleme în satele din zonă cu vaccinarea nou-născuților. Cum intră în cabinet, toată lumea adoptă o atitudine imperioasă, care-mi amintește de inspecțiile din liceu, unde cu toții ne îmbrăcam frumos și ne spuneam textul învățat pe de rost, în speranța că vom impresiona. Sistemul pare că se închide imediat ce băieții spun din partea cui vin și-ți lasă impresia că nu toată lumea e în aceeași baricadă în problema asta. Cei doi le explică din prima clipă că intenția lor nu-i să lipească afișe pe ușă, ci să meargă efectiv pe teren și să convingă oamenii să vină să-și vaccineze copiii. Se oferă chiar să-i aducă cu mașina lor și să aibă grijă să ajungă înapoi, dar cu toate acestea se obțin cu greu două nume, căci în rest „oamenii aici chiar nu pun probleme”.
La începutul lui 2017, Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași devenea deci realitate, iar Marius avea să ocupe, de atunci şi pînă în prezent, postul de director general al organizației. Pentru că echipa era mare le-a luat destul de mult să se organizeze și chiar dacă „lucrurile încă nu merg ceas”, cum spune adesea Marius rîzînd, au făcut grupulețe ca să se descurce mai ușor. În prezent sînt împărțiți în patru departamente: media și fundraising, adică cei care „sînt baza funcționării” organizației; departamentul de intervenție rapidă, format din voluntari care au peste 18 ani, dar care nu au avut niciodată tangență cu domeniul medical; divizia medicală, în cadrul căreia, deși este încă în curs de formare, activează cinci medici, urmînd a li se alătura și studenți din anul al II-lea la Medicină Generală și la Asistență Medicală Generală; și divizia de tineret, care numără acum 50 de membri. Pe lîngă acestea, Marius speră să li se poată adăuga măcar altele două, care ar trebui să vizeze problemele sociale, cu care se confruntă tot mai frecvent pe teren, și cercetarea, un domeniu necesar pentru a putea ține pasul cu toate schimbările din jur.
Casa ieșenilor
Maria stă cu familia ei pe vîrful unui deal de la marginea comunei. Are cinci copii cu vîrste foarte apropiate și pe ultimii doi, doctorii din sat nu i-au mai văzut de la naștere. Soțul Mariei e cioban și e mai tot timpul plecat și ea „nu e tocmai sănătoasă la cap”, după cum zice una dintre doctorițe. Nu vine „la oraș” prea des pentru că, după cum recunoaște una dintre cele trei asistente ale satului, care a ajutat să fie ghid pentru Marius și Iustin, dacă drumul de la Bercești la Iași e 5 lei, cel de la oraș pînă unde locuiește Maria e 8. După cîteva minute de discuții acceptă să vină cu cei mai mici dintre prunci la dispensarul din comună. Cînd văd că tinerii chiar se întorc cu femeia, doctorii fac cerc în jurul lor și parcă prind încredere, așa că pe lista nevaccinaților mai apare un nume.
Pentru că ceea ce fac este voluntar, sprijinul financiar și-l găsesc tot între ei, nu de puține ori existînd situațiile în care „banii vin de acasă”. Recunoaște însă că societatea a început deja să se solidarizeze cu mișcarea lor, astfel că acum nu mult timp cîțiva artiști, printre care cîntărețul Emeric Imre și actorul Cătălin Bordea, au acceptat să susțină spectacole ca să îi ajute şi să doneze banii obţinuţi din bilete pentru a le sprijini cauza. „Sînt oameni și companii care ne scriu și ne întreabă de ce mai avem nevoie, dar noi am preferat ca prima dată să facem treabă și apoi să cerem bani”, zice Marius, în timp ce înnăbușă fumul din țigara proaspăt stinsă. În urma unui apel lansat pe Facebook, cei de la Serviciul Voluntar de Ambulanță au reușit să înceapă renovările la un nou sediu, la parterul unui bloc din Podu Roș. Pereții sînt încă albi, dar în ochii voluntarilor care dau cu var de zor se poate citi clar că aici are să se construiască o casă „nu doar pentru un ONG al nostru, ci al ieșenilor”. E și asta o formă prin care cei de la SVAI vor să le arate oamenilor că nu „sînt doar o mînă de tineri care vor să facă ceva”, ci că ceea ce și-au propus ei nu e doar o joacă și că o să lase urme în societate.
Dictator cu suflet
Alexandra stă la 15 minute de spital, dar tot n-a trecut pe acolo cît să-i facă al doilea vaccin celui mic. Se plînge c-o bate bărbatul și că stă toată ziua plecat astfel că ea n-are cu cine să-i lase pe ceilalți patru copiii, ca s-o ia din loc cu al cincilea. Cînd Marius și Iustin intră în curte aproape că începe să plîngă. „Și acum mă bătea în casă”, spune cu ochii în lacrimi, dar se gîndește de două ori înainte să-i lase pe băieți să-i transmită datele către cei de la Salvați Copiii. În fața casei dărăpănate, Marius îi explică soțului că n-ar trebui să-și atingă nevasta, mai ales acum că e însărcinată. Asta nu-i parte din atribuțiile sale, dar nu poate să plece pur și simplu, știind toate acestea. „Ne vedem într-o lună”, îi zice bărbatului înainte să închidă poarta din lemn.
Deşi au doar şapte luni de activitate, cîteva sute de tineri și-au arătat interesul de a se înscrie în organizația lor. Chiar dacă procesul de selecţie nu presupune mai mult decît dorința de a vrea să fii acolo, pentru a putea să intri în grupul celor de la Serviciul Voluntar de Ambulanță trebuie să fii pregătit să faci față celor 20 – 30 de ore de cursuri de prim-ajutor, „un instructaj aproape milităresc”, cum îl numește Marius, urmat apoi de un examen „pe care îl dai de cîte ori este nevoie ca să-l iei și să fii pregătit”. „Atunci cînd pe spatele tău scrie «prim-ajutor» omul se așteaptă ca tu să știi ce faci în caz că are nevoie de tine”, spune Marius, privind către pereții albi ai sediului. Știe că pe teren coordonatorii sînt duri cu voluntarii și se amuză de fiecare dată cînd un nou venit se plînge de „regimul dictatorial” care i se impune. Tocmai de asta-i îndeamnă pe toți să se cunoască și într-un alt mediu, ca să înțeleagă că de fapt riscurile pe care și le asumă influențează toate reacțiile astea.
Ce-și doresc cel mai mult cei de la Serviciul Voluntar de Ambulanță este să legalizeze în totalitate asociația și să poată astfel să-și achiziționeze propriile ambulanțe, ca să ajute spitalele în transportul și tratarea pacienților, dar și să poată face consultații la domiciliu. Dacă în prezent voluntarii nu pot decît să realizeze manevre de prim-ajutor, Marius speră ca în curînd să obțină aprobările necesare încît ajutorul lor să se concretizeze tot mai mult. În anul ce urmează, voluntarii vor să deschidă cinci puncte de prim-ajutor pe raza Municipiului Iași, în sate uitate de lume, unde ambulanțelor le ia cîteva ore ca să ajungă. Tot prin sate ar vrea să înceapă și o campanie de donare a sîngelui, ai cărei participanți să primească în cadrul unei gale a donatorilor, titlul de „salvator extraordinar”.
Mașina mică și albastră cu care s-au plimbat Marius și Iustin pleacă din fața dispensarului comunei și ridică nori mari de praf. În urmă lasă încă se mai vede poarta mare a cimitirului, care-i așezat în mod ironic, chiar peste drum de spital. Pe drum, Marius povestește despre ce-au făcut voluntarii lui anul acesta la zilele „Sfintei Cuvioase Parascheva”. Rîde tare, din tot sufletul, pentru că asta-i singura metodă de-a rămîne tare în fața tuturor imaginilor pe care le adună de vreo șapte luni încoace.
Numele personajelor
din reportaj au fost înlocuite
pentru a le proteja identitatea.
Adaugă un comentariu