Ziua votăm și noaptea spargem capete
Povești fără timbru 7 iunie 2016 Niciun comentariu la Ziua votăm și noaptea spargem capete 67„Mi-a venit una de m-a calmat.” „Țigancă?” „Îți dai seama.” Un tip din comisie și un polițist povestesc în fața Școlii Generale nr. 22 „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Tătărași. „Nu știa. I-am zis să semneze și aproape a început să plîngă. «Mizgălește aici», i-am spus. Și a tras o mîzgălitură. «Da’ hai tu te rog cu mine» «Ai trei buletine», da’ io nu i-am mai arătat și chenarele. Pînă la urmă am lăsat pe cineva să intre, s-o ajute. N-ai ce să faci în situațiile astea.” Au dat mai mulți dintre ei comandă de mîncare, dar nu e săpun la baie, n-au cu ce să se spele înainte de masă. „Mă duc să văd, poate are cineva săpun lichid, că-i rău!” După el, cu buletinul în mînă, intră și un tînăr care doar ce și-a legat bicicleta de poarta de fotbal a terenului din fața școlii. Între timp a plecat și cel din comisie, de mai devreme, dar polițistul deja și-a găsit alt interlocutor. „E prea permisivă legea asta, cu infractorii de exemplu, dacă-mi intră unu’ în casă eu n-am ce să fac, trebuie să sun la poliție. Păi eu îi sparg capul și după sun la poliție și la salvare și aia e”, îi spune bărbatul, în timp ce polițistul se uită la el și tace.
O femeie stă pe una dintre băncile din fața școlii vorbind la telefon de vreo jumătate de oră. Se ceartă, povestește, iar se ceartă, iar povestește. Cînd în sfîrșit termină de vorbit, intră hotărîtă în clădire și n-o mai văd ieșind. Mai trece jumătate de oră și cred că încă se ceartă cu numele candidaților de pe buletinele de vot. Alt tip din comisie iese din școală, se așază pe banca cea mai îndepărtată de clădire, își potrivește tacticos paharul de plastic, plin cu cafea, între barele metalice ale băncii, și începe a cerceta niște hîrtii.
„N-am mai fost pe aici de cînd eram mic”, îi spune un student prietenului său, ieșind din clădire și amintindu-și de școală. În curte, un teren de fotbal asfaltat, sînt acum doar copiii lăsați de părinții care-au intrat să voteze, jucîndu-se, alergînd și țipînd de bucurie. „Tati, stai că vin și eu!” El și ea, de mînă cu cei doi țînci, de mînă cu trotinetele, intră în curtea școlii. „Nu, doar unul dintre voi are voie.” Și bărbatul, împreună cu cel mic, se duce să voteze. Foarte multe familii, părinți și bunici cu copii, vin după prînz să voteze în școlile și liceele din cartierele Iașului. În Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” intră mai multă lume decît într-o zi de școală. „Mulți la care nu mă așteptam au ieșit la vot. Foarte bine, să cadă jos sărăcia asta obosită, ciuma roșie”, îi spune un individ, cu copilul în cîrcă, soției. Imediat după ei intră două studente, una trăgîndu-o pe cealaltă de mînă. „Da’ am vrut să mergem să stăm în parc, de ce trebuie să venim aici?” „Tre’ să faci și asta”, și-o trage după ea în liceu. Alt student, cu două cărți xeroxate într-o mînă, buletinul și o sticlă de suc în cealaltă, intră și el hotărît. E ora 14.31 și prezența la vot e undeva pe la 16,5%, al treilea ultimul județ din țară. „Uite, aici este o școală”, îi explică un părinte celui mic. Dacă, atunci cînd vor crește mari, jumătate din toți copiii aduși azi cu părinții vor merge și ei la vot, măcar atunci va avea și orașul ăsta o șansă.
Ajung și două bătrîne în fața liceului. „Eu nu mai intru, că deja e a treia oară azi. Prima oară am fost să întreb unde, dup-aia să votez și acum cu tine. O să zică ăștia că-s din aia adusă la votare cu autocarul”, spune una dintre femei. O tipă din comisie iese repede din liceu, scrutînd strada. În cîteva secunde oprește o mașină în dreptul ei, îi lasă un pachet și pleacă, femeia intrînd conspirativ înapoi cu punga de carton de la McDonald’s.
Așa cum își fac cruce cînd ies din biserică, cînd ies de la vot, fiecare încearcă să tragă o concluzie, își pune o dorință, rostind mai mult pentru el, murmurînd „Lasă că poate face el treabă bună” sau „Vedem ce-o să iasă”. Alții glumesc, luînd la mișto candidatul cu cele mai mari șanse. „Cu cine-ai votat, Partidul Comunist?” „Îți dai seama”. Pentru că la locale se poate vota doar la secția la care ești distribuit, mulți nu prea știu dacă pot vota aici sau nu și intră în liceu sperînd să fi nimerit bine. „Dacă te lasă, bine, dacă nu, nu.” Un tip mai solid iese mîndru din școală, fumînd șmecherește din țigara electronică. A avut noroc, a votat.
Adaugă un comentariu