Duhul Sfînt e internat la Grajduri. Fapta: patricid
Bogdan Lupescu 20 ianuarie 2020 Niciun comentariu la Duhul Sfînt e internat la Grajduri. Fapta: patricid 140
Acum doi ani, o crimă între altele a zguduit viața pacienților din spitalul penitenciar Grajduri-Pădureni. O tînără asistentă medicală a fost ucisă cu sînge rece de un deținut oligofren. Frumoasa fată făcuse o greșeală: se atașase prea mult de oamenii aceia neajutorați. După declarațiile bolnavilor, putem constata că și ei o iubeau. Dacă ucigașul n-ar fi fost mutat pe viață într-un penitenciar, l-ar fi linșat toți, după îndelungi torturi. Însă, pînă la data acelei crime, pacienții erau nesupravegheați și evadau frecvent, de atunci au apărut gardurile, alarmele și infirmerii antrenați. Gratiile a două temnițe se intersectează în creierele lor. Unii le spun CRIMINALI, și într-adevăr regăsim aici toți ucigașii în serie de care am auzit în ziare, violatorii, agresorii ale căror fapte le-am întors pe toate fețele fără a pricepe nimic. Alții le zic NEBUNI, persoane fără discernămînt, și vorbesc despre ei cel mai mult ca niște plante. Medicii refuză primele două variante, le spun PACIENȚI și atît. Petrecînd o săptămînă printre ei, ne-am dat seama că putem încerca să le spunem mult, mult mai simplu: putem încerca să le spunem OAMENI.
Unde nu se poate conversa, e bine să mergi
Un vagon comun, matinal și aglomerat, fără muchii desfăcătoare de beri. În stația Grajduri mai coboară doar trei bărbați nerași, care purced cu sete mare înspre birtul „Pati-bar: Panela”. În dreapta, sus pe deal, un pîlc de castele grozave sticlesc în soarele dimineții. „Tu-le rasa-n paișpe de țigani, numa’ ei au bani aici, pe la noi!”, suduie un mustăcios „mai intelectual”, echilibrat de două căldări. Pereții cu chirpici ai caselor sînt văruiți într-un alb strident, care-ți face sete, iar găurile astupate cu bucăți mari de placaj albastru. Sărăcie.
La început trebuie să mergi pe calea ferată. De-o parte, cîțiva meri într-un crîng rar, de cealaltă, un turn de apă, la capăt soarele, bilă roșie prevestitoare de rău. La barieră faci stînga, pe un drum forestier. Considerăm că e frumos, e liniște, verdeață de foioase. Deodată, o poartă veche, de plasă, se cască în lături și ne înfioară. „SPITAL”. Știm că e interzis, dar mergem mai departe. Pe stînga, printre copaci, ghicești prima clădire. O casă curios de obișnuită: fără etaj, acoperiș povîrnit, o singură ușă, horn. La ferestre zărim gratii. Pe zidul dinspre stradă, o plăcuță pătrată, cu latura de 20 de centrimetri: „PAV. 1, ART. 113 C.P.” și alte cîteva cifre, cu siguranță numărul de inventar al clădirii. Casa e înconjurată cu gard înalt, care spre ușă produce un ieșind, ca o curte interioară. E un gărduț scund, pe care stau întinse sute de haine vechi, peticite, cîteva cauciucuri pline de flori veștede, bănci și cam o duzină de bărbați care nu conversează. Mai sus, cel de-al doilea pavilion ne confirmă bănuielile: un urlet, mai degrabă un răget înfiorător produs de o femeie, iar cei doi bărbați în halat albastru sting țigările și se reped în incintă.
Singura temniță pentru alienați din Moldova
„Grajduri” este o secție a Spitalului Socola Iași și îi adăpostește pe cei care au săvîrșit fapte penale fără avea discernămînt. Cele trei articole care-i trimit aici sînt 113 și 114 din Codul Penal, precum și Decretul 313 valabil tocmai din anii ’70. Primul articol presupune tratament obligatoriu, „cu internare sau acasă”, al doilea impune tratament cu internare obligatorie, iar ultimul se referă la bolnavii care dau primele semne că ceva nu e în regulă și sînt aduși aici înainte de a comite vreo infracțiune.
În România nu mai există decît patru spitale-penitenciar: la Poiana Mare, Dr. Petru Groza, Săpoca și Timișoara. Secția de la „Grajduri”, care s-a mutat aici de la Răducăneni, în 1993, asigură asistență pentru 6 județe ale Moldovei. În perioada de „glorie”, Grajduri adăpostea 160 de bolnavi. Acum prin cele 6 pavilioane rătăcesc „doar” 126, majoritatea bărbați, îngrijiți de 70 de cadre medicale. Toți sînt examinați de o comisie care vine o dată la trei luni, prelungind sentința, omorînd speranța plecării și înmulțind gîndurile de evadare. Bolnavii sînt așezați, în general, cîte 4 sau 6 într-o cameră, după preferințe, dar se au în vedere și „avantajele terapeutice pe care le aduce, de exemplu, amestecarea unui schizofren cu un maniac sau epileptic”, după cum ne-a spus doctorul Mihalache, responsabilul pavilioanelor „vedetă” III și V. Toți vor să ajungă în pavilionul I, care este pașaportul spre eliberare, cel cu numărul II fiind rezervat sexului frumos.
Înghițitorul de linguri
„Atenție, veți veni cu mine la vizită în pavilionul III. Sînt pacienții cei mai periculoși, aduși de curînd, nici nu-i cunoaștem încă prea bine…”, ne instruiește din mers doctorul.
Curtea interioară e bine îngrijită, aceleași caucucuri înflorite, aleile sînt măturate migălos, vedem și primii bolnavi – doi imbecili, cărînd lăzi grele cu mîncare. Se poticnesc întruna, au frunțile teșite, urechile malformate, și se uită insistent spre niciunde. Alții patru pornesc la muncă, cu o căruță. Ergoterapie, vindecarea prin muncă. Doctorul Mihalache folosește un fel de interfon, sau sistem de alarmă, și din pavilionul III apare grăbit asistemul Daniel. De obicei, vizita începe din grupurile sanitare, constată că a fost spart un geam, „Nasol!”, fiindcă cioburile sînt principalele arme. Intrînd în sala de mese, un infirmier roșcat se amuză, fiindcă din greșeală a omorît cu ușa un șoarece. Pacienții sînt hrăniți printr-un geam pătrat, nu există cuțite, nici furculițe, doar linguri. Se întîmplă că un botoșănean înghițea circa 5 linguri săptămînal, le arunca printre gratii, în iarbă, și le înfuleca afară. Într-o zi bolnavul n-a mai vrut să facă endoscopie. Tînjea după un spital mare, la oraș.

Printre gratiile ușilor vedem cefele bolnavilor, care se plimbă agitați prin odăi. „Sînteți pregătiți? Vom intra în prima cameră, cu adevărat cazurile cele mai grave”. Unui infirmier i se încordează fălcile și închide ochii, de parcă și-ar ordona gîndurile. Și ușa camerei se închide, încet, în urma noastră.
După viol, nu mai răspunde la nici un stimul
Cititorule, cîteva precizări: vom avea de-a face cu o comunitate de oameni, bizară desigur, dar călăuzită de cîteva reguli clare, în privința lor, toți nebunii se comportă cam la fel. Mai întîi – ne spune asistenta Mirela – „trebuie să ai mereu un ochi la ceafă”, fiindcă pacienții sînt imprevizibili. Doi: nu te atașa prea mult de ei, nu da țigări, fiindcă „mai rău le faci, pot chiar să plîngă după tine, le e dor”. Și, în sfîrșit, nu insista asupra faptelor comise, evită „de ce?”-ul, sînt clipele acelea cu care ei trăiesc tot timpul, „se poate spune că s-au născut o dată cu acea crimă”. Concluzia aparține asistentei Silvia: „Cînd plec de aici, văd lumea cu alți ochi, îmi dau seama că totul poate fi altfel”.
O odaie îngustă, patru paturi. Pe primul din dreapta stă Ioan, oligofren din Vaslui, în poziția șezut. Stă așa de cîteva luni, cu degetele ca niște ramuri noduroase încleștînd genunchii, parcă ar aștepta nerăbdător pe cineva, de mult timp. Își bălăngăne trupul într-un ritm alert, ține buzele strînse, colțurile gurii arcuite puternic în jos, ne dă senzația unei teribile violențe, vii încă. Doctorul vorbește despre el fără jenă, de parc-ar fi vorba de o bucată de lut. „E complet autist, îl hrănim forțat cu lingurița. Nu răspunde la nici un stimul, are și ulcer varicos… Pune mîna pe el, hai, nu te speria, încearcă să-i desfaci degetele!” Mușchii antebrațului sînt tari ca piatra, bolnavul își ridică privirea și mă privește fix în ochi. Prima mișcare inedită de cîteva zile. Mă retrag speriat către ușă. „Da, e periculos, e și gerontofil, a ajuns aici pentru perversiuni sexuale cu bunică-sa”. Peste o săptămînă l-am regăsit exact în aceeași poziție.
În timp ce vorbește, ceilalți bolnavi nici nu se întorc spre el. Au fețele alungite, chilugi, ochii înfundați în orbite. „Nea’ Ghindău, mata ce-ai făcut? Un mic scandal c-un cetățean, nu? L-ai înjunghiat?” Omul se pornește deodată, de parcă și-ar fi reluat argumentația întreruptă adineaori: „Vă spun, nu l-am înjunghiat, l-am înțepat doar, dacă-l înjunghiam…” Se întărîtă singur, cu fiecare cuvînt spus. „Doar l-am înțepat, țineți minte, l-am înțepat, auziți!” Începe să țipe. Ieșim, iar infirmierii intră calmi în cameră, unul cîte unul.
Povestea domnului „Cinșdoi” și a pedantului „Bine/Rău”
Te-ai gîndi că poți cunoaște oamenii după fapta comisă, după cîteva automatisme sau ticuri. Dar nu. Profilul, gura întredeschisă, privirea aceea curioasă, cu coada ochiului, degetele, forma capului, omoplații, toate vorbesc.
Antonel (Galați), oligofren. Fapta: crimă, mama. Nu mai aude voci. Albu N. Fapta: i-a tăiat capul și mîinile fratelui său, le-a bătut în cuie pe gard, scriindu-i și un epitaf în versuri. Cel mai bun la șah din spital. Plutonier major din Bacău: a condus fără permis și a avut un accident. E handicapat fizic, stă răsucit, cu fața întoarsă spre ușă, ochii mari, curios. Necunoscut (Vaslui): tentativă de omor, eliberat, acasă, a omorît copilul pe care soția sa îl făcuse cu un alt bărbat. Lăstun P. (epileptic) Crimă. Motivul: „N-a ținut la glumă”.
În altă cameră, un pacient are doar o dambla: în fiecare zi face exact 52 de ture în jurul pavilionului. I se spune simplu: „Cinșdoi”. Alături, I. Aruștei, un schizofren pedant, care parcă îți soarbe cuvintele. „E o chestie interesantă, uitați-vă cum repetă: Cum te simți, bine? Aruștei încuviințează ascultător: „Bine, bine…” „Îi rău, nu?” Bolnavul se strîmbă: „Rău, foarte rău..”
Cei mai mulți au diaree. Ionică are hernie. „Dă jos pantalonii!” O umflătură uriașă, testicolele bătrînului sînt coborîte pînă aproape de genunchi. „Na, și mata vrei la muncă, stai întins și bagă hernia înapoi. Trebuie să-l trimitem cu salvarea la spital…Da’ n-avem salvare. Bagă, bă, hernia înapoi!”
Ieșim la aer. „Cinșdoi” se apucase deja de treabă.
„La figurat nu sînt închis…”
Pe aici, zilele sînt la fel, și, după spusele asistentei Mirela, asta le dereglează și mai tare mințile. „Data trecută mă simțeam mai bine”, dar acea dată ultima poate însemna șase luni sau chiar mai mult. Și nu e de mirare că pe parcursul unei săptămîni întregi n-am observat mari schimbări în comportamentul lor. Oamenii își uită zilele aici, în inima pădurii, nu mai pot sau nu mai vor să știe de trecerea anilor. Toți însă vor un singur lucru: să plece acasă.
Un țigănaș – minor, credem noi – nu-și mai amintește de cînd stă aici. „Cînd te-ai născut?” Se întoarce greu, are picioarele firave înfipte în cizme mari, de gumă, tăiate la jumătate. „Pe 8 decembrie”. Anul? „8 decembrie”. Anul? „Nu știu”.
Camera model. Imediat ce se deschide ușa, Stelică din Solca se verticalizează, așteptînd întrebarea. Întrebarea nu întîrzie: „Stelică, dă raportul camerei!” Stelică arată astfel: are ochii umezi, buzele groase, dinții lați, cumpătat, numai că uneori rîde fără nici un rost. Este epileptic. „În camera noastră avem un efectiv de 5 bolnavi. Ghiță spune că vrea la muncă, da’ nu-l lăsați, îi slab. În ultimele trei luni nu s-au petrecut evenimente importante”. Pauză. „Ceva noutăți?” „Toate-s vechi și noi sînt toate. Toate se întîmplă în funcție de necesitățile materiale și spirituale. Iată, ascultăm radio. Eu mă dau mult pe lectură. N-am cu cine face o conversație. Iată, Vasile, e indiferent, are gol afectiv, stă și se uită.”
Pe același rînd de paturi mai stau: Mihai, nenăscut. Fapta: crimă. Motivul: „televizorul e una dintre cauze”. Nu a fost alcoolic, Mihai (Brodina): „Am luat o drujbă”. Nu precizează scopul. Ionuț, epileptic, indiferent. Desenează gloanțe, hărți, rățoiul Donald, copie din reviste. Gică (epileptic), a avut un episod depresiv fiindcă l-a părăsit soția.
Stelică poate fi și trist: „Am patru prieteni, doi sînt din pavilionul V, ne întîlnim la rummy în bibliotecă. Eu cînd observ indiferența celorlalți devin și eu indiferent, mă retrag în mine… La figurat nu sînt închis, doar la propriu”.
„O asistentă medicală trebuie protejată, eventual iubită, nicidecum omorîtă”
Din categoria intelectualilor mai fac parte: Berbecaru B. (clasa XI-a, și-a ucis mama, vrea să termine liceul și, dacă învață bine, să dea la facultate), preotul Dorișteanu și un ins cu 13 dioptrii la fiecare ochi. Cei mai mulți pacienți se izolează sub pături. Sînt înveliți pînă peste cap, stau așa zile întregi. În bibliotecă e liniște.
Bibliotecarul Neculai e îmbrăcat cu un halat cam larg, albastru, strîns legat, ceva mai sus de șolduri, cu un cordon matlasat. Are nările mari și cînd ți se adresează se uită pe pereți, de parcă ar recita o poezie neînvățată prea bine. Vorbele îi sînt sincopate, oficiale, fără bîlbe, accentuînd în mod deosebit pe primele silabe. „Ne bucurăm, de oaspeți. În biblioteca noastră, avem volume de toate genurile, aproximativ o mie: geografie, cărți istorice, cărți de aventuri, polițiste. Dintre autori, enumerăm: Rebreanu, Creangă, Barbu Delavrancea. Cît timpul ne permite se joacă badmington, avem palete de tenis de masă, fileu, dar nu și masă. Eu iubesc florile”.
E cuminte ca un elev de gimnaziu și îmi imaginez alți doi prieteni criminali, jucînd duios badmington cu fluturași. În incinta bibliotecii se află un surdomut imbecil la un calculator neperformant. Întotdeauna joacă la „cărămizi”, cu o dexteritate uimitoare. Alături, un prieten doar se uită.
Bibliotecarul subliniază într-o carte de Mihai Beniuc. Pe pereți sînt înșirate decupaje dintr-un album, pe care „am avut dificultăți în a le găsi”. La fereastră e un fel de altar, acoperit cu pînză roșie, lucioasă. Pe el se află o fotografie, sub care deținuții au scris cîteva rînduri. Înțelegem despre cine e vorba. „E o asistentă medicală răposată, țineam foarte mult la ea, vedeți zgaiba asta la ochi, mi-am spart arcada și ea personal m-a îngrijit…” Tace. Apoi, ne spune, fără patimă, rece, pe un ton la fel de oficial, cîteva vorbe în care ni se pare că e adunată toată ura, toată iubirea, toată înțelepciunea micii lumi din pustietățile pădurii: „O asistentă medicală trebuie protejată, eventual iubită, nicidecum omorîtă.” Sub fotografie e cartea preferată, cea citită, a tuturor. Titlul ei este: „Nu te lăsa”.
„N-am mai mîncat de 12 ani”
„Moș Beșică de la Chiatra” e singurul din spital care nu mai vrea să plece acasă, fiindcă nu mai are pe nimeni. Nici doctorii n-au de ce să-l mai țină, e la 113, și are un regim mai liber decît ceilalți, dar mai bea. Va fi înmormîntat aici, la Grajduri.
Mascota pavilionului V e un moșneag din Piatra Neamț, pe care doctorul exemplifică firesc: „Iată un imbecil”. Poartă o bască tip legiunea străină, cu un canaf roșu în față, e absolut lipsit de orice rațiune. Apatic, explică: „L-am bătut pe tata cu parul peste cap și l-am înmormîntat, deh, sînt un debil mintal, n-am mai mîncat de 12 ani”. Ciobanu P, veteran de Grajduri, 9 ani de detenție în spitalul-penitenciar. Fapta: găleată în cap aplicată unei băbuțe, eliberat temporar. La cîrciuma din sat, a rămas fără bani și i-a cerut mamei sale. Mama l-a refuzat și pentru aceasta a ucis-o. Cînd vin oaspeți se ridică în picioare, la marginea patului, militărește, în poziție regulamentară. E amuzant că genunchii nu îi sînt îndoiți, turul pantalonilor căzut, dar bătrînul e țanțos. L-au filmat cei de la ProTV, a spus, ca toți ceilalți, că totul e bine, numai că e o singură problemă, foarte gravă: „Nu ne dau ardei iuți”. A doua zi a primit jumătate de pungă.
„Caut bărbat ideal, ofer toată persoana mea”
Pavilionul II e rezervat femeilor. Diagnostic: „Sînt mai isterice, din cauza lipsei activității sexuale”. Înainte de uciderea asistentei, femeile și bărbații se întîlneau la muncă, se iubeau uneori, ba unii se mai și căsătoreau, fiind lăsați să trăiască împreună. Acum mai sunt „doar cîteva sarcini nedorite, care se întîmplă tot la ergoterapie”.
Isac M. Iese speriată de sub cuvertură: „Sînteți de la ziar? Mă puteți ajuta?” Părul i-e ridicat în cap, aproape la verticală, ochii larg deschiși. „Caut neapărat să mă căsătoresc! Caut persoana ideală. Intelectual modest, cu mașină și bani”. Ce puteți oferi? „Persoana mea”. O disperare bolnăvicioasă o ațîță: „Spuneți, mă puteți ajuta?” Răspundem că da. Greșeală, ne va urmări mereu, prin tot pavilionul, cerînd amănunte picante. Cocuța și-a aruncat copilul de opt ani de la etajul nouă pe motive religioase, și nu dă interviuri. Locuiește singură în cameră și este extrem de violentă.
Atît de aproape, în pavilionul V, stă un violator sifilitic în scris, maniac delirant din Vaslui. Trup masiv, îmbrăcat în „bermude”, cămașă în carouri, tuns periuță, păr gri. Sub mustața neagră, groasă se văd dinți mici, deși, apropiați de gingie, salivează mult și rînjește. A doua zi l-am regăsit privind tîmp gimnaste apetisante, la micul lui televizor. Sport.
„Animalele au început să miște în tablouri”
Călugărul Dorișeanu vine de la Mănăstirea Bistrița, Neamț. Se duce cu însoțitor la biserica din sat, nu pierde nici un hram împărătesc. Fapta: „la o cîrciumă, i-am tras un cap în gură, fiindcă a luat în deșert numele Domnului, și i-am scos doi dinți. Citesc Biblia, Ceaslovul, uitați-vă, pe toate le am aici”.
Cezar, creștin-penticostal, îmbrăcat în trening roșu cu manșete strîmte, din supraelastic. „Mi-am omorît copilul fiindcă sînt adeptul unei religii. Am venit acasă fără să beau și mi-am văzut copilul drept diavol. Auzeam voci care-mi spuneau să scot totul din casă, am început să scot boii, vacile din grajduri. Animalele au început să se miște în tablouri, copilul nu-l vedeam cu coarne, era la fel, dar vocile-mi spuneau să-l ucid. Ucide-l! Ucide-l!”
După cîteva zile, călugărul Dorișteanu nu mai citește Ceaslovul, ci o hartă feroviară. E mare ca un taur, capul lat, părul negru, cu o cărare amuzantă, pe o parte. Are ochelari legați cu ață și un jerseu de lînă, împletit grosolan. „Dacă, Doamne ferește, mă prinde Crăciunul aici, mă mai duc o dată jos la biserică, cu însoțitor. Nimic nu-i mai frumos decît Crăciunul.”

„Duceți-vă, de acum sînt obosit”
Doctorul deschide larg ușile unui dulap și ne arată un teanc gros de dosare: „Iată la cîți le-am dat drumul acasă din 1987”. Vreo 200. În voce i se simte mîndria și optimismul că pentru ei se poate face ceva. Pentru noi, teama de a ieși în libertate parcă a crescut puțin. Asistenta pavilionului I, Mirela, trage adînc dintr-o țigară Winchester, și îndreptînd-o spre noi, spune încet: „Eu sînt în mijlocul lor de la 18 ani. Și totuși, cei mai periculoși sînt dincolo, în libertate. Într-o zi, cîte unul, vor ajunge aici”.
Marcel Gîză însă, n-are nevoie de nimic, e vindecat, mîntuit pe de-a-ntregul. Acum 5 ani, era într-o salvare care trebuia să-l ducă la un spital obișnuit, iar infirmierii l-au întrebat cu cine ține „Eu am spus că cu Steaua. «Noi cu Dinamo» și de aceea am ajuns aici”. Marcel nu clipește niciodată, are ochii căscați, fruntea bombată – „Vedeți astea două umflături de frunte! Sînt de la atîta învățătură” – peste care poartă un fes roșu, gros, de bumbac. Trupul îi este foarte firav, emană însă o gingășie combinată cu aroganță față de ceilalți bolnavi, care nu ar putea nicicum să-l înțeleagă vreodată. Este DJ internațional, poate da oricînd discotecă. „dar și poet fiindcă sînt la curent cu muzica de pe toate meridianele globului”. Are 60 de facultăți. Vorbele sale cad ca niște tunete, apocaliptic, prevestind un necaz mare. „Eu sînt aici piesa de bază, care trebuie omorîtă, spuneți lumii că doctorii ăștia sînt niște criminali, de 5 ani vor să mă omoare, dar nu pot, fiindcă eu sînt Duhul Sfînt. Mi-au luat și banii, 600.000, ne dau doar oase, acu’ mi-au tăiat și curentul electric! În loc de 45 de picături pe zi de Haloperidon, îmi toarnă cu sticla. Doctorul ăsta Mihalache – da, ăsta, pe care-l vedeți! – e un om rău, e gelos, vrea o fată de pe aici, o asistentă pe care o iubesc eu”. Se înfierbîntă întruna, apropiindu-se de noi: „Sînt prințul acestei lumi, spuneți lumii că Duhul Sfînt se află în spitalul de la Grajduri!”. Doctorul simte pericol și țipă: „Stai jos!” Duhul Sfînt rîde sadic: „Ai vrea să-mi tragi un cap în gură, nu? Nu stau jos, nu vreau să stau!” Apoi se liniștește brusc: „Să vă arăt cartea mea de vizită”. Deschide noptiera, și scoate o pungă de plastic, în care sînt stivuite poze, versuri vechi, tăieturi din ziare, două reviste Bravo. O iconiță cu Isus Hristos. „Uite-o! Așa voi arăta eu peste 30 de ani, sînt foarte frumos, cu plete. Am credință mai multă decît ar trebui, sînt mai mare decît Isus! Am fost în Rai și în Iad, am toate experiențele acestei lumi, vă pot zice niște chestii inexplicabile…”
Fapta? „Mi-am omorît tatăl”
Apoi începe să recite din memorie o poezie, cu voce joasă. Se cheamă „De ce și pentru ce?”. „De ce ai astupat mormîntul groparule nemeric,/ De ce ți-ai trădat jurămîntul cînd ai ajuns cucernic,/ De ce ai lăsat valul negru, roșu acoperit și chiar pe față/ Trebuia ca toată lumea să o vadă/ Să știe c-a murit Fecioara…” Fascicole aspre de lumină se joacă pe fața poetului nebun, lîngă el un absent privește un punct fix, fără să asculte, mai încolo un ins fără ambii cristalini se întoarce spre soare să ghicească contururi. Lîngă ușă, Petrică Ciobanu, cu genunchii plecați, a rămas așa, în poziție regulamentară. Și versurile curg, curg fără noimă, din ce în ce mai încept. „Mi-a spus ea mie într-o noapte/ Că e a treia dintre toate/ Prima era Dumnezeu./ A doua Stephanie prințesa,/ Și-a treia sînt chiar eu, Vanessa”. Tăcerea ustură. Și vorba Duhului Sfînt vine șoptit, ca ceva parcă de mult știut. „Dumnezeu nu e bărbat, e femeie, ne-a înșelat pe toți să credem că e bărbat, dar e femeie! Toată învățătura mea mi-a folosit doar pentru asta. Acum duceți-vă, sînt obosit”.
de Bogdan Lupescu
Adaugă un comentariu