Săptămîna trecută a plouat cu broaște

Costinești 2013 Niciun comentariu la Săptămîna trecută a plouat cu broaște 20

De zicala „cînd vor zbura por cii” am auzit destul de des, iar la orele de geografie chiar ni s-a confirmat că animalele pot zbura, luate de tornadă. Un astfel de fenomen, dar care se formează în larg, pe mare, și poartă numele de trombă marină a putut fi observat marți, 16 iulie, în stațiunea Vama Veche, din județul Constanța. El poate ridica peștii sau broaștele din apă, lansîndu-le ca pe o ploaie de să geți. „Fenomenul de săptămîna trecută a fost cauzat de diferența de temperatură de la suprafața apei, care era de 24-25 de grade și o masă de aer mai rece, sub un nor Cumulonimbus”, a declarat Vasile Torică, directorul Centrului Meteorologic Dobrogea, potrivit Mediafax.

Marți, 16 iulie, la Vama Veche au fost tornade marine.

Acesta a mai specificat că tromba marină este un fenomen caracteristic anotimpului cald și că viteza acesteia corespunde cu cea a sistemul noros sub care se formează. „Tornadă a fost și la Costinești, nu se poate spune că e o noutate. Tornadele marine se formează relativ frecvent pe apă, nu ajung pe uscat și sînt un fenomen oarecum inofensiv, în forma acesta”, a declarat Nicu Serafim, coordonatorul Serviciului de Salvamar din Stațiunea Costinești. Tot marți, turbulențele meterologice care au atins litoralul românesc au provocat ploi puternice însoțite de căderi de grindină în Costinești.

O astfel de tornadă în larg s-a mai petrecut în 2002, la Gura Portiței, în județul Tulcea.

Autor:

Iulia CIUHU

Șef de departament la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași, masterand la Facultatea de Istorie a UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top