Un covor roșu pentru dascălii noștri
Festivalul Internațional al Educației 24 iunie 2013 Niciun comentariu la Un covor roșu pentru dascălii noștri 12Cortina Festivalului Internațional al Educației FIE Iași s-a ridicat vineri, 14 iunie, iar în față au fost aduși cei mai buni, cei care au înfrumusețat comunitatea academică ieșeană și i-au pus cununi din aur și argint, recunoscute de foruri internaționale. Pe scena din Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, începînd cu ora 20.00, a fost lansată prima ediție a FIE, organizat de către Asociația Proevent și Primăria Municipiului Iași, printr-o seară care a sărbătorit educația ieșeană, excelența și performanțele sale. Gala de celebrare a școlii ieșene a fost un moment de recunoștință adus profesorilor care se încăpățînează să ocupe podiumul de fiecare dată cînd își scot elevii din țară la diverse competiții, profesorilor care fac din cercetare deviză a vieții academice, profesorilor care au clădit zeci de generații pe care și le amintesc ca pe niște prieteni apropiați, ținuți într-un album de suflet. Dar mai presus de toate, gala a fost un moment dedicat lor, tuturor celor care ne-au făcut oameni.
Mitul cetății
Iașul este cetate coborîtă din mit, cetate sub a cărei cupolă s-a născut școala românească, ideile cele mai luminate ale poporului român și mințile cele mai alese ale acestei națiuni. Iar pentru asta este suficient să amintim că în Iași s-a ridicat prima școală în limba română, prima universitate din țară, primul Teatru Național, prima Grădina Botanică sau primul teatru evreiesc din lume. La ridicarea și inaugurarea lor au contribuit personalități a căror umbră încă învăluie Iașul într-o aură de mister și-l fac să pară a fi coborît din legendă, acolo unde oamenii cu brațe tari l-au ținut pe umăr și l-au înălțat ca pe-o coloană a infinitului spre cer. Dar dincolo de mit sînt oamenii care l-au zidit, oamenii care l-au întreținut și oamenii care l-au plăcut așa cum este el, cîteodată jovial și rupt din poveste, altădată mai leneș decît un motan pierdut prin mahalalele sale. Iar oamenii sînt „toți produsul școlii”, după cum a subliniat fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu. Cei care au mîzgălit timid primul „a” pe aceleași bănci ale claselor primare, ca mai apoi să descopere cu aceeași fascinație tainele din școala generală și din liceu, taine pe care le-au aprofundat mai tîrziu în universitate alături de magiștri iluștri. Un astfel de magistru a fost prezent la gala de deschidere a FIE, Iași, 2013, în calitate de Președinte de Onoare al festivalului. Maestrul Radu Beligan, elev aflat la panoul Colegiului „Costache Negruzzi”, a impus serii un registru deosebit, demn de o sărbătoare a educației, amintind de curiozitate, o trăsătură nobilă a spiritului românesc. „Fie ca această primă ediție să constituie cel dintîi pas dintr-un lung șir de evenimente care să aducă în atenția românului, și nu numai, atît imaginea unui Iași deschis artelor și educației cît și a spiritului românesc autentic veșnic deschis la nou și însetat veșnic de cunoaștere.”
Vineri seara ne-am întors cu gratitudine către profesorii noștri, le-am mulțumit pentru că ne-au dat din bogăția lor și ne-am angajat să dăm mai departe măcar o mică parte din aceasta. Astfel, conducerile universităților de stat ieșene și a filialei din Iași a Academiei Române au desemnat cîte un membru din mijlocul lor, iar Inspectoratul Școlar Județean și boardul FIE cîte doi, cărora le-au considerat întreaga activitate academică demnă de titulatura de excelență în educație. Profesorii care fie și-au închinat cariera pregătirii a numeroase generații de studenți, fie s-au dedicat laboratoarelor și cercetării în sînul acestora, trăind prin cercetările lor.
Dincolo de mit, sînt oamenii care au zidit Iașul, oamenii care l-au întreținut și oamenii care l-au plăcut așa cum este el.
Rectorii tuturor universităților au cuprins în Laudatio faptul că premianții au contribuit la dezvoltarea școlii ieșene, cu precădere a profilului real, întrucît gala educației pentru anul 2013 a pus în valoare mai mult științele exacte, urmînd ca, în anii următori, reflectorul să cadă asupra celor umane. Iar tolba a fost plină. Pe podium au urcat, pe rînd, în aplauzele sălii, profesori tineri, aflați la începutul carierei, dar care s-au remarcat prin rezultate deosebite și profesori a căror vocație a cîntărit atît de mult încît, astăzi, studenții lor sînt la rîndul lor profesori. În fața publicului de la Teatrul Național, toți profesorii care-și ridicau diploma de „Excelență în educație” păreau elevi cărora le tremură vocea cînd primesc din partea dirigentului coronița la sfîrșit de an. Amfitrionii de la cursuri au părăsit pentru puțin timp catedra și, cînd au urcat pe scenă să-și primească premiul, au mulțumit cu modestie colectivului care i-a desemnat și primele lor gînduri s-au îndreptat către cei care i-au format. Iar, din sală, invitații speciali ai evenimentului, Alteța Sa, Prințesa Muna al-Hussein a Iordaniei, Lordul David Trimble, laureatul premiului Nobel pentru Pace în 1998, secretarul de stat din ministerul Sănătății, doctorul Raed Arafat, Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, au asistat la un spectacol emoționant, care a ridicat la locul cuvenit valori precum educația, buna purtare și recunoștința față de dascălii noștri.
Povestea orașului
Iașul este o poveste. O poveste cunoscută de cei care o trăiesc și înțeleasă mai ales de cei care nu-i sînt parte și-l privesc de peste hotar. Cu drag, dor și admirație, cum ne-am obișnuit de atîta timp. „Mă simt ca-ntr-o poveste aici, într-adevăr: parcă un pic sînt în Roma, parcă un pic sînt în Madrid. La noi, la Chișinău, pămîntul se clatină de parcă am fi într-o corabie. Dar aici sînt ziduri. Clădirea asta a Teatrului parcă te apără. Nici nu mi-am luat umbrelă cînd am venit de la hotel, într-atît mă simt de protejat. Stabilitatea de aici e necesară oricărui om. Bravo, că aveți această stabilitate! În Chișinău nu e la fel”, ne-a spus, aproape suspinînd, academicianul Spiridon Vangheli, cel care a primit din partea boardului FIE Premiul pentru Educație în limba română. O limbă dulce și domoală, numai bună de povestit petrecaniile lui Guguță, un Nică din Humulești născut și crescut nu pe malul Ozanei, ci pe cel al Prutului, mereu învolburat. Vineri, năzdrăvanul a trecut pentru prima dată apa cea mare și a pășit într-o casă nemaivăzută, dar pe care o cunoaștea la fel de bine ca și locuitorii săi și pe care o admira cu atît mai mult cu cît o descoperea. Iar cînd i-au dat și premiul, a știut că este de-al lor și că-i unește, dacă nu povestea celor două țări, măcar istoria lor.
***
Premii acordate
- Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași a acordat Premiul de Excelență în Educație cercetătorului științific al anului de la UAIC, lector dr. Cătălin Bogdan Galeș.
- Din partea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, Premiul de Excelență în Educație a fost înmînat fostului ministru al Educației, prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu.
- Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași a acordat Premiul de Excelență în Educație, pentru întreaga activitate profesională, prof.univ.dr. Ursula Helena Stănescu, profesor consultant la Facultatea de Farmacie de la UMF.
- Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași a acordat Premiul de Excelență în Educație, în semn de înaltă prețuire pentru o viață dedicată școlii și spiritului academic, prof.univ. dr. Ioan Avarvarei, de la Facultatea de Agricultură de la USAMV.
- Din partea Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Premiul de Excelență în Educație, pentru deosebita sa activitate artistică și didatică, a fost oferit conf. univ. dr. Matei Bejenaru.
- Academia Română – Filiala Iași a acordat Premiul de Excelență în Educație doctorului chimist Dan Radu Rusu, cercetător al Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași.
- Inspectoratul Școlar Județean Iași a acordat două Premii de Excelență în Educație. Unul coordonatorului Centrului de Excelență al Județului Iași, profesorului Vasile Sorohan și celălalt coordonatorului Centrului de Excelență de Fizică clasa a XI- a și a XII-a, profesorului Jean Marius Rotaru.
- Board-ul FIE a oferit două premii. Unul pentru educație în limba română scriitorului Spiridon Vangheli, și Marele Premiu acordat academicianului Viorel Barbu.
Adaugă un comentariu