Un covor roșu pentru dascălii noștri

Festivalul Internațional al Educației Niciun comentariu la Un covor roșu pentru dascălii noștri 12

Cortina Festivalului Internațional al Educației FIE Iași s-a ridicat vineri, 14 iunie, iar în față au fost aduși cei mai buni, cei care au înfrumusețat comunitatea academică ieșeană și i-au pus cununi din aur și argint, recunoscute de foruri internaționale. Pe scena din Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alec­san­dri”, începînd cu ora 20.00, a fost lansată prima e­diție a FIE, organizat de către Asociația Proevent și Pri­măria Municipiului Iași, printr-o seară care a săr­bă­torit educația ieșeană, excelența și performanțele sale. Gala de celebrare a școlii ieșene a fost un mo­ment de recunoștință adus profesorilor care se în­că­pă­țînează să ocupe podiumul de fiecare dată cînd își scot elevii din țară la diverse competiții, profesorilor care fac din cercetare deviză a vieții academice, profesorilor care au clădit zeci de generații pe care și le a­min­tesc ca pe niște prieteni apropiați, ținuți într-un al­bum de suflet. Dar mai presus de toate, gala a fost un moment dedicat lor, tuturor celor care ne-au făcut oameni.

Mitul cetății

Iașul este cetate coborîtă din mit, ce­tate sub a cărei cupolă s-a născut școa­la românească, ideile cele mai lumina­te ale poporului român și mințile cele mai alese ale acestei națiuni. Iar pentru asta este suficient să amintim că în Iași s-a ridicat prima școală în limba ro­mână, prima universitate din țară, pri­mul Teatru Național, prima Grădina Bo­tanică sau primul teatru evreiesc din lume. La ridicarea și inaugurarea lor au contribuit personalități a căror umbră încă învăluie Iașul într-o aură de mister și-l fac să pară a fi coborît din le­gen­dă, acolo unde oamenii cu brațe tari l-au ținut pe umăr și l-au înălțat ca pe-o coloană a infinitului spre cer. Dar dincolo de mit sînt oamenii care l-au zi­dit, oamenii care l-au întreținut și oa­menii care l-au plăcut așa cum este el, cîteodată jovial și rupt din poveste, al­tădată mai leneș decît un motan pier­dut prin mahalalele sale. Iar oamenii sînt „toți produsul școlii”, după cum a subliniat fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu. Cei care au mîz­gălit timid primul „a” pe aceleași bănci ale claselor primare, ca mai apoi să descopere cu aceeași fascinație ta­ine­le din școala generală și din liceu, tai­ne pe care le-au aprofundat mai tîrziu în universitate alături de magiștri iluștri. Un astfel de magistru a fost prezent la gala de deschidere a FIE, Iași, 2013, în calitate de Președinte de Onoare al festivalului. Maestrul Radu Beligan, elev aflat la panoul Colegiului „Cos­ta­che Negruzzi”, a impus serii un regis­tru deosebit, demn de o sărbătoare a e­ducației, amintind de curiozitate, o tră­sătură nobilă a spiritului românesc. „Fie ca această primă ediție să constituie cel dintîi pas dintr-un lung șir de evenimente care să aducă în atenția ro­mâ­nu­lui, și nu numai, atît imaginea unui Iași deschis artelor și educației cît și a spi­ri­tului românesc autentic veșnic des­chis la nou și însetat veșnic de cu­noaș­te­re.”

Vineri seara ne-am întors cu grati­tu­dine către profesorii noștri, le-am mul­țumit pentru că ne-au dat din bogăția lor și ne-am angajat să dăm mai de­par­te măcar o mică parte din aceasta. Ast­fel, conducerile universităților de stat ieșene și a filialei din Iași a Academiei Române au desemnat cîte un membru din mijlocul lor, iar Inspectoratul Șco­lar Județean și boardul FIE cîte doi, că­ro­ra le-au considerat întreaga activitate aca­demică demnă de titulatura de excelență în educație. Profesorii care fie și-au în­chinat cariera pregătirii a numeroase generații de studenți, fie s-au dedicat laboratoarelor și cercetării în sînul a­cestora, trăind prin cercetările lor.

Dincolo de mit, sînt oamenii care au zidit Iașul, oamenii care l-au întreținut și oamenii care l-au plăcut așa cum este el.

Rectorii tuturor universităților au cuprins în Laudatio faptul că premianții au contribuit la dezvoltarea școlii ie­șe­ne, cu precădere a profilului real, în­tru­cît gala educației pentru anul 2013 a pus în valoare mai mult științele exac­te, urmînd ca, în anii următori, reflecto­rul să cadă asupra celor umane. Iar tolba a fost plină. Pe podium au urcat, pe rînd, în aplauzele sălii, profesori ti­neri, aflați la începutul carierei, dar care s-au remarcat prin rezultate deosebite și profesori a căror vocație a cîntărit atît de mult încît, astăzi, studenții lor sînt la rîndul lor profesori. În fața publi­cu­lui de la Teatrul Național, toți profesorii care-și ridicau diploma de „Ex­ce­lență în educație” păreau elevi cărora le tremură vocea cînd primesc din par­tea dirigentului coronița la sfîrșit de an. Amfitrionii de la cursuri au părăsit pentru puțin timp catedra și, cînd au ur­cat pe scenă să-și primească premiul, au mulțumit cu modestie colectivului care i-a desemnat și primele lor gîn­duri s-au îndreptat către cei care i-au format. Iar, din sală, invitații speciali ai evenimentului, Alteța Sa, Prințesa Mu­na al-Hussein a Iordaniei, Lordul Da­vid Trimble, laureatul premiului No­bel pentru Pace în 1998, secretarul de stat din ministerul Sănătății, doctorul Raed Arafat, Înalt Preasfințitul Teofan, Mi­tropolitul Moldovei și Bucovinei, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, au asistat la un spectacol emoționant, care a ridicat la locul cuvenit valori pre­cum educația, buna purtare și recu­noș­tința față de dascălii noștri.

Povestea orașului

Iașul este o poveste. O poveste cu­noscută de cei care o trăiesc și în­țe­lea­să mai ales de cei care nu-i sînt parte și-l privesc de peste hotar. Cu drag, dor și admirație, cum ne-am obișnuit de atîta timp. „Mă simt ca-ntr-o poveste aici, într-adevăr: parcă un pic sînt în Roma, parcă un pic sînt în Madrid. La noi, la Chișinău, pămîntul se clatină de parcă am fi într-o corabie. Dar aici sînt ziduri. Clădirea asta a Teatrului parcă te apără. Nici nu mi-am luat umbrelă cînd am venit de la hotel, într-atît mă simt de protejat. Stabilitatea de aici e necesară oricărui om. Bravo, că aveți această stabilitate! În Chișinău nu e la fel”, ne-a spus, aproape suspinînd, aca­demicianul Spiridon Vangheli, cel ca­re a primit din partea boardului FIE Pre­­miul pentru Educație în limba ro­mâ­nă. O limbă dulce și domoală, numai bu­nă de povestit petrecaniile lui Guguță, un Nică din Humulești născut și crescut nu pe malul Ozanei, ci pe cel al Prutului, mereu învolburat. Vineri, năz­drăvanul a trecut pentru prima dată apa cea mare și a pășit într-o casă ne­mai­văzută, dar pe care o cunoaștea la fel de bine ca și locuitorii săi și pe care o admira cu atît mai mult cu cît o descoperea. Iar cînd i-au dat și premiul, a știut că este de-al lor și că-i unește, dacă nu povestea celor două țări, mă­car istoria lor.

***

Premii acordate

  • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași a acordat Premiul de Excelență în Educație cercetătorului științific al anului de la UAIC, lector dr. Cătălin Bogdan Galeș.
  • Din partea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, Premiul de Excelență în Educație a fost înmînat fostului ministru al Educației,  prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu.
  • Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași a acordat Premiul de Excelență în Educație, pentru întreaga activitate profesională, prof.univ.dr. Ursula Helena Stănescu, profesor consul­tant la Facultatea de Farmacie de la UMF.
  • Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași a acordat Premiul de Excelență în Educație, în semn de înaltă prețuire pentru o viață dedicată școlii și spiritului a­cademic, prof.univ. dr. Ioan Avarvarei, de la Facultatea de Agricultură de la USAMV.
  • Din partea Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Premiul de Excelență în Educație, pentru deosebita sa activitate artistică și didatică, a fost oferit conf. univ. dr. Matei Bejenaru.
  • Academia Română – Filiala Iași a acordat Premiul de Excelență în Educație doctorului chimist Dan Radu Rusu, cercetător al Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași.
  • Inspectoratul Școlar Județean Iași a acordat două Premii de Excelență în Educație. Unul coordonatorului Centrului de Excelență al Județului Iași, profesorului Vasile Sorohan și celălalt coordonatorului Centrului de Excelență de Fizică clasa a XI- a și a XII-a, profesorului Jean Marius Rotaru.
  • Board-ul FIE a oferit două premii. Unul pentru educație în limba română scriitorului Spiridon Vangheli, și Marele Premiu acordat academicianului Viorel Barbu.

Autor:

Iulia CIUHU

Șef de departament la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași, masterand la Facultatea de Istorie a UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top