Libretul păcălește ochii copiilor
Festivalul Internațional al Educației 25 iunie 2013 Niciun comentariu la Libretul păcălește ochii copiilor 7Sub auspiciile operei, Raiul a coborît pe Bulevardul Ștefan cel Mare, care sîmbătă seara a simțit și a vibrat precum o curte imperială. Iar zeii și demonii, alături de cavaleri și domnițe, au purtat publicul către alte lumi și timpuri, prin culoare și joc. A doua seară de Opera Film Festival în aer liber din cadrul Festivalului Internațional al Educației, a lansat la Iași un concept nou și îndrăzneț, „Operavox”, care-și propune să atragă prin animație spectatori de toate vîrstele. Și astfel au fost proiectate, în premieră, într-un singur spectacol, șase opere celebre: „Flautul Fermecat”, de Wolfgang Amadeus Mozart, „Bărbierul din Sevilla”, de Giacchino Rossini, „Carmen” de Georges Bizet, „Aurul Rinului”, de Richard Wagner, „Rigoletto” de Giuseppe Verdi și „Turandot” de Giacomo Puccini.
Dacă te uiți la nori, te-apucă o amețeală nebună, iar dacă îndrăznești să privești ochii personajelor, culorile te zăpăcesc. Publicul, totuși, e relaxat, iar pe unii îi vezi cum șușotesc amuzați de replicile spumoase ale prințului Tamino și ale prințesei Pamina, sau de nasul borcănat al Bărbierului celebru. De fapt, Operavox se joacă cu ochii noștri și-i păcălește, făcînd din tenori și soprane celebre personaje amuzante și caraghioase ieșite dintr-un desen animat și încătușate-n operă. Așa se face că barba și chelia lui Don Basilio sînt asimetrice și haiose, iar Carmen deosebită, cu o atitudine timidă trădată de bujorii din obraji. Din fața scenei, marele opere interpretate pe gustul celor mici par un simplu joc al acuarelelor, care crează un spectacol grandios. Zici că cineva se încăpățînează să se joace pe pînza de pe scenă cu o pensulă măiastră, lăsînd să se vadă urme de poveste. Și de regulă aceasta este o dragoste neîmplinită, dar aranjată de zei în așa fel încît să se îndeplinească la momentul potrivit. Numai că, pentru Don Jose și pentru frumoasa Carmen, zeii au ales un final sfîșietor, care s-a realizat cu un pumnal. Însă oricît de puternici ar fi zeii, în „Aurul Rinului” povestea s-a sucit și stăpînul lor a fost blestemat.
Sîmbătă seara, pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Iași, șase opere celebre au fost sintetizate în cîte 30 de minute încărcate de emoție și culoare. Cele trei ore adunate au zburat repede, ca un fluture pe care-l vezi și vrei să-l urmărești, dar nici nu-ți dai seama cînd a dispărut, pentru că am trăit alături de personaje și ne-am indentificat cu ele. De asemenea, ne-am frămîntat ori de cîte ori din boxe tuna cîte un blestem și aproape ne-am umflat în pene cînd recunoșteam cîte o replică din piese. La Operavox, ca să alunge aerul rece, cuplurile se țineau de mînă, iar copiii stăteau ghemuiți în brațele părinților, mai ciugulind din cînd în cînd din cîte-o eugenie.
Adaugă un comentariu